Premierul Florin Cîțu, la Tema Zilei: Peste 6 la mie, pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, scoatem partea de testare. Pentru acces, rămâne trecut prin boală şi vaccinat

30 septembrie 2021, 12:05

Premierul Florin Cîțu a enumerat, joi seară, în emisiunea Tema Zilei de la TVR 1, care sunt măsurile adoptate joi seară în şedinţa CNSU, măsuri care vor fi validate, vineri, printr-o hotărâre de guvern, Cîţu a răspuns: „Sunt două modificări, cea referitoare la şcoli şi am spus acolo că rămân cu prezenţă fizică (peste 6 la mia de locuitori – n.r.) şi vor fi acele teste noninvazive care se vor face şi decizia va fi de la Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, dacă de două ori pe săptămână sau o dată pe săptămână. Şi cealaltă decizie este doar o modificare, peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, activitățile economice, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc mai mare, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala, și atunci, pentru cei care sunt vaccinați sau trecuți prin boală, riscurile sunt mai mici, chiar dacă se infectează din nou. (…) E un fel de managementul riscului, de a reduce riscul pentru aceste persoane să se îmbolnăvească și apoi să aibă complicații. Masca a rămas, peste 6 la mie, dar în aer liber, în zone aglomerate. pe timp de noapte, circulația rămâne pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală”.

Alte declarații ale premierului Florin Cîțu din emisiunea Tema Zilei:


Școlile vor funcționa atât timp cât nu sunt persoane infectate în acea școală

– Școlile se decuplează de rata incidenței, dar pe fiecare școală în parte se vor lua diferite decizii. Deci ele vor funcționa atât timp cât nu sunt persoane infectate în acea școală. Sau anumite numere de persoane. Se vor face teste și vom monitoriza săptămânal. În toată Europa școlile sunt deschise. În unele țări am văzut că sunt teste de două ori pe săptămână, în altele – o dată pe săptămână. Vom vedea care variantă va fi aleasă și la noi.

– Vom lua pe fiecare clasă în parte și apoi se va evalua pe școală. (…) După CNSU vor veni ordinele Ministerului Educației și  Ministerului Sănătății, care vor veni cu detalii. Sunt mai multe semne de întrebare: de cate ori se vor testa copiii la școală. (…) Sunt teste simple. Noi încercăm sa prindem toate variantele ca școala să meargă cu prezență fizică. Părintele poate să-și testeze copilul în altă parte, unde are încredere. Copilul netestat rămâne în online.

– Va fi o Hotărâre de Guvern mâine și ele vor intra în vigoare în weekend, după ce se publică hotărârea de guvern.

Despre personalul didactic: venim cu o lege care va impune testarea obligatorie

– Ce mă interesează pe mine este ca personalul didactic să fie vaccinat. Sau cel puțin testat, în perioada următoare. Deci una este testarea pentru elevi, alta este testarea pentru personalul didactic, acolo vom impune reguli mai ferme. Venim cu un proiect de lege care va merge în Parlament și va impune testarea obligatorie, pe costul celui care nu vrea să se vaccineze, o dată sau de două ori pe săptămână.

– Regula cu profesorii este în curs de avizare. E în dezbatere publică. Aș vrea să fie gata pana luni, pentru a fi adoptată în procedură de urgență. Va trece prin filtrul Parlamentului.

– Dacă vaccinul este gratuit, există și varianta pentru care trebuie să plătești. Dacă parlamentarii români vor, acest proiect poate să treacă într-o săptămână. Cred că acest proiect va pleca de la Guvern doar cu varianta de testare.

„Mă vaccinez cu doza a treia, foarte curând, o să vă anunţ”

Premierul Florin Cîţu a declarat că îşi va administra doza a treia de vaccin anti-COVID. „Mă vaccinez cu doza a treia, foarte curând, o să vă anunţ”, a declarat Florin Cîţu.

Despre moțiune: „Va fi un Guvern PNL – UDMR – Minorități. Mă bazez și pe negocierile om cu om”

– Nu există altă variantă pentru PNL. PNL o să fie la guvernare și va guverna până în 2024 cu premierul. Vom face o majoritate care să susțină un guvern. În Parlamentul României sunt sigur că sunt parlamentari responsabili.

– Va fi un Guvern PNL – UDMR – Minorități. Prin negocieri. Anul trecut am reușit să avem un guvern cu 20%. Și eu cred că vom reuși și acum. (…) Sunt sigur că foarte mulți din USR PLUS au înțeles că direcția în care merg ei este una greșită. Vom prezenta un program de reforme, de guvernare, ambițios și vom merge în Parlamentul României.

– Asta cu anticipate – mai este mult până ajungem acolo.

– Sunt șanse foarte mari ca eu să rămân prim ministru. Eu cred că sunt mai mari de 50%. (…) Mă bazez și pe negocierile om cu om.

––––––––––––––––––––––––––––––

Prim ministrul va răspunde la întrebări legate de evoluția pandemiei de COVID și măsurile impuse de creșterea incidenței, de  prețurile la energie și gaze, de moțiunea de cenzură împotriva guvernului, care este citită azi în Parlament, dar și de alte subiecte de actualitate.

Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că ar urma să aibă loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă unde se va aproba ca activităţile economice din domeniul HoReCa să se desfăşoare şi peste o rată de incidenţă de 6 la mie dacă angajaţii şi clienţii sunt vaccinaţi.

Şcolile vor rămâne deschise şi după ce rata de infectare din localități depăşește 6 cazuri la mia de locuitori, a anunțat  ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Trecerea la învățământ online rămâne valabilă, dar va fi raportată la numărul de cazuri din unitățile de învățământ, nu la incidența pe localități, ca până acum. Vineri vom afla oficial dacă modificarea intră în vigoare, fiind necesară o hotărâre de guvern.

Senatorii şi deputaţii se reunesc azi în şedinţă comună, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiate de 157 de parlamentari social-democraţi, cu titlul „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!” Moţiunea PSD a fost depusă marţi şi este cea de a doua iniţiată în această lună, după ce pe 3 septembrie şi reprezentanţii USR PLUS au înregistrat un astfel de demers, care însă nu a fost dus până la capăt deocamdată.

Prim-ministrul Florin Cîţu a anunțat că vineri ar urma să fie aprobată ordonanţa de urgenţă prin care se acordă o compensare la facturile de gaze şi energie electrică.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite