Premierul Japoniei, Shinzo Abe, primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis. Dineu în onoarea oaspetelui

16 ianuarie 2018, 10:35

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că vizita înaltului oficial confirmă dorința reciprocă de întărire a relației tradiționale de prietenie dintre România și Japonia.

„Am avut discuții aprofundate, care au arătat că relațiile dintre noi au atins un nivel superior de maturitate, care va duce la intensificarea și consolidarea, și mai mult, a cooperării sectoriale în toate domeniile”, a ținut să remarce președintele.

„Astăzi am fost de acord că împărtășim aceleași valori și obiective strategice, avem evaluări similare în materie de securitate într-un mediu atât de volatil, precum și interese economice comune”, a mai adăugat șeful statului.

„În acest context, am decis împreună cu domnul prim-ministru Abe să lansăm demersurile necesare pentru ca, în viitorul nu foarte îndepărtat, să ridicăm relația dintre România și Japonia la nivel de Parteneriat Strategic”, a subliniat el.

Dimensiunea economică a parteneriatului are perspective foarte bune. „Am încurajat realizarea mai multor investiții japoneze în România și creșterea schimburilor comerciale și, de aceea, mă bucur că domnul Prim-ministru a venit însoțit de o delegație consistentă de oameni de afaceri„, a subliniat Klaus Iohannis.

La rândul său, premierul nipon a arătat că a mai fost în România în urmă cu 35 de ani, cu ocazia unei vizite private.

„Mă bucur că vizitez România în acest an al Centenarului Marii Uniri”, a subliniat înaltul oficial.

„România ocupă o poziție geografică strategică în Europa și constituie un partener crucial pentru Japonia, țările noastre având la bază valori și principii comune, precum libertatea, democrația, drepturile omului, statul de drept. Astăzi, împreună cu domnul președinte Iohannis am convenit că vom avea o strânsă cooperare pentru a menține și consolida ordinea legii la nivel internațional”, a adăugat Shinzo Abe.

El a vorbit despre provocările în plan internațional și despre importanța discuțiilor de astăzi de la București în acest context.

Premierul a enumerat obiectivele economice din România, în principal pe cele legate de infrastructură, la care oamenii de afaceri japonezi și-ar putea aduce contribuția.

În această vizită în România sunt însoțit de liderii celor mai importante companii și întreprinderi japoneze. Pentru economia României, subiectul cel mai important este, fără îndoială, consolidarea infrastructurii, iar Japonia se implică cu toată dăruirea în planul de realizare a accesului rapid între București și Aeroportul internațional Henri Coandă, prin construirea Magistralei 6. De asemenea, pentru a optimiza și încuraja schimburile și cooperarea la nivel de resursă umană, recent am decis ridicarea obligativității vizelor de intrare în Japonia pentru cetățenii români și sper că din ce în ce mai mulți români vor veni să viziteze Japonia, a subliniat Shinzo Abe.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, nu a mai mers la Palatul Victoria, aşa cum era stabilit iniţial în programul înaltului oficial nipon. La guvern, o delegaţie economică japoneză a fost primită de vicepremierul Paul Stănescu.

La Palatul Cotroceni au loc convorbiri în format restrâns și convorbiri în plenul delegaţiilor. Preşedintele Klaus Iohannis oferă un dineu oficial în onoarea prim-ministrului Shinzo Abe.

Agenda convorbirilor a inclus „stadiul şi perspectivele de consolidare a relaţiilor foarte bune de Parteneriat Reînnoit dintre România şi Japonia, la nivel politic, economic, cultural, al securităţii şi al relaţiilor interumane”, a precizat Administrația prezidențială.

De asemenea, sunt abordate subiecte precum cooperarea Japoniei cu Uniunea Europeană, inclusiv în contextul Acordului de Parteneriat Economic dintre Japonia şi UE, evoluţiile la nivel regional, cu accent asupra dosarului nord-coreean, respectiv cooperarea româno-japoneză în plan multilateral.

Turneul diplomatic al premierului Shinzo Abe în Europa Centrală şi de Est mai cuprinde Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria și Serbia. Japonia încearcă să obţină sprijin pentru politica sa fermă faţă de Coreea de Nord.

”Vreau să confirm cooperarea noastră în dosarul nord-coreean şi alte chestiuni urgente cu care se confruntă comunitatea internaţională”, a declarat şeful executivului nipon înaintea plecării în acest turneu european.

Shinzo Abe este însoţit de reprezentanţii a peste 30 de companii japoneze.

În Bulgaria, Serbia şi România se deplasează şi reprezentantul NTT Data, filiala concernului NTT specializat în servicii de telecomunicaţii.

Vizita are loc într-un moment de tensiune pe scena politică. Prim-ministrul român, Mihai Tudose, și-a înaintat demisia din funcție luni seară, după ce Comitetul Executiv al PSD a decis să îi retragă sprijinul politic.

Prima vizită în România a unui prim-ministru al Japoniei are loc în contextul celebrării a 5 ani de la convenirea, în 2013, a Parteneriatului Reînnoit dintre România şi Japonia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă