Premierul Ludovic Orban: Deficitul a fost ținut sub limita de 3% „pe spinarea mediului de afaceri”

8 noiembrie 2019, 13:47

Șeful guvernului a discutat o oră și jumătate cu guvernatorul BNR despre starea economiei, inflație și deficite. Ludovic Orban spune că astfel de consultări pentru corelarea politicii fiscale cu cea monetară vor mai avea loc.

Premierul a dat asigurări că nu va introduce taxe noi anul viitor și nici nu va îngheța creșterea salariilor. Mai degrabă vor face rost de bani printr-o colectare mai bună și prin reducerea costurilor în sectorul bugetar, inclusiv prin renunțarea la o parte din angajați.

„Suntem pe minimul de investiții din ultimii zeci de ani. Deficitul este foarte mare, de 2,8% la 10 luni. În realitate, acest deficit bugetar este mascat, pentru că deficitul este mai mare. Vă spun cum a fost menținut sub 3%, pe spinarea mediului de afaceri. O șmecherie utilizată este întârzierea rambursărilor TVA către firme. Întârzierea medie este probabil de peste 90 de zile întârzierea rambursărilor de TVA. Sumele restante care trebuiau plătite către firme din rambursările de TVA se cifrează la cel puțin 5 miliarde de lei. Guvernul a menținut deficitul folosind banii firmelor care ar fi trebuit să se întoarcă la firme. O altă șmecherie este neplata lucrărilor atât pe Ministerul Transporturilor cât și Ministerul Dezvoltării”, a declarat Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite