Premierul Florin Cîţu: Operaţionalizarea proiectului ‘România educată’ a fost inclusă ca angajament în Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024

Florin Cîțu
Florin Cîțu
26 august 2021, 14:48

Şeful Executivului a participat la prima reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării proiectului „România Educată”, context în care a anunţat şi faptul că pe 2 septembrie va avea loc o nouă reuniune în vederea pregătirii primelor acte normative.

„Este cel mai amplu proiect de reformă a educaţiei, ‘România educată’, dezvoltat de Administraţia Prezidenţială, proiect care reprezintă viziunea şi strategia de ţară în domeniul educaţiei în perspectiva 2030, susţinut, bineînţeles de programul de guvernare 2020-2024. De asemenea, operaţionalizarea proiectului ‘România educată’ a fost inclusă ca angajament în Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2024″, a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Premierul a adăugat că reformele preconizate prin proiectul „România educată”, combinate cu măsurile prevăzute în programul de guvernare, sunt armonizate cu recomandările specifice de ţară ale Comisiei Europene şi cu programul naţional de reformă.

„‘România educată’ este în PNRR – aş vrea să vă anunţ şi pe această cale că PNRR va fi aprobat la finalul lunii septembrie, deci, suntem în grafic şi cu PNRR-ul – şi programe operaţionale, buget central, bugete locale, parteneriate public-privat, fonduri nerambursabile, finanţări, contribuţii ale firmelor private. Deci surse de finanţare avem, avem acum o platformă, ‘România educată’, ştim foarte clar unde vrem să ajungem cu sistemul, este momentul să implementăm acest program”, a declarat Cîţu.

Şeful Executivului a adăugat că, de asemenea, sunt create premisele elaborării unui nou pachet legislativ.

„Şi asta, de fapt, facem prin acest comitet interministerial în vederea asigurării suportului normativ necesar reformei şi a coerenţei cu alte reglementări legale şi cu cerinţele unui mediu socio-economic în continuă schimbare. În vederea implementării proiectului ‘România educată’, proiectul PNRR, transmis la Comisia Europeană în iunie 2021, cuprinde oportunităţi de finanţare a unor proiecte de maximă importanţă pentru sistemul naţional de educaţie şi orientat spre formare şi atingerea ţintelor asumate în cadrul reformei. În data de 14 iulie 2021, Guvernul şi-a asumat prin memorandum implementarea proiectului ‘România educată’ şi aprobarea priorităţilor în reforma sistemului naţional de educaţie (…) Este prima întâlnire astăzi, aş vrea să vă anunţ că săptămâna viitoare, pe 2 septembrie, vom avea, deja, o altă întâlnire pentru a pregăti primele acte normative care vor intra în vigoare, cred că pe 9 septembrie vom avea primele acte”, a mai declarat Cîţu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite