Premierul georgian denunţă o „conspiraţie” împotriva ţării sale. Irakli Garibaşvili: Georgia nu este membră a Uniunii Europene sau a NATO şi nu avem nicio garanţie de securitate

Premierul georgian Irakli Garibaşvili
Premierul georgian Irakli Garibaşvili
24 martie 2023, 12:59

Ar fi vorba de un aşa-numit plan de „ucrainizare” a ţării şi transformarea Georgiei într-un „al doilea poligon şi un al doilea front” de luptă.

„Aş dori să reamintesc tuturor că ţara noastră nu este membră a Uniunii Europene sau a NATO şi nu avem nicio garanţie de securitate”, a declarat Garibaşvili în parlament, unde a fost invitat de opoziţie pentru a răspunde la întrebări privind securitatea ţării, care se scufundă într-o nouă criză politică.

Premierul a declarat că 20% din teritoriul ţării „este ocupat de puterea nucleară numărul unu”, referindu-se la pierderea controlului asupra regiunilor separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, care au fost recunoscute de Rusia ca state independente cu 15 ani în urmă.

În discursul său, Garibaşvili s-a referit la o aşa-zisă „coloană a cincea” în Georgia, care ar încerca să destabilizeze situaţia.

Proteste de amploare au avut loc la începutul lunii martie în Georgia după adoptarea în prima lectură a legii privind agenţii străini, calificată de opoziţie „legea rusă” din cauza asemănării sale cu o lege rusă similară.

La manifestaţiile de la Tbilisi au luat parte şi susţinători ai fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, încarcerat în ţară pentru abuz de putere şi a cărui eliberare din motive de sănătate a fost cerută de HRW şi Amnesty International.

În faţa presiunii publice, guvernul georgian a fost forţat să abroge legea, care a fost criticată şi de mai multe ţări occidentale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite