Demiterea managerului spitalului din Botoşani unde medicii au lăsat o gravidă în stare gravă să moară e un gest normal, dar nu e suficient, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. E nevoie de proceduri clare și măsuri pentru împiedicarea unor asemenea tragedii, a spus premierul, mai ales că e vorba despre spitale în care s-au investit milioane de euro.
Am văzut o asumare clară la Botoșani, acolo unde o tânără gravidă a fost lăsată să moară pentru că medicii dormeau în spital, în loc să salveze vieți. Este un gest de normalitate că managerul acelui spital a fost demis de către conducerea Consiliului Județean. Însă, dincolo de asta, trebuie să existe măsuri și proceduri clare pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Este absolut inadmisibil ca în spitale în care s-au investit zeci de milioane de euro să se întâmple astfel de lucruri din neglijență și nepăsare, a arătat prim-ministrul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.
Potrivit unor surse, din contul de rezervă al premierului Ciolacu au fost alocați 50.000 lei, sprijin pentru familia tinerei decedate la maternitatea din Botoșani.
Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia Intotero, a mers joi, într-o vizită la Botoșani. Ea a cerut sancţiuni drastice pentru cadrele medicale de la Maternitatea din Botoşani, care se fac vinovate de moartea Alexandrei Ivanov.
"Sunt aceste cadre medicale care nu au înţeles importanţa jurământului pe care l-au depus atunci când au ales această meserie. Categoric pentru aceştia trebuie să existe sancțiuni drastice. Dacă acestea înseamnă nu doar pierderea locului de muncă, dacă acestea înseamnă chiar şi pierderea libertăţii, trebuie mers până la capăt. Fiecare dintre noi trebuie să ne punem în situaţia acelor copii care au rămas fără un părinte, acelui soţ şi să ne imaginăm că am fi putut fi noi. Trebuie făcută dreptate! Şi cine doreşte să muncească în orice domeniu de activitate trebuie să respecte în primul rând pe cetăţeanul pentru care a ales să muncească, trebuie să respecte legea, pentru a putea fi mai departe şi el respectat şi pentru a putea fi apreciat. Este nedrept ca o întreagă categorie socio-profesională să fie denigrată pentru aceste excepţii. De aceea, cei care au greşit să plătească şi această plată să se realizeze într-un termen foarte scurt", a afirmat Intotero.
În cursul nopţii de miercuri spre joi, Cabinetul medical privat al doctoriţei care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra Ivanov a fost vandalizat.
Geamurile acestuia au fost sparte, iar pe pereţi şi ferestre a fost scris mesajul "Nu am aer! Alexandra".
Poliţiştii au deschis o anchetă penală în acest caz sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere.
Tânăra de 25 de ani a fost spitalizată, joia trecută, după ce a fost adusă cu ambulanţa. Ea prezenta o sângerare genitală externă şi dureri abdominale, decedând a doua zi, după ce medicul de gardă i-a administrat doar o perfuzie.