Premierul Grindeanu: Vom face o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Vom găsi calea legală – abrogare, prorogare

4 februarie 2017, 19:59

Declaraţii premierul Sorin Grindeanu:

-am ascultat şi am văzut şi am auzit, în aceste zile, foarte multe opinii, multe venind din partea colegilor mei de partid. Partidul din care fac parte de 20 de ani. Colegi din coaliţia guvernamentală, colegi de politică, de la partidele aflate în opoziţie. Am auzit foarte multe opinii de la oameni simpli, am auzit vocea străzii. Vin azi să vă spun decizia mea, ca prim ministru, în ceea ce înseamnă dezbaterea publică din aceste zile.

-Nu vreau şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. România, cred eu, în acest moment, în tot ceea ce se întâmplă, pare ruptă în două, dacă nu chiar în mai multe bucăţi. Este ultima mea dorinţă de a se ajunge la aşa ceva.

-În acelaşi timp, tot ceea ce înseamnă deciziile pe care CCR le-a luat în timp şi care nu au fost puse în practică, e normal, e chiar confom legii, ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în cadrul legal. Orice decizie a CCR este o decizie obligatorie pentru toată lumea, indiferent unde lucrează, toate aceste lucruri sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României. Pe de altă parte, dincolo de mitinguri, s-a creat un clivaj în societate. Pe de altă parte, membrii şi susţinătorii noştri ne îndeamnă să continuăm în ceea ce înseamnă acest demers.

-ca şi prim-ministru, vă anunţ că am luat, după aceste zile, câteva decizii:

mâine vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Folosesc termenul „abrogare”, am văzut dezbaterile, inclusiv din acest punct de vedere, e termenul folosit de către Administraţia Prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală – abrogarea, prorogare – ca să nu intre în vigoare această ordonanţă, ca să fiu cât se poate de clar.

-e nevoie de a avea, totuşi, o concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile Curţii Constituţionale şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile Curţii Constituţionale şi de la forma pe care o avem, excluzând, poate, acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât, după un dialog pe care sper să-l am, şi folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog, în cel mai scurt timp să trimitem proiect de lege spre Parlament, pentru punerea în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu cadrul legal.

toate argumentele pe care noi le-am avut în susţinerea acestei ordonanţe nu au fost foarte bine comunicate – din acest motiv s-a creat foarte multă confuzie, distorsiuni care n-au legătură cu ceea ce până la urmă s-a adoptat. De aceea Ministerul Justiţiei şi ministrul Justiţiei îşi vor asuma şi ăşi asumă consecinţele.

-doresc în continuare a pune în practică programul de guvernare pentru care am fost votaţi, mai avem pe primul trimestru, 12 puncte pe care trebuie să le adoptăm, astfel încât, ceea ce au votat românii să se regăsească în viaţa lor de zi cu zi.

Călin Popescu Tăriceanu: „Am decis retragerea Ordonanţei” – a declarat sâmbătă seara, la RTV.

Reacţie, sâmbătă la prânz, a preşedintelui PSD pentru DC News, în scandalul ordonanţei de urgenţă. El a subliniat că, pentru a evita o ieşire în stradă a membrilor şi simpatizanţilor PSD care „nu mai pot fi ţinuţi în frâu”, va propune „o soluţie de stingere a conflictului”. Liviu Dragnea şi-a exprimat speranţa că premierul va accepta propunerea sa. Mai mulţi lideri ai PSD au sugerat că actul normativ ar trebui retras sau corectat. O şedinţă a coaliţiei a avut loc în această dimineaţă. Este posibil ca premierul Sorin Grindeanu să facă în această seară un anunţ legat de Ordonanţa 13.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite