Premierul Ludovic Orban, reacție la moțiunea de cenzură: Asemenea minciuni gogonate eu nu am mai văzut. Executivul va sesiza CCR

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, după ce în Parlament a fost citită moțiunea de cenzură „Guvernul PNL - De la Pandemie la pande-mită generalizată”, că este „o colecție de minciuni și date falsificate”. Orban a anunțat că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională.

20 August 2020, 13:40 (actualizat 20 August 2020, 15:21) |
Premierul Ludovic Orban / FOTO: Autor: RADU TUTA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

„Este o pseudo-moțiune. Eu asemenea colecție de minciuni, de date falsificate, o asemenea moțiune manipulatorie nu am văzut niciodată în istoria moțiunilor de cenzură din ultimii 30 de ani. Niște minciuni gogonate care sunt contrazise de orice statistică oficială”, a spus premierul Ludovic Orban, după ce a asistat, în Parlament, la citirea moțiunii de cenzură.

Acesta a spus că numărul angajaților este mai mare în prezent, față de cel din 1 ianuarie 2020.

Acesta califică drept „minciună gogonată” faptul că salariul net a scăzut în timpul guvernării PNL.

„Păi depinde cum compari, că dacă compari mere cu pere... Niciodată nu se face comparație o lună din an raportată la luna decembrie. Întotdeauna, luna decembrie este luna în care este cel mai mare salariu net, pentru că atunci se iau prime de Crăciun, se calculează sporuri și așa mai departe. Calculul se face lună la lună. Luna iunie a anului 2020 raportat la luna iunie a anului 2019. Dacă facem această comparație (...), salariul mediu net în iunie 2020 mai mare cu 5% față de iunie 2019, când era la putere PSD în creștere economică, fără pandemie, fără criză economică, anul în care practic au fost o conjunctură economică extrem de favorabilă”, a mai spus Ludovic Orban.

Premierul a atacat, din nou, Curtea Constituțională, spunând că are „judecători puși de PSD, în frunte cu Dorneanu”, referindu-se la zilele în care nu a existat cadru legislativ pentru carantinare și izolare.

„Este vorba de o minciună gogonată înscrisă de acești indivizi care nu înțeleg nimic din ceea ce înseamnă comunicarea publică și seriozitatea în fața cetățenilor. Oricine se poate uita data la care a fost publicat în Monitorul Oficial și data la care a intrat în vigoare legea carantinei și izolării. Este o distanță de 20 de zile între momentul în care este publicată în Monitorul Oficial. Noi 20 de zile nu am avut posibilitatea din cauza deciziei CCR, luată de judecătorii puși de PSD la Curtea Constituțională în frunte cu Dorneanu”, a spus Orban.

Premierul spune că din cauza acestui fapt, aproximativ 5.000 de români au fost infectați.

Premierul Ludovic Orban că Executivul va ataca la Curtea Constituțională moțiunea de cenzură la adresa Cabinetului său, pe motiv că a fost depusă în sesiune extraordinară.

„Am luat decizia să declanșăm conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament privitor la depunerea acestei moțiuni de cenzură. Este fără precedent în ce hal de debandadă s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a făcut în 30 de ani – să depui moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. O asemenea lipsă de respect față de prevederile constituționale eu nu am întâlnit la niciun fel de partid”, a anunțat Ludovic Orban.

El mai spune că, din punctul său de vedere, litera și spiritul Constituției duc la concluzia că moțiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile ordinare.

„Sesizarea... Suntem pregătiți în cursul zilei de azi (joi - n.r.) să finalizăm sesizarea cu toate argumentele constituționale și fie azi, fie mâine vom depune sesizarea. Le spun foarte clar celor de la PSD: nu vă jucați cu focul, nu forțați procedura privitoare la moțiunea de cenzură. Până nu se pronunță CCR, din punctul meu de vedere, e neconstituțional să se deruleze procedura”, a adaugat premierul.

Moţiunea de cenzură a PSD, la adresa Cabinetului Orban, citită în plenul Parlamentului.

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 17°C
IASI 16°C 13°C
CLUJ 12°C 9°C
CONSTANTA 11°C 15°C
CRAIOVA 17°C 16°C
BRASOV 13°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI