Premierul l-a convocat pe ministrul Sănătății, miercuri, la Guvern, în cazul lipsei imunoglobulinei

Premierul Mihai Tudose l-a convocat, miercuri, la Guvern, pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, pentru discuții cu privire la lipsa imunoglobulinei de pe piața medicamentelor din România, au declarat pentru AGERPRES surse guvernamentale.

05 Decembrie 2017, 12:31 (actualizat 05 Decembrie 2017, 12:35) Știrile TVR |
Ministerul Sănătăţii

În România secolului 21, o femeie moare pentru că statul nu i-a asigurat tratamentul vital. A fost momentul în care toţi cei responsabili par să-şi fi amintit de promisiunea că medicamentul esenţial pentru bolnavii cu probleme grave de imunitate va ajunge în spitalele care l-au comandat de ceva vreme. Compania Naţională Unifarm a livrat peste o mie de doze de imuno-globuline în spitale din ţară.

La 4 dimineaţa, primele doze de Pentaglobin din cele 2200 intrate în ţară în weekend, au plecat din depozitul Unifarm spre spitale.

Pentaglobinul este recomandat doar în infecţii severe. Îi poate salva pe cei care fac septicemie. A ajuns însă prea târziu pentru pacienta de 69 de ani care a făcut infecţie generalizată şi a murit, sâmbătă, la Alba-Iulia, fiindcă nu a primit terapia vitală. Nu poate insa înlocui medicamentul care trebuie dat preventiv celor cu imunodeficienţe primare.

Intratect e medicamentul care-l protejează pe Andrei, băiatul de 15 ani al familiei Ienea. Imunologii de la Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului au micșorat dozele pentru pacienții stabili, ca să aibă rezerve pentru urgenţe. În ţară mai sunt doar 1700 de flacoane.

La Cluj, medicii care ar fi trebuit să o preia pe femeia decedată în judeţul Alba spun că nu au primit imunoglobulină, săptămâna trecută. Colegii de la spitalul judeţean din oraş declaraseră că le-au trimis doze miercuri.

Criza a pornit în 2015, după ce preţul medicamentelor a fost redus la cel mai nivel din Europa. Rând pe rând, producătorii s-au retras de pe piaţă.

Potrivit unor surse TVR, încă din septembrie, anul trecut, problema imunoglobulinelor era cunoscută în comisiile ministerului Sănătăţii.

După ce un om a murit fiindcă nu a primit terapia vitală, fostul şi actualul ministru și-au aruncat vorbe grele pe Facebook.

Potrivit Unifarm, imunoglobulinele comandate acum câteva luni au ajuns târziu fiindcă agenţia germană a medicamentului a eliberat greu certificatul de calitate pentru export. Compania a primit asigurări că, într-o săptămână, va recepţiona 900 de flacoane pentru pacienţii cu probleme genetice.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI