Premierul Florin Cîțu: Un prim pas spre normalitate la 1 iunie, dacă vom avea o rată de vaccinare de 35%. Ne gândim să renunțăm la mască după ce avem 10 milioane de persoane vaccinate

22 aprilie 2021, 12:38

Revenirea la normalitate a României de la 1 iunie începe să prindă contur. Relaxarea nu va fi completă, ci treptată, au avertizat președintele și premierul. Totul va depinde de campania de vaccinare, dar și de scăderea numărului de îmbolnăviri de COVID:

Premierul Florin Cîțu: „1 iunie nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un prim pas, un pas important. Am spus că atunci putem face acest lucru dacă avem aproape 35% din populația care trebuie să fie vaccinată, vaccinată. Deci depinde de noi! Fiecare minister va veni în Comitet cu propuneri pe care le discută întâi cu sectoarele pe care le are în subordine”.

Președintele Klaus Iohannis: „Să nu credem din greșeală că 1 iunie este data de relaxare totală. Nu va fi. Însă eu sunt foarte optimist și cred că, în cursul verii, vom ajunge acolo. Dacă numărul de infectări scade foarte mult, dacă numărul de persoane grav bolnave scade foarte mult și, în paralel, numărul de vaccinați crește, atunci, cu siguranță, rând pe rând vom putea să renunțăm la anumite măsuri”.

Luiza Gireadă ne spune mai multe: Astăzi a fost prima ședință a acestui Comitet interministerial care pregătește revenirea la normalitate. Nu s-au luat decizii, deocamdată, s-au stabilit doar cum vor lucra miniștrii, în perioada următoare. Fiecare va trebui să vină cu propuneri de relaxare care să se aplice de la 1 iunie. Însă, va conta și cuvântul miniștrilor Sănătății și Internelor, pentru că nu toate propunerile vor putea fi aprobate. Urmează ședințe importante. Surse guvernamentale spun că una dintre măsurile care ar urma să se aplice de la 1 iunie se referă la renunțarea la mască doar pe plajă, deocamdată. Ar trebui să fie vaccinați mult mai mulți oameni până când să renunțăm la mască, în general, în spațiile publice. Sunt solicitări venite din zona Culturii, ca și sălile de spectacole și teatrele să fie redeschise, să fie permisă participarea la evenimente, dacă cei care participă au fie o adeverință că s-au vaccinat, fie un test negativ, astfel încât să nu fie risc de transmitere a bolii. Au fost solicitări de la restaurante ca spațiile interioare să fie deschise, să nu mai depindă de rata de incidență, ci doar de faptul că angajații se vor vaccina. Premierul spune că nu se vorbește, deocamdată, de redeschiderea unui întreg sector, ci că se merge pe proiecte pilot, pe evenimente, cum ar fi cele organizate la Teatrul Național și Opera Română, astfel încât să vedem că funcționează astfel de măsuri.

Sunt câteva țări care au intrat pe această listă galbenă. Grecia, dar și Germania, SUA, Canada, Maldive – sunt țări nou-intrate. Oamenii care vin din aceste țări trebuie să intre în carantină, însă există și excepții – dacă au făcut cele două doze de vaccin sau dacă au un test negativ. Republica Moldova a ieșit de pe lista galbenă.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Şeful Executivului a condus, joi, prima reuniune a Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate începând cu 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19.

„Astăzi am avut o şedinţă, şedinţa Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate de la 1 iunie. E, de fapt, primul pas, o şedinţă pe care eu o aştept de un an de zile, pentru că în momentul în care am intrat în starea de urgenţă, anul trecut, era complicat să vedem acest scenariu: cum vom reveni la normalitate. Astăzi putem să vedem cum revenim la normalitate, de aceea avem acest comitet interministerial, care să pregătească prima bornă, prima parte. 1 iunie nu înseamnă că revenim cu totul la normalitate, dar înseamnă un prim pas, un pas important. Am spus că atunci putem să facem acest lucru, dacă avem aproape 35% din populaţia care trebuie să fie vaccinată, o vaccinăm, deci depinde de noi. (…) A fost o şedinţă în care s-a aprobat regulamentul, o şedinţă în care le-am spus colegilor mei cum cred că ar trebui să lucreze. Fiecare minister va veni cu propuneri pe care le discută întâi cu sectoarele pe care le are în subordine”, a explicat Florin Cîţu la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că, după discuţiile sectoriale, propunerile rezultate vor trebui filtrate şi la nivelul ministerelor.

„Sunt toate ministerele pentru că toate ministerele au avut tot felul de măsuri anul acesta, care au afectat activitatea sectoarelor pe care le monitorizează, le administrează. Bineînţeles, Ministerul Sănătăţii, bineînţeles Ministerul Afacerilor Interne sunt acolo pentru că toate aceste măsuri vor trebui discutate şi cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne şi vor trebui filtrate. A fost o şedinţă sau o întâlnire pe care o aştept de un an de zile care ne dă speranţă. (…) Începem să ne gândim la revenirea la normalitate. Le-am spus colegilor mei că săptămânal este în regulament să se întâlnească, dar pot avea şedinţe extraordinare oricând şi îi încurajez să se întâlnească oricând, ca să putem să avem pe masă cât mai repede soluţii pe care să le prezentăm public, pentru ca apoi să ne putem pregăti pentru această revenire la normalitate, prima fază a revenirii la normalitate de la 1 iunie „, a declarat Cîţu.

El a reiterat importanţa vaccinării împotriva noului coronavirus.

„Ştiu că o spun de foarte multe ori, dar depinde doar de noi. O campanie de vaccinare de succes aduce şi normalitatea în România”, a susţinut prim-ministrul.

Declarații ale premierului Florin Cîțu:

 

 

 

Întrebări și răspunsuri:

– este un plan de măsuri care arată cum vom reveni la normalitate. Vom arăta un prim pas, când vom avea o rată de vaccinare de 35%. Nu se întâmplă fără vaccinare. Este singura soluție.

– (despre PNRR): Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost săptămâna trecută acolo, este o negociere. Noi am prezentat un plan, Comisia Europeană a venit cu comentarii, noi revenim cu aceste comentarii. Eu nu aş spune că a refuzat ceva Comisia Europeană, pentru că nu este adevărat, nu are cum să se întâmple acest lucru, cred că este vorba de a remodela ce avem noi în planul nostru de redresare şi rezilienţă, pentru a intra exact în tiparele pe care le ia în calcul Comisia Europeană. Deci, nu văd aici nicio problemă

– dacă Grecia intră în lista galbenă: Ședința comitetului interministerial este în desfășurare, vă vom anunța.

– comitetul interministerial va lua decizii privitoare la toate redeschiderile

– sunt câteva propuneri pentru teste-pilot de redeschidere, la Ministerul Culturii, la Teatrul Național.

– După ce ne vaccinăm, vom renunţa şi la mască. La 1 iunie e cam devreme să renunţăm la mască. (…) Trebuie să ne gândim la a renunţa la mască după ce avem acea ţintă de 10 milioane de cetăţeni vaccinaţi. Până atunci nu are sens să discutăm despre aşa ceva.

– Ministerul Sănătății și Ministerul Educației se ocupă de situația cum vor reveni copiii la școală.

– nu sunt adeptul măsurilor disproporționate, aș vrea să luăm măsuri pentru toată lumea.

– a fost prima întâlnire a Comitetului, astăzi s-a discutat regulamentul.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Renunțarea la mască ar putea fi luată în calcul de la 1 iunie, însă numai la plajă. Renunțarea la mască și în celelalte spații ar urma să fie luată în calcul abia după 1 august. Acestea sunt cele două etape pe care le vede Guvernul: 1 iunie și 1 august, în funcție de vaccinare. Asta implică ca la 1 iunie să avem cinci milioane de persoane vaccinate, în condițiile în care acum avem sub 3 milioane, pentru ca astfel de măsuri să se producă.

Pentru ca restaurantele să se deschidă indiferent de rata de infectare este nevoie ca angajații să se vaccineze.

Tot de la 1 iunie este posibil să putem merge la cinematografe și la teatre, pentru că și aici Ministerul Culturii a propus câteva  schimbări.  La astfel de evenimente s-ar putea intra pe baza adeverinței de vaccinare sau a unui test.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, după vizita în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia Zilei Pământului, că 1 iunie nu va fi data relaxării totale, menţionând că este optimist că în cursul verii se va ajunge la acest obiectiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă

Permafrost arctic

Viruși ”Zombie”, vechi de aproape 50.000 de ani, readuși la viață în Siberia