Proiectul Neptun Deep. Premierul Marcel Ciolacu: Avem experiența și expertiza să fim cel mai mare producător de gaze din Europa

22 iunie 2023, 08:02

România are șanse mari să devină din 2027 cel mai mare producător european de gaze naturale.

Companiile OMV Petrom şi Romgaz au anunţat că vor investi 4 miliarde de euro pentru a aduce gazele din adâncurile Mării Negre la țărm.

Experţii în energie spun că proiectul de exploatare a gazelor din cel mai bogat zăcământ va duce la dezvoltarea mai multor ramuri ale economiei.

Anunţul demarării proiectului Neptun Deep vine în contextul în care România este dată în judecată de OMV Petrom la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris și cere noi reglementări în legea offshore, după cum au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

Experţii în energie spun că acest lucru nu va duce la întârzierea proiectului.

Premierul Marcel Ciolacu a punctat faptul că proiectul reprezintă realizarea unei bune colaborări între instituţiile de stat şi mediul privat.

Premierul a subliniat că România are experienţă şi expertiză pentru a deveni cel mai important producător al UE în privinţa gazelor naturale.

Șeful Executivului a punctat că România va fi „un furnizor pe termen lung, predictibil şi substanţial de securitate energetică”.

Declarații Marcel Ciolacu:

– Astăzi marcăm, în fapt, o realizare a muncii în echipă între stat şi mediul privat. Fără această colaborare, astăzi, nu ar fi existat proiectul Neptun Deep, de extracţie a gazelor din Marea Neagră

– Acesta este modelul de lucru de care are nevoie România

– Am convingerea că după anunţul deciziei de investiţii operaţiunile vor fi coordonate la fel de bine pentru a se putea derula cu cea mai mare viteză, astfel încât în 2027 să avem primele molecule de gaze din Marea Neagră

–  Iată, când este vorba de mize naţionale majore, România reuşeşte să-şi adune energiile şi să facă saltul economic care o aduce la un alt nivel în Europa, acolo unde românii merită din plin să fie.

– Avem experienţă şi expertiză pentru a deveni cel mai important producător al UE în privinţa gazelor naturale

– Am spus de la început, acest mandat este despre fapte concrete şi realizări economice. Acest proiect va demonstra că suntem capabili şi pregătiţi să ne controlăm propriul destin energetic şi să ne stabilim propriul curs.

– Suntem pregătiţi să ne asumăm acest rol. Vom fi un furnizor pe termen lung, predictibil şi substanţial de securitate energetică

– Suntem astăzi martorii momentului în care România face pasul decisiv pentru independenţa sa energetică. Gazul din Marea Neagră este chiar combustibilul care ne va duce către realizarea acestui obiectiv strategic.

– Milioane de familii şi sute de mii de firme româneşti aşteaptă asta de atâta vreme. Este momentul să punem această resursă la baza dezvoltării noastre economice în şcoli, spitale, ferme şi fabrici, în folosul concret al românilor

Perimetrul Neptun Deep se află la 160 de kilometri de țărm. Sunt peste 7500 km/p de unde urmează să fie extras gaz natural, de la o adâncime cuprinsă între 100 de 1000 de metri. Cele două companii, OMV Petrom și Romgaz ar urma să investească peste patru miliarde de euro în următorii ani în acest proiect.

În total, este vorba despre un volum de 100 de miliarde de metri cubi. În ceea ce privește producția anuală, care este estimată din acest perimetru, discutăm de opt miliarde de metri cubi pe an.

În prezent, România consumă, în medie, pe an, aproximativ 11-12 miliarde de metri cubi. Practic, această producție ar acoperi consumul, în mare parte, al țării noastre pe un an de zile.

Experții în energie susțin că exploatarea gazelor din Marea Neagră ar elimina importurile și ar îndepărta România de dependența de cărbune.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite