Premierul Florin Cîţu a prezentat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: Programul va finanţa cu sume mari Transporturile, Educaţia şi Sănătatea

2 iunie 2021, 14:43

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (…) poate fi analizat, citit de toţi românii în acest moment. PNRR a fost depus la Comisia Europeană luni şi astăzi îl prezentăm în detaliu. (…) Este un program foarte important pentru România. (…) Este vorba despre 29,2 miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi pentru a construi aproximativ 450 de kilometri de autostradă, sute de şcoli şi de creşe, vom construi şi vom renova zeci de spitale”, a declarat Florin Cîţu, miercuri, la Palatul Victoria.

PNNR poate fi consultat AICI

Cei mai mulţi bani din PNRR vor fi folosiţi, în următorii 5 ani, pentru dezvoltarea infrastructurii de transport şi a celei din educaţie, potrivit proiectului transmis de Guvern la Bruxelles și prezentat astăzi. Însă pentru obţinerea celor aproape 30 de miliarde de euro, Guvernul s-a angajat să facă modificări importante, cum ar fi cele din domeniul pensiilor. Pensionarea anticipată va fi mult mai dificilă, iar stagiul complet de cotizare nu va mai fi fix, ci legat de indicatori economici.

7,6 miliarde de euro ar urma să fie cheltuiți pentru construcția de autostrăzi, modernizarea cailor ferate și dezvoltarea rețelei de metrou. Pentru educație vor fi 3,6 miliarde, iar pentru sănătate 2,4 miliarde.

Guvernul și-a asumat să facă, în paralel, și reforme dificile în domeniul pensiilor, al salarizării din sistemul public, al companiilor de stat. Pensiile vor crește după o formulă fixă, predictibilă, iar cei care vor dori, vor putea să muncească și după vârstă de 65 de ani.

Unii economiști avertizează că PNRR, în forma actuală, nu va permite României să recupereze decalajul față de țările din vestul Europei, ci din contră.

PNRR va fi evaluat de Comisia Europeană în următoarele 3 luni. Țoată suma trebuie accesată până la sfârșitul lui 2023, iar proiectele trebuie să fie gata la 31 decembrie 2026, altfel, sumele vor trebui returnate.

Declarații premierul Florin Cîțu:

  • PNRR a fost depus luni, azi îl prezentăm în detaliu
  • Este un program foarte important pentru România.
  • A fost lansat când eu eram încă ministrul al Finanțelor, a fost negociat de președintele Iohannis, iar anul acesta am avut două vizite la Bruxelles pentru a ne asigura că avem un plan bun
  • Criza din sănătate a arătat foarte clar limitele sistemului de sănătate
  • Sunt 3 mari sectoare care primesc bani:  transporturi, sănătate și educație
  • De ce luăm și împrumuturi prin PNRR?
  • România are nevoie acută de investiții
  • Aceste împrumuturi vor merge doar în investiții, nu în consum
  • Împrumuturile prin PNRR sunt la o dobândă mult mai mică
  • Toate aceste investiții se termină în 2026
  • Componenta de reforme – toți din clasa politică știm că România are nevoie de reforme
  • În PNRR am pus date clare până la care vor avea loc reforme
  • Reforma sistemului de pensii – vrem un sistem de pensii bazat pe sustenabilitate și vom face asta
  • Reforma justiției – reparăm ce au făcut alții
  • Reforma companiilor de stat – se va opri sifonarea banilor de la stat

Prezentarea PNRR este  făcută alături de vicepremierul Dan Barna, vicepremierul Kelemen Hunor şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, pe 30 mai, că documentul oficial privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi transmis Comisiei Europene pe 2 iunie, urmând ca, timp de două luni, acesta să fie evaluat pentru a se ajunge la forma finală.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, vine diseară la Tema Zilei, în cadrul Telejurnalul de la ora 20.00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă