Premierul la Bruxelles: „Ceea ce i-am asigurat pe interlocutori au fost stabilitate (…) și predictibilitate pe tot ceea ce înseamnă legi”

11 iulie 2017, 10:45

„O veste bună este că prin eforturile întregii delegații (…) s-a reușit ca săptămâna aceasta să se deblocheze 600 de milioane de euro prin acele celebre autorități de management care încep să fie validate. E un prim semn bun”, a ținut să sublinieze Mihai Tudose la sediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană. „Întârzierea aceasta nu se datorează la ceea ce s-a întâmplat în acest an, ci pur și simplu de la 1 ianuarie încercăm să descâlcim și să implementăm aceste lucruri după guvernarea din 2016, care a avut absorbție, după cum știți cu toții, zero, și n-am găsit nicio autoritate de management în funcțiune”.

„Ceea ce i-am asigurat pe interlocutori au fost stabilitate, monetar financiară în primul rând, ținta de deficit asumată 3%, MTO de asemeni intrăm în zona de predictibilitate, și stabilitate în ceea ce privește și predictibilitate pe tot ceea ce înseamnă legi, acele foarte importante și care suscită foarte mult interes care sunt și pe agenda MCV, unde avem promisiuni că până la preluarea președinției, în 2019, lucrurile se vor închide dacă, evident, noi ne vom urmări în continuare parcursul, care este apreciat”, a declarat șeful executivului.

„Și în acest sens am stabilit atât cu domnul Juncker, cât și cu prim-vicepreședintele Timmermans o modalitate de lucru de a comunica în timp real despre stadiul evoluției lucrurilor. Și domnul ministru de Justiție va veni la Bruxelles să explice ce se întâmplă acum. Ceea ce se dorește de la România practic este acest tip de comunicare publică, de comunicare în timp real cu Comisia, și ca tot ceea ce facem să se bazeze pe o îndelungă și profundă consultare cu toți factorii implicați – de la societate civilă la organismele de control intern ale justiției”, a adăugat Tudose.

„În niciun caz nu vor mai fi derapaje, știu eu, de genul surprizelor în cadrul guvernului”, a subliniat premierul în acest context.

„Am reiterat din nou foarte ferm că nu vom introduce acel impozit suplimentar pe cifra de afaceri, că suntem predictibili în ceea ce priveşte sistemul financiar-fiscal”.

Potrivit premierului, liderii europeni sunt „mulţumiţi” cu ceea ce s-a întâmplat până acum în privinţa MCV. „Suntem pe drumul cel bun”, a afirmat Tudose.

„Cel puțin o dată pe lună, toți miniștrii implicați în proiecte europene vor veni la Bruxelles, vor vorbi cu comisarii, vom avea contacte regulate la nivel de Consiliu și Comisie pentru ca ceeea ce facem noi în România să nu mai ajungă la Bruxelles distorsionat, să nu mai existe deosebiri majore între realitate și percepție”, a arătat Tudose.

ACTUALIZARE: Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit și cu Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională.

„Am avut astăzi o discuție foarte bună cu prim-ministrul României, dl. Mihai Tudose pe tema măsurilor necesare în vederea eficientizării implementării proiectelor finanțate prin intermediul Fondurilor Europene Structurale şi de Investiţii în România. Țara noastră are la îndemână o imensă oportunitate de investiţii pentru a impulsiona creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă. Progresele realizate recent de autoritățile din Romania sunt îmbucurătoare, dar este necesară în continuare o intensificare a eforturilor pentru a compensa startul lent în implementare de la începutul perioadei de programare.L-am asigurat pe domnul premier de tot sprijinul meu și al serviciilor mele, în acest demers”, a scris Corina Creţu pe Facebook.

(w460) Mihai Tudo

ACTUALIZARE. Surse: În cadrul întâlnirii dintre premierul Mihai Tudose şi preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, oficialul european i-a promis şefului de la Palatul Victoria că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi ridicat până în 2019. De asemenea, liderii Comisiei Europene au susţinut că un nou raport pe Justiţie va fi publicat în luna noiembrie a acestui an.

ACTUALIZARE. Conform surselor TVR, premierul Mihai Tudose ar fi declarat, în timpul întâlnirii cu Donald Tusk, despre lupta împotriva corupţiei: „Orice iniţiativă legislativă se va face după consultarea prealabilă a tuturor celor implicaţi în decizie, cu implicarea societăţii civile. Ministerul Justiţiei e însărcinat să pună în aplicare deciziile CCR. Nu în guvern se vor adopta iniţiative, parlamentul este forul prin care se face. Şi totul transparent”.

 

ACTUALIZARE Prim-ministrul Mihai Tudose a fost primit, marți, la sediul Consiliului European din Bruxelles, de președintele acestui for, Donald Tusk. Întrevederea cu Donald Tusk a fost primul eveniment din cadrul primei vizite externe a lui Mihai Tudose în calitate de șef al Guvernului.

Întâlnirea lui Mihai Tudose cu Donald Tusk este urmată de o întrevedere a premierului român cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

___________

Este deja o regulă ca în momentul în care un premier nou se instalează la Palatul Victoria să meargă și la Bruxelles pentru a vorbi cu liderii europeni. În principal, Mihai Tudose discută despre proiectele pe care le-a început fostul guvern, dar și despre viziunea pe care care o are actualul cabinet și despre proiectele pe care le are în plan, a transmis de la Bruxelles, Ionuț Gheorghe.

Marți după-amiază, șeful Executivului se va întâlni și cu Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională.

Vizita prim-ministrului Tudose la Bruxelles se va încheia marți seară, cu o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Potrivit Guvernului, în cadrul primei sale vizite externe în calitate de șef al Executivului, Mihai Tudose va transmite mesajul că România este un partener serios în Uniunea Europeană, care își va respecta toate angajamentele asumate.

Totodată, cu această ocazie, vor fi prezentate prioritățile actualului Guvern, cu accent asupra temelor economice, dar și poziția României privind viitorul UE, pregătirea preluării președinției Consiliului European și îmbunătățirea absorbției fondurilor europene.

Din delegația condusă de șeful Executivului face parte și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite