Premierul român și cel ucrainean au semnat documente bilaterale. Ciolacu: Sperăm să tranziteze prin țara noastră peste 60% din cerealele din Ucraina. Şmîhal: Apreciem poziția României în ceea ce privește tranzitul cerealelor

18 august 2023, 08:55

CITEȘTE și Premierul Ucrainei: Mulțumim pentru poziția foarte clară de condamnare a agresiunii rusești, pentru susținerea președintelui Zelenski, pentru acordul de a instrui piloți. În România sunt instruiți și alți militari ucraineni

Prim-ministrul Marcel Ciolacu şi premierul ucrainean Denis Şmîhal au semnat o declaraţie politică privind întărirea cooperării bilaterale în asigurarea tranzitului fiabil al mărfurilor din Ucraina.

Ciolacu şi Şmîhal au parafat, de asemenea, două acorduri privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii şi deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei între cele două ţări, la Sighetu Marmaţiei, respectiv Bila Tserkva.

Declarații ale premierului Marcel Ciolacu:

– eu și Guvernul pe care îl conduc vom continua să acordăm sprijin deplin pentru Ucraina, suntem uniți în fața agresiunii Rusiei și a actelor de lașitate îndreptate împotriva poporului ucrainean.

– pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict fără sens trebuie să înceteze.

– exprim sprijinul total față de independența teritorială, suveranitatea Ucrainei

– traversăm o perioadă foarte complicată pentru continentul întreg

–  trebuie să rămânem însă fermi, pentru că această luptă este şi pentru protejarea modului nostru de viaţă şi a valorilor noastre fundamentale legate de democraţie şi libertate

– mă bucur că poporul român a înţeles din prima clipă aceste lucruri şi a dat dovadă de o solidaritate incredibilă cu Ucraina şi poporul ucrainean

– trebuie să apărăm dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra viitorului său

– o Ucraină independentă, suverană, democratică, liberă, prosperă, este în interesul strategic al României

– prin România sperăm să tranziteze peste 60% din cerealele din Ucraina

– am stabilit dublrea tranzitului de cereale prin România

– mă voi asigura că lucrurile vor merge în direcția corectă și în privința fermierilor români

– am semnat un acord pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor de studiu

– Așteptăm deschidere din partea autorităților ucrainenene (în privința minorităților din Ucraina)

– dorim pentru românii din Ucraina exact aceleași drepturi de care se bucură ucrainenii din România

Declarații ale premierului Ucrainei, Denîs Şmîhal

– mulțumim pentru condamnarea clară a agresiunii, a terorismului practicat de Rusia

– mulțumim pentru susținerea sancțiunilor împotriva agresorului

– pentru acordul de a instrui piloții ucraineni, de a crea pe teritoriul României a unui centru special.

– apreciem poziția constructivă a României în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene și mulțumim pentru primirea călduroasă a ucrainenilor care s-au refugiat aici.

ACTUALIZARE Ceremonia de semnare a documentelor bilaterale

ACTUALIZARE Premierul Marcel Ciolacu și omologul său ucrainean poartă discuții prelungite, urmând apoi să semneze documente bilaterale și să susțină declarații comune de presă.

Întâmpinarea oficială de către prim-ministrul Marcel Ciolacu a premierului Ucrainei, Denîs Șmîhal, la Palatul Victoria

Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, participă vineri la întâlnirea delegaţiei române, care are loc la Palatul Victoria, cu premierul ucrainean Denis Şmîhal.

Potrivit agendei de lucru a Luminiţei Odobescu, aceasta va participa ca membru al delegaţiei conduse de prim-ministrul Marcel Ciolacu la vizita de lucru în România a prim-ministrului Ucrainei, Denis Şmîhal, de la Palatul Victoria.

ACTUALIZARE Cei doi premieri vor semna documente bilaterale, în jurul orei 13.30, apoi vor susține declarații comune de presă.

Stirile TVR au aflat, în exclusivitate, ce documente vor semna cei doi premieri. Acestea vizează  deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Sighetu Marmației – Bila Tzerkva, un acord privind recunoașterea reciprocă a actelor de studii, precum și o declarație politică prin care România își asuma să asigure tranzitul de cereale din Ucraina.

Premierul României ii va cere omologului sau ucrainean ca românii care trăiesc in Ucraina să aibă aceleași drepturi și libertăți ca minoritatea ucraineană din România.

Astăzi e este o zi importantă pentru că avem o vizită oficială a prim-ministrului ucrainean,  Denîs Șmîhal, cu care vom discuta aspecte care țin de securitatea regională, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Vom aborda și eforturile noastre, ale României, în ceea ce privește tranzitul cerealelor ucrainene, pentru asigurarea accesului la hrană, din acest moment la nivel mondial. Dar și chestiuni care țin de agenda bilaterală, pentru protejarea fermierilor români și a drepturilor minorităților în Ucraina, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite