Premierul Florin Cîțu: Vreau să fac o clarificare: vaccinul este gratuit, trebuie să fie disponibil tuturor românilor

24 mai 2021, 16:10

Florin Cîțu, prim-ministrul României: „Vreau să fac o clarificare: vaccinul este gratuit, trebuie să fie disponibil tuturor românilor. Este gratuit și rămâne gratuit. Nu există nicio discuție în acest moment în Guvernul României de a schimba lucrurile. Deja avem făcute comenzi pentru a continua campania de vaccinare și în toamnă, de a continua și anul viitor, pentru că nu știm exact cum va evolua pandemia”.

Premierul Florin Cîţu a subliniat ideea de gratuitate la începutul unei videoconferinţe cu prefecţii pe tema campaniei de vaccinare.

A făcut precizările la scurt timp după ce preşedintele PNL a sugerat că, în viitor, vaccinul nu va mai fi gratuit pentru toată lumea.

Întrebat despre eventuale stimulente materiale pentru cei care se vaccinează, Ludovic Orban a răspuns că şi așa statul român suportă toate costurile vaccinării.

Ludovic Orban, preşedintele PNL, preşedintele Camerei Deputaţilor: E o situație excepțională. Mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup. Dar, până la urmă, se va merge pe mecanismul, de exemplu, de la vaccinarea pe gripă, în care numai persoanele vulnerabile sunt vaccinate gratuit, celelalte categorii vor trebui să se vaccineze că e răspunderea lor. E vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi. – Adică persoanele ar putea să plătească pentru vaccinare? – Într-un viitor oarecare.

În ultimul sezon rece, aproape două milioane şi jumătate de persoane din grupele la risc au fost imunizate antigripal cu vaccin de la Ministerul Sănătăţii.

Erau comandate doze pentru trei milioane de pacienţi vulnerabili în caz de gripă, dar au ajuns prea târziu şi multe au rămas nefolosite.

În schimb, serul anti-COVID este disponibil şi gratuit pentru toată lumea, dar tot mai puţini merg să se vaccineze.

Au fost sub 58 de mii, în ultima zi, şi mai puţin de 4.200.000, în total. Iar oficialii caută soluţii să ducă vaccinul cât mai aproape de oameni, mai ales în mediul rural.

În videoconferință, premierul a dat exemplul caravanelor de vaccinare care s-au bucurat de succes și le recomandă prefecților căutarea unor soluții astfel încât vaccinarea să ajungă mai ușor și la sate.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: „Vreau să ne asigurăm că reducem la minim șansele unui al patrulea val. Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinați, ca să nu avem probleme cu alte tulpini: India s.a.m.d. E important să continuăm ce am început și a mers bine până acum. Dar trebuie să schimbăm puțin strategia. Să învățăm din ce a mers bine până acum”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă