Premierul francez şi-a înaintat demisia preşedintelui Emmanuel Macron, care a respins-o

Elisabeth Borne
Elisabeth Borne
21 iunie 2022, 12:09

După alegerile legislative de duminică, Macron a rămas fără majoritate absolută în Adunarea Naţională, ceea ce anticipează o perioadă de instabilitate în Franţa.

În acest context, şeful statului francez va întreprinde „consultările politice necesare (…), pentru a identifica soluţiile constructive posibile, în serviciul francezilor”, a precizat Preşedinţia, înaintea unei serii de întâlniri cu liderii de partid, marţi şi miercuri, la Palatul Elysee.

La rândul său, Elisabeth Borne va reuni întreg guvernul la Matignon marţi la începutul după-amiezii, au anunţat surse din anturajul său.

Coaliţia centrist-liberală, care s-a sprijinit în timpul primului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron pe o majoritate confortabilă (fixată la 289 de deputaţi), are după alegerile legislative de duminică doar 245 de mandate de parlamentar din totalul celor 577.

Restul Parlamentului francez este repartizat în principal între extrema dreaptă condusă de Marine Le Pen, care a realizat o ascensiune inedită cu 89 de deputaţi, stânga unită la iniţiativa tribunului său Jean-Luc Melenchon (cel puţin 150 de deputaţi) şi dreapta clasică, cu circa 60 de deputaţi.

Această configuraţie plasează Parlamentul în centrul jocului politic francez, o premieră în cea de-a V-a Republică, un regim prezidenţial creat de generalul De Gaulle în 1958 anume pentru a evita instabilitatea regimului parlamentar care era cea de-a IV-a Republică.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă