Premierul l-a revocat pe Stelian Ion de la Justiție după ce miniștrii USR-PLUS nu au intrat în ședința de guvern din cauza subiectului PNDL 3. Dan Barna: Florin Cîţu trebuie să plece

Conflictul major din coliție deschis în debutul ședinței de guvern de azi dimineață s-a finalizat cu demiterea lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției, anunț făcut pe seară de premierul Florin Cîțu. Totul a pornit de la programul de investiții Anghel Saligny pentru proiecte locale. USR PLUS l-a acuzat pe Florin Cîțu că a pus pe agenda sedinței discutarea acestui program fără un acord complet în Coaliție. Ședința a fost inițial suspendată și a început un război al declarațiilor în care s-au lansat inclusiv acuzații de șantaj. Și președintele Iohannis a transmis un mesaj clasei politice. USR PLUS nu a participat la ședința de guvern, iar Stelian Ion nu a avizat programul Saligny.

01 Septembrie 2021, 12:56 (actualizat 02 Septembrie 2021, 01:02) |

Premierul Florin Cîțu a decis revocarea lui Stelian Ion, ministrul Justiției, după ce toată ziua au fost contre cu miniștrii USR PLUS care, în cele din urmă, au decis să nu mai participe la ședința de guvern. Scandalul a început dimineață, când șeful Guvernului a cerut să fie aprobată ordonanța care stabilește investițiile din programul Anghel Saligny destinat primarilor. Ministrul Stelian Ion nu a dat însă aviz proiectului. După două tentative de a ține ședința, premierul a anunțat revocarea. Iar liderii USR PLUS nu au întârziat să ceară chiar plecarea lui Florin Cîțu. Cele mai multe declarații au fost făcute pe rețelele de socializare. Iar scandalul este departe de a se fi încheiat.

ACTUALITATE USR PLUS a anunțat va susține o moțiune de cenzură împotriva premierului Florin Cîțu.

ACTUALITATE Dan Vîlceanu, ministrul Finanțelor (PNL): Mizăm pe faptul că USR PLUS va înţelege că trebuie să depăşim acest moment

Ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu, a declarat miercuri seară că un ministru care blochează modernizarea României nu poate să rămână în Guvern, exprimându-şi speranţa că USR PLUS "va înţelege că trebuie să depăşim acest moment".

"Florin Cîţu şi-a luat angajamentul că va susţine reforme şi investiţii aşteptate de 30 de ani. Guvernul trebuie să urmărească obiectivele din programul de guvernare, iar România rurală nu poate rămâne cu toaletă în curte, fără apă curentă, fără drum şi fără gaze naturale. Un ministru care blochează modernizarea României nu poate să rămână în Guvern. Mizăm pe faptul că USR-PLUS va înţelege că trebuie să depăşim acest moment deoarece această coaliţie trebuie să modernizeze România", a scris Vîlceanu pe Facebook.

ACTUALITATE Liderii USR-PLUS se află într-o întâlnire și urmează să stabilească cu ce decizie vor intra mâine în ședința de coaliție.

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu, președintele PSD: "PSD va depune moțiunea de cenzură când vom avea cele 234 de semnături necesare trecerii ei. Azi, ne mai lipsesc 30" - a postat Ciolacu, pe Facebook.

Marcel Ciolacu: "Dacă USR PLUS vrea ca acest guvern să pice, își dau toți demisia. Și tot guvernul pleacă! PSD va depune moțiunea de cenzură când vom avea cele 234 de semnături necesare trecerii ei. Azi, ne mai lipsesc 30. Îi așteptăm pe cei din USR PLUS să termine cu baletul și să semneze. În nici un caz nu vom accepta ca dorința românilor de a scăpa de acest guvern ticălos să fie folosită de USR PLUS ca obiect de șantaj între partidele din Coaliție".

 

ACTUALIZARE Iulian Bulai, vicelider al grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor, transmite că ar fi dispus să voteze o moţiune de cenzură împotriva prim-ministrului Florin Cîţu.

Iulian Bulai, vicelider al grupului USR PLUS din Camera Deputaţilor: "Florin Cîţu trebuie să plece. Este impardonabil gestul de remaniere a lui Stelian Ion. Lupta anticorupţie este sabotată din guvern. PNDL nu trebuie avizat. Voi vota o moţiune de cenzură împotriva lui Florin Cîţu", a scris Bulai miercuri pe Facebook.

ACTUALIZARE Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş: Acesta nu mai e un guvern de coaliţie.

''Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetăţenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea şi continuitatea Coaliţiei. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul Guvern intereselor PNL. Acesta nu mai e un guvern de coaliţie!'', a scris Cioloş pe Facebook.

ACTUALIZARE Stelian Ion: "În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă".

Stelian Ion a postat pe Facebook, după revocarea sa: "Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare.

În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.
Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.
Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută".

ACTUALIZARE Dan Barna: Florin Cîţu trebuie să plece, a arătat că e mai rău decât Dragnea.

Vicepremierul Dan Barna a declarat, miercuri seară, că premierul Florin Cîţu nu poate conduce un Guvern, motiv pentru care ar trebui să demisioneze, acuzându-l totodată de "cinism şi rea voinţă".

"Florin Cîţu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puţin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoţii nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîţu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Şi asta pentru că înşală cu cinism şi rea voinţă aşteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîţu trebuie să plece", a scris Barna pe Facebook, după declaraţia premierului privind revocarea ministrului Justiţiei.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîţu a anunţat că a transmis, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, Stelian Ion."Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis preşedintelui României cererea de revocare din funcţia de ministru al Justiţie a domnului Stelian Ion. Nu voi accepta în Guvernul României miniştri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care nu a reuşit să se impună în coaliţie, nu a reuşit să îşi ducă la bun sfârşit proiectele. De exemplu, desfiinţarea Secţiei Speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desfiinţată", a afirmat Cîţu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.

ACTUALIZARE Ședința de guvern nu s-a mai ținut, a fost doar o întâlnire în biroul premierului, între miniștrii PNL și UDMR.

 

ACTUALIZARE 18.30. USR PLUS a decis că nu va participa la şedinţa de guvern de la ora 19,00, a anunţat copreşedintele formaţiunii, vicepremierului Dan Barna. El a spus că USR PLUS a decis convocarea unei şedinţe a coaliţiei de guvernare pentru joi, de la ora 10,00. "Şedinţa coaliţiei de mâine dimineaţă va fi cea care decide cum vom proceda în continuare", a precizat Dan Barna. Şedinţa de guvern care ar fi trebuit să aibă loc în prima parte a zilei a fost suspendată pentru ora 19,00

ACTUALIZARE 16.30: Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, că USR-PLUS şantajează cu Secţia Specială şi a subliniat că ”politica nu se poate face pe condiţionări şi şantaj” şi că nu este timp de ”jocuri politice”, în contextul discuţiilor cu privire la Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”.

”Aş vrea să discutăm despre program, pentru că nu este un program pentru mine, pentru PNL, UDMR, USR sau pentru PSD. Este un program pentru români. Eu am spus la începutul acestei guvernări că nu mai permitem să avem localităţi în România care nu au acces la fonduri europene, să rămână nedezvoltate. Acesta este programul. Dacă colegii de la USR nu susţin dezvoltarea României, foarte bine, să iasă în faţă. În ceea ce priveşte şantajul şi acea piedică pe care o pun cu SIIJ, am fost primul care a negociat ca SIIJ în forma care să treacă prin Guvern prin negocieri cu toată coaliţia, am susţinut toate soluţiile care au venit de la Ministerul Justiţiei pentru a desfiinţa SIIJ. (...) Din păcate, politica nu se poate face prin condiţionări şi şantaj”, a spus Cîţu, după ce a participat la şedinţa grupului senatorial al PNL.

Premierul a susţinut că originalul proiectului 'Anghel Saligny' a fost transmis pe 25 august Ministerului Justiţiei.

________________________________________________________________________

ACTUALIZARE 15.55: Pentru USR PLUS, toate opţiunile sunt pe masă, a afirmat, miercuri, copreşedintele formaţiunii Dan Barna.

”Pentru noi, toate opţiunile sunt pe masă. Vom vedea cum evoluează discuţiile în orele care urmează şi în şedinţa de guvern din această seară”, a declarat Dan Barna la Parlament, la finalul unei şedinţe a parlamentarilor USR PLUS. El susţine că USR PLUS nu este împotriva dezvoltării locale, însă PNDL, aşa cum este prezentat în acest moment, „este un program exact cum le-am avut pe cele anterioare de la Liviu Dragnea”.

”E important să avem reguli, transparenţă şi am propus nişte amendamente pe care le-am transmis colegilor din coaliţie”, a adăugat Barna.

Copreşedintele USR PLUS Dan Barna a afirmat la finalul unei şedinţe a grupurilor parlamentare ale formaţiunii că ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de guvern de miercuri, amânată pentru ora 19,00, a reprezentat ”o încălcare a actului adiţional al protocolului de guvernare semnat în coaliţie”.

”Am văzut în această dimineaţă, în şedinţa de guvern, deşi luni în cadrul şedinţei de coaliţie am convenit împreună cu partenerii noştri de guvernare că vom continua discuţiile şi pe PNDL 3, şi pe SIIJ, şi pe pensiile speciale şi urma ca în următoarea şedinţă a coaliţiei să venim cu anumite variante, cu formule şi cu amendamente, am constatat în această şedinţă de guvern, unde la pregătitoare nu exista nimic prevestitor, că pe lista suplimentară a fost introdus, la surpriză, acest PNDL 3, un program despre care am exprimat numeroase rezerve din mai multe motive. Este, în primul rând, o chestiune de încălcare a actului adiţional al protocolului de guvernare pe care l-am semnat împreună cu partenerii noştri”, a susţinut Dan Barna.

El a amintit că, ”după situaţia Vlad Voiculescu”, a fost încheiat cu partenerii de coaliţie un protocol prin care s-au stabilit nişte reguli ”prin care să se poată guverna corect şi sănătos pentru coaliţie”.

”Una dintre aceste reguli spune: agenda Guvernului şi procesul de prioritizare a actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii în şedinţă săptămânală ulterioară şedinţei pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda şedinţei de guvern va fi agreată la acest nivel şi ulterior transmisă ministerelor în spaţiul public. Ce spune acest articol - spune foarte simplu: guvernarea se face în coaliţie, şedinţa de guvern se face în coaliţie. Surprize de genul celei de astăzi sunt de neacceptat pentru USR PLUS”, a adăugat Dan Barna, care apreciază că premierul a acceptat să 'nu forţeze' ordinea de zi suplimentară şi să mai existe o discuţie miercuri seară.

Şedinţa de guvern de miercuri a fost suspendată, urmând să fie reluată la ora 19,00, potrivit unor surse oficiale. Premierul Florin Cîţu ar fi dorit să introducă pe ordinea de zi suplimentară Programul Naţional de Investiţii 'Anghel Saligny', conform surselor citate.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că va face tot ce este posibil pentru menţinerea coaliţiei de guvernare şi a arătat că Programul Naţional de Investiţii 'Anghel Saligny' poate fi adoptat dacă îndeplineşte condiţiile legale şi există acordul partenerilor de coaliţie.

”Acest Plan Naţional de Investiţii a fost dezbătut în coaliţie. Am acceptat să obţinem din partea partenerilor de coaliţie propuneri de îmbunătăţire legate de transparenţă, de criterii obiective, de proceduri care să fie clare, de selectare a proiectelor, ca atare şi eu, ca preşedinte al PNL, susţin adoptarea Planului Naţional de Investiţii, dar fără să afectăm coeziunea coaliţiei, pe o formă a proiectului care să fie conformă cu voinţa comună a coaliţiei şi cu respectarea tuturor procedurilor constituţionale şi legale. (...) Eu voi face tot ce este posibil pentru a menţine această coaliţie şi în acelaşi timp, repet, pentru a adopta acest program de investiţii pentru comunităţile locale, pentru a desfiinţa Secţia specială, pentru a elimina pensiile speciale sau cele care nu pot fi eliminate să fie aduse într-un cadru al contributivităţii. Eu sunt adeptul dialogului şi adeptul găsirii unor soluţii care să fie împărtăşite de întreaga coaliţie”, a afirmat Orban înainte de a participa la şedinţa grupului parlamentar al PNL din Senat.

______________________________________________________________________________

Şedinţa de Guvern a fost suspendată, miercuri, urmând să fie reluată la ora 19.00, potrivit unor surse oficiale.

Premierul Florin Cîţu ar fi dorit să introducă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei Executivului Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, care însă nu are toate avizele necesare, conform surselor citate.

Premierul Florin Cîţu a reiterat luni că este de acord cu toate recomandările USR privind programul de investiţii ”Anghel Saligny” (PNDL 3), menţionând că nu există alte dezbateri, iar programul este în procedura de avizare şi după aceea va fi discutat în Guvern.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI