Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, după discuția cu N. Ciucă: Susținem dinamic cererea României de a intra în Schengen. Mulțumesc pentru acordul în protecția civilă. Nu uit ajutorul pe care ni l-ați dat cu pompierii!

Întâmpinarea de către premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prim-ministrului Republicii Elene Kyriakos Mitsotakis
Întâmpinarea de către premierul Nicolae-Ionel Ciucă a prim-ministrului Republicii Elene Kyriakos Mitsotakis
23 februarie 2022, 14:36

Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen, a declarat, miercuri, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis, aflat în vizită oficială la Bucureşti.

„Aş vrea să repet faptul că Grecia susţine în mod dinamic cererea României de a intra în spaţiul Schengen. Trebuie să se întâmple acest lucru şi avantajele pentru România în urma acestei integrări vor fi foarte importante. Am avut ocazia să discutăm despre evoluţiile în Balcanii de Vest. Credem că toate ţările din Balcanii de Vest îşi au locul în Europa şi, prin colaborarea noastră, vom facilita integrarea lor. Am decis să lucrăm împreună, astfel încât să fie convocată o primă consfătuire interguvernamentală în legătură cu Albania şi cu Macedonia de Nord”, a afirmat Mitsotakis, la Palatul Victoria, după convorbirile cu prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Declarații comune ale celor doi premieri:

Kyriakos Mitsotakis i-a mulţumit premierului Ciucă pentru susţinerea pe care România o acordă Greciei în chestiunile de interes naţional. Premierul grec a menţionat în acest sens „acţiunile ilegale” ale Turciei în Mediterana occidentală.

„Aş vrea să repet poziţia fundamentală a Greciei: Grecia păstrează întotdeauna închisă poarta ameninţărilor, dar deschisă poarta dialogului. Instrumentul, aşa cum a zis şi domnul prim-ministru Ciucă, pentru rezolvarea problemelor este dreptul internaţional, nu sunt ameninţările”, a punctat Mitsotakis, în declaraţiile de presă comune cu Nicolae Ciucă.

Premierul elen a remarcat, totodată, că schimburile comerciale bilaterale au atins două miliarde de euro, adăugând că există „perspective şi mai importante”.

„Avem mari companii greceşti care activează în România şi vor să îşi extindă activitatea investiţională şi avem mulţi vizitatori, mulţi turişti, mai ales turişti români în Grecia. Vrem încă şi mai mulţi, vrem ca ei să depăşească 1 milion de vizitatori, câţi au fost în anul 2019. Deja Grecia este o ţară deschisă pentru vizitatori de-a lungul întregului an, nu numai în lunile de vară”, a completat Kyriakos Mitsotakis.

El a menţionat că a fost semnat un acord de colaborare în domeniul protecţiei civile, evidenţiind ajutorul oferit în „situaţii excepţional de dificile” de către pompierii români, care au dovedit „spirit de sacrificiu” şi profesionalism.

„Avem cele mai frumoase amintiri legate de eroismul pompierilor români. Acest eroism a reprezentat şi punctul de pornire pentru a începe această colaborare în domeniul protecţiei civile. Sperăm ca pompierii români să fie prezenţi în Grecia mult mai frecvent, să colaboram cu ei şi în privinţa extinderii la nivel european a mecanismului de protecţie civilă, recurgând, desigur, şi la mijloacele de protecţie aeriană şi nu numai”, a spus prim-ministrul elen.

Premierul Nicolae Ciucă: Am semnat Declaraţia comună privind întărirea cooperării politice, economice şi sectoriale între România şi Republica Elenă

Declaraţia comună privind întărirea cooperării politice, economice şi sectoriale între România şi Republica Elenă va constitui baza pentru un Plan comun de acţiuni, cu obiective concrete, care va fi adoptat la nivel guvernamental în viitorul apropiat, a declarat, miercuri, prim-ministrul Nicolae Ciucă, alături de premierul elen Kyriakos Mitsotakis.

Cei doi înalţi oficiali au semnat documentul, miercuri, la Palatul Victoria, la finalul mai multor runde de convorbiri, în cadrul vizitei oficiale la Bucureşti a şefului Executivului de la Atena.

„Încep prin a mulţumi domnului prim ministru Kyriakos Mitsotakis pentru că a onorat invitaţia de a efectua vizita la Bucureşti, reconfirmând bunele relaţii dintre poporul român şi poporul grec, tradiţional legate de istoria şi cultura comune. Marcăm astfel împreună o zi aniversară din istoria relaţiilor româno-elene: la 23 februarie 1880, exact acum 142 de ani, Consulatul General al Greciei la Bucureşti transmitea ministrului afacerilor străine recunoaşterea independenţei României. Am semnat Declaraţia comună privind întărirea cooperării politice, economice şi sectoriale între România şi Republica Elenă. Incluzând şi linia cooperării în cadrul UE şi al NATO, acest document va constitui baza pentru un Plan comun de acţiuni, cu obiective concrete, pe care urmează să îl adoptăm la nivel guvernamental în viitorul apropiat”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a menţionat că discuţiile cu omologul grec au reflectat priorităţile curente ale dialogului bilateral şi ale cooperării economice şi sectoriale, dar şi teme de actualitate incluse pe agenda regională, a Uniunii Europene şi a NATO.

„Am putut constata că dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor noastre bilaterale sunt favorizate de relaţiile tradiţionale dintre ţările noastre, istoria comună, precum şi de abordările similare pe numeroase tematici regionale şi europene. Totodată, comunitatea românească din Grecia şi comunitatea elenă din România contribuie substanţial la dezvoltarea relaţiilor culturale, sociale dintre ţările noastre. Există un potenţial foarte mare de dezvoltare a dialogului bilateral care trebuie valorificat atât în plan economic, unde trebuie stimulată şi promovată dezvoltarea schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, cât şi în plan sectorial. În acelaşi timp, este important să identificăm împreună şi alte domenii sau segmente unde putem dezvolta iniţiative reciproc avantajoase, de natură să extindă cooperarea româno-elenă”, a declarat Ciucă.

Premierul a precizat că discuţiile cu partea elenă vor continua în întâlniri bilaterale separate, în care vor fi examinate pe larg aspectele de interes reciproc din aria de responsabilitate a fiecăruia şi se vor stabili ţintele comune şi căile optime de a le atinge.

Totodată, premierul român a subliniat că, în contextul vizitei la Bucureşti a prim-ministrului Mitsotakis, va fi semnat un memorandum de înţelegere în domeniul protecţiei civile şi al situaţiilor de urgenţă, convenit între Ministerul român al Afacerilor Interne şi Ministerul elen pentru Schimbări Climatice şi Protecţie Civilă.

„Semnarea acestui document încununează excelenta colaborare pe care o avem deja în acest domeniu, dovada cea mai elocventă în acest sens reprezentând-o sprijinul pe care România l-a acordat Greciei în vara anului trecut, în timpul dramaticelor incendii de vegetaţie care au afectat profund populaţia civilă. Acţiunea pompierilor români din zonele confruntate cu această catastrofă naturală a contribuit la stabilizarea situaţiei – o spunem cu satisfacţia datoriei împlinite faţă de un prieten aflat la nevoie”, a explicat Ciucă.

El a punctat că România şi Grecia au abordări similare pe numeroase tematici regionale, cu interese comune şi viziuni convergente.

„Am evidenţiat necesitatea aprofundării dialogului existent în cadrul formatelor de cooperare regională, cu accent pe proiecte de interconectare în domeniul energiei şi transporturilor”, a spus Ciucă.

În privinţa agendei europene, premierul român a evidenţiat schimbul de opinii cu privire la provocările ridicate de pandemia de COVID-19 şi oportunităţile de dezvoltare economică oferite de planurile naţionale de rezilienţă şi redresare.

De asemenea, premierul a subliniat cu acest prilej obiectivul României de a contribui mai departe la consolidarea Uniunii Europene prin participarea sa ca membru deplin al spaţiului Schengen.

„Am primit reconfirmarea susţinerii din partea domnului prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis pentru atingerea acestui obiectiv”, a subliniat Ciucă.

Prim-ministrul român a menţionat că pe agenda discuţiilor s-au aflat şi strategiile de combatere a schimbărilor climatice, un subiect de mare actualitate şi de mare urgenţă, care necesită o coordonare cât mai strânsă la nivel european şi bilateral.

” Am recunoscut eforturile Greciei, alături de alte state membre mediteraneene, în ceea ce priveşte gestionarea fluxurilor imigraţioniste. Sperăm ca în acest semestru să existe un progres pe componentele Pactului european pentru migraţie şi azil, astfel încât să avem la nivelul Uniunii Europene un sistem funcţional pe aceste dimensiuni „, a afirmat Ciucă.

Şeful Executivului de la Bucureşti s-a referit şi la faptul că România şi Grecia rămân susţinători activi ai extinderii Uniunii Europene, care trebuie să avanseze pe baza meritelor statelor candidate.

” Punctele noastre de vedere converg. Extinderea este o investiţie geostrategică în stabilitatea şi prosperitatea întregului continent european. Unul dintre subiectele discutate astăzi cu domnul prim-ministru a fost şi situaţia din Mediterana de Est. Am exprimat solidaritatea cu Grecia în baza unităţii la nivel european. Ca stat profund ataşat respectării normelor de drept internaţional şi ca ţară care şi-a rezolvat disputele cu vecinii, România este pregătită să ofere expertiză tuturor partenerilor noştri regionali”, a mai declarat Ciucă.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

După primirea din Holul de Onoare al Palatului Victoria, cei doi oficiali vor avea o întrevedere tete-a-tete, urmată de participarea la expoziţia pe tema relaţiilor diplomatice româno-elene şi înmânarea albumului dedicat primului ministru de externe al României Moderne, Apostol Arsache.

Tot la Palatul Victoria va avea loc o întrevedere în plen a celor două delegaţii.

Cei doi premieri vor semna o declaraţie comună, iar ulterior vor susţine declaraţii de presă.

Anterior, oficialul grec a fost primit la Palatul Cotroceni de către preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite