Premierul Florin Cîțu, la recepția de Ziua Independenței SUA: Vizăm stimularea unei prezenţe economice americane cât mai consistente în România

Premierul Florin Cîţu a declarat joi, la recepţia oferită de Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei, că Guvernul vizează stimularea unei prezenţe economice americane cât mai consistente în România.

01 Iulie 2021, 19:53 (actualizat 01 Iulie 2021, 19:58) |

"Vom menţine cooperarea strategică dintre România şi SUA la cel mai înalt nivel prin fructificarea oportunităţilor ce decurg din viziunea noastră comună privind dimensiunea de apărare, securitate energetică, recuperarea economică sustenabilă. Totodată, consolidarea rezilienţei şi întărirea relaţiilor transatlantice. Dincolo de excelenta noastră cooperare în planul securităţii şi importanţa creşterii prezenţei militare a SUA în ţara noastră, Guvernul României vizează încurajarea şi stimularea unei prezenţe economice americane cât mai consistente în România, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea surselor de energie, inclusiv cea nucleară", a spus premierul Florin Cîţu.

Șeful executivului  a arătat că recenta adoptare a Legii de ratificare a acordului interguvernamental dintre România şi SUA privind domeniul nuclear civil trebuie să "dea semnalul pentru accelerarea configurării unor proiecte de anvergură, capabile să ofere o ancoră strategică suplimentară relaţiei bilaterale".

"O importanţă similară o acordăm infrastructurii de transport care articulează regiunea Europei Centrale şi de Est cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii, precum şi asupra mobilităţii militare", a afirmat Cîţu, menţionând proiectele de interconectare regională - Rail-2-Sea şi Via Carpathia, pentru realizarea cărora a arătat că este esenţială o implicare a SUA, inclusiv financiară.

Premierul a subliniat că dezvoltarea consistentă a dimensiunii economice şi de investiţii a Parteneriatului strategic dintre România şi SUA constituie o prioritate majoră pentru Guvern.

"Vom face asta prin promovarea unor politici care să ofere predictibilitate, transparenţă şi reducerea greutăţilor birocratice, eliminarea birocraţiei - cum spun eu. Împreună cu colegii mei din Guvern suntem angajaţi într-un efort colectiv prin care demonstrăm că Guvernul României este un partener de încredere al mediului de afaceri. O astfel de relaţie este esenţială pentru realizarea potenţialului uriaş de dezvoltare pe care îl are România", a mai spus Cîţu.

Prim ministrul a evidenţiat şi faptul că Guvernul susţine dezvoltarea şi consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA.

"O Românie sigură, stabilă şi de succes reprezintă un obiectiv strategic pentru mine şi Guvernul meu. Suntem angajaţi să urmărim consolidarea securităţii şi să valorificăm potenţialul economic şi comercial. Apreciem cooperarea noastră în combaterea terorismului, a criminalităţii cibernetice şi a ameninţărilor cibernetice şi protejarea drepturilor intelectuale. (...) Guvernul României va spori discuţiile cu privire la Visa Waiver", a mai afirmat premierul.

Şeful Guvernului a amintit că a stat mai mult de zece ani în SUA, unde a studiat şi a lucrat: "Sunt multe lecţii pe care le învăţăm din istoria SUA, dar sunt câteva pe care ar trebui să le folosim şi aici în România, azi. În primul rând, cred că faptul că proprietatea privată este sacrosantă rămâne o bază a democraţiei şi ar trebui să fie o lecţie pentru România, ar trebui să adoptăm asta. În al doilea rând, este faptul că antreprenorii, oamenii care îşi dezvoltă propriile companii încearcă, eşuează, încearcă din nou şi sunt eroii unei astfel de economii, sunt apreciaţi în SUA şi ar trebui să facem asta şi în România. Dacă facem aceste lucruri sunt convins că România va avea un viitor mare."

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 15°C
IASI 17°C 11°C
CLUJ 14°C 11°C
CONSTANTA 19°C 13°C
CRAIOVA 18°C 14°C
BRASOV 15°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI