Premierul Irlandei, Leo Varadkar, primit la Palatul Cotroceni

24 iulie 2018, 14:37

Pe agenda discuţiilor au fost subiecte referitoare la relaţiile bilaterale, dar şi aspecte legate de principalele teme aflate pe agenda europeană, respectiv viitorul Uniunii Europene, Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, viitorul buget al UE şi gestionarea migraţiei, a informat luni Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, a fost abordat şi subiectul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, o temă de maxim interes pentru ambele părţi.

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit, marţi, autorităţilor irlandeze pentru modul în care comunitatea de români s-a integrat în Irlanda.

O chestiune care pentru mine a fost foarte importantă şi am adus-o în discuție este comunitatea românească din Irlanda, o comunitate destul de numeroasă, foarte bine integrată şi foarte bine primită şi am ținut să mulțumesc autorităților irlandeze pentru modul excepțional de bun, de pozitiv, în care au reușit să primească pe românii noștri şi să îi lase să se integreze în Irlanda, a spus Iohannis, după întâlnirea avută la Palatul Cotroceni cu premierul Irlandei, Leo Varadkar.

El a precizat că relaţiile economice dintre România şi Irlanda sunt din ce în ce mai bune, indicând că, potrivit specialiştilor, în ultimele 12 luni schimburile comerciale s-au dublat. Şeful statului a subliniat că România şi Irlanda împărtăşesc idei comune cu privire la viitorul Uniunii Europene.”Chiar dacă Irlanda şi România sunt geografic situate la extremele Uniunii, în vest şi în est, avem foarte multe abordări comune”, a punctat Iohannis.

Preşedintele a arătat că cele două ţări au abordări comune în ceea ce priveşte viitorul cadru multianual al UE pentru perioada 2021 – 2027, în sensul că politica agricolă comună şi politica de coeziune trebuie menţinute.

În cadrul întrevederii de la Cotroceni, cei doi oficiali au discutat şi despre migraţie. „Am ajuns împreună la concluzia că trebuie să găsim soluţii bune pentru a putea rezolva problema migraţiei, în sensul de a o face mult mai ordonată. Aici trebuie negociate soluţii care sunt bune, sunt general acceptabile, sunt fezabile şi sunt sustenabile”, a afirmat Klaus Iohannis.

 

Irlanda va lucra în strânsă colaborare pentru a ajuta România să aibă succes pe parcursul preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, a dat asigurări premierul irlandez Leo Varadkar, marţi, la finalul întrevederii avute la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis, în contextul vizitei pe care o efectuează în ţara noastră.

Am asigurat de angajamentul Președintele Irlandei de a lucra în strânsă colaborare pentru a ajuta România să aibă succes în Președinția sa. Suntem pe mâini sigure în ceea ce priveşte a avea România la cârmă. Coeziunea ca valoare europeană comună este una dintre temele principale. Noi am intrat 1973 în Uniunea Europeană în calitatea de membru la vremea respectivă, și piața liberă și Zona Euro au fost toate lucruri foarte pozitive pentru Irlanda, au fost benefice economiei noastre și societății noastre, ne-au ajutat să ne transformăm relațiile cu restul lumii. La vremea respectivă, economia și nivelul de prosperitate erau cu mult în urma mediei europene. Ne-a luat peste 20 de ani pentru a ajunge la nivelul mediei europene. România privește pe bună dreptate Uniunea Europeană ca un factor care va contribui la creșterea prosperității sale, vă urez succes pe acest drum, a afirmat oficialul irlandez.

El a precizat că l-a invitat pe şeful statului român să efectueze o vizită în Irlanda.

„L-am invitat pe domnul preşedinte să viziteze Irlanda. Sper să vă puteţi face timp în calendarul dumneavoastră de activităţi viitoare”, a spus premierul irlandez.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Iohannis, despre atacurile cibernetice: SRI funcționează impecabil

Iohannis: Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de președinte