Premierul Ludovic Orban: Suntem la un număr de decese relativ mic, sub nivelul de mortalitate din alte țări. Capacitatea de diagnosticare a fost limitată, România nu a fost pregătită

27 martie 2020, 10:02

În cadrul ședinței de vineri dimineață au fost discutate prioritățile pentru perioada următoare.

Păstrăm aceleași direcții de acțiune, a subliniat Ludovic Orban.

Creșterea capacității de diagnosticare și întărirea DSP-urilor sunt linii directoare în planul de contracarare a răspândirii infecției cu coronavirus.

Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a arătat că ceea ce s-a întâmplat în județul Suceava nu schimbă direcțiile de acțiune. La nivel local însă, trebuie modificate proceduri.

Întrebat de ce și-a dat demisia Victor Costache, Orban a subliniat că acesta a plecat din funcție din motive personale și profesionale.

În comparație cu ceea ce se întâmplă în vestul Europei, Ludovic Orban a ținut să sublinieze că România a luat încă din primele momente măsuri extrem de serioase, iar celelalte țări, care inițial aveau același ritm de anunțare a infectărilor și deceselor, au raportat deja mii de cazuri de îmbolnăvire.

România a mai avut o specificitate – s-au întors peste 200 de mii de români, cei mai mulți din țări grav afectate de epidemie. Dacă n-am fi luat măsurile severe de carantinare – carantinare instituționalizată, izolare la domiciliu – răspândirea ar fi fost foarte mare în România„, a declarat Ludovic Orban.

Suntem la un nr. de decese relativ mic, care e sub nivelul de mortalitate din alte țări. De regulă, cei care au decedat aveau și alte afecțiuni, lucruri care s-a întâmplat și în alte țări„, a mai arătat Orban.

Capacitatea de diagnosticare a fost limitată, România nu a fost pregătită, am pornit de la un REAL TIME PCR„, a subliniat prim-ministrul, care și-a exprimat speranța că săptămâna viitoare vom avea capacitatea să trecem la peste 2 mii de teste.

Orban a arătat că nu se pot face diagnosticări aleator. „Există o procedură, criterii de prioritizare, o ordine a priorităților în ceea ce privește testarea cazurilor”, a declarat șeful executivului.

Potrivit premierului, în spitalele din linia 1 a epidemiei nu au avut cazuri de infectare. Aceste cazuri au apărut însă în spitalele cu subordonare locală.

Noul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat că, după cele întâmplate la Suceava, se va face din nou instruirea personalului medical și se va face testarea cadrelor medicale, astfel încât să se recapete încrederea în sistem.

„Trebuie reașezată ca prima linie UPU, ATI, boli infecțioase”, a declarat Nelu Tătaru.

În condițiile în care la Suceava întreaga Direcție de Sănătate Publică este în carantină – fie în izolare, fie diagnosticată pozitiv – a fost nevoie de aducerea de personal de la Iași pentru începerea anchetelor epidemiologice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite