Premierul Italiei, Mario Draghi, se va întâlni la Washington cu Biden, în timp ce coaliția sa este îngrijorată de trimiterea de arme suplimentare Ucrainei

Mario Draghi premierul Italiei | FOTO: Shutterstock
Mario Draghi premierul Italiei | FOTO: Shutterstock
9 mai 2022, 17:06

Giuseppe Conte, fost şef al guvernului şi actual lider al Mişcării 5 Stele (M5S), cea mai mare formaţiune din Parlament, i-a cerut lui Draghi să caute o soluţie diplomatică la război în locul trimiterii de „arme mai grele şi mai letale”, care, în opinia sa, riscă să alimenteze conflictul.

Draghi, care a adoptat o linie dură contra Rusiei după atacul declanşat de aceasta în Ucraina la 24 februarie, nu a dat curs cererilor lui Conte ca premierul să se adreseze Parlamentului înaintea deplasării în SUA, pentru a clarifica poziţia Italiei pe care premierul intenţionează să i-o prezinte lui Biden.

Sondajele arată că, în Italia, spre deosebire de celelalte state europene din G7 (Marea Britanie, Franţa, Germania), există puţin sprijin public pentru trimiterea de arme Ucrainei.

Sâmbătă, liderul Ligii (extremă-dreaptă), Matteo Salvini, un alt partener major în coaliţia de guvernare a lui Draghi, a luat aceeaşi poziţie ca şi Conte în privinţa sprijinului militar pentru Kiev.

Mai multe arme pentru Ucraina? Nu. Ele ar însemna mai multă moarte, mai mult război, mai multă foamete„, a scris pe Twitter Salvini.

Chiar şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga), până acum cel mai mare susţinător al liniei dure a lui Draghi, arată semne de divizare internă şi de schimbare treptată de poziţie.

„Draghi ar trebui să-i spună lui Biden să nu sporească tensiunile”, a afirmat duminică Graziano Delrio, un deputat marcant al PD. El a adăugat că o soluţie negociată este singura opţiune viabilă şi că „americanii … nu trebuie să creadă că poate exista un învingător”.

La rândul său, liderul PD, Enrico Letta, afirmă în ediţia de luni a cotidianului Corriere della Sera că în Europa „nu trebuie să ne permitem să fim conduşi de Statele Unite”. El a lansat un apel către cele mai mari 5 ţări ale UE să meargă mai întâi la Kiev, apoi la Moscova, într-un efort de impulsionare a păcii.

Rămâne de văzut dacă aceste tensiuni vor afecta poziţia lui Draghi faţă de război sau dacă, aşa cum sugerează unii comentatori, M5S sau Liga ar putea părăsi coaliţia înaintea alegerilor de la începutul anului viitor.

Vizita de 3 zile a lui Draghi la Washington, prima de la preluarea mandatului acum 15 luni, se va axa pe conflictul din Ucraina şi pe pregătirile în vederea reuniunilor G7 şi NATO de luna viitoare, a indicat o sursă guvernamentală de la Roma.

În condiţiile în care Italia este puternic dependentă de gazul din Rusia, pe agendă se va afla cu certitudine şi securitatea energetică. Draghi va fi însoţit, de altfel, de Claudio Descalzi, şeful concernului petrolier italian ENI.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite