Premierul Florin Cîțu: După 1 iunie, cu siguranță vom avea măsuri de relaxare. Până atunci vom avea evenimente pilot, vom vedea cum evoluează lucrurile după aceea

28 aprilie 2021, 15:35

Declarații premierul Florin Cîțu:

 


– astăzi a fost adoptată o OUG care va suplimenta fondurile pentru medicii de familie, sunt cei 40 de lei pentru inoculare.

– alt act normativ important privește protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate

– am avut o discuție cu miniștrii referitor la PNRR, avem câteva detalii de pus la punct, sunt sigur că vom avea un PNRR care să reprezinte interesele României de dezvoltare, în perioada următoare. Sunt sigur că vom avea un PNRR bun, un PNRR prin care vom atrage toate sumele alocate României.

 

Întrebările presei și răspunsuri:

– (mai funcționează Coaliția la același nivel la care funcționa când ați semnat protocolul, în decembrie?) Coaliția funcționează foarte bine, am auzit că la București încă nu a fost adoptat bugetul, o să am o discuție cu dl Barna, să îi chemăm pe cei de la București, să vedem cum rezolvăm situația, să vedem care le sunt nemulțumirile. Este nevoie să avem un buget al Bucureștiului rapid, sunt cheltuieli care trebuiesc făcute, investiții care trebuiesc făcute, vom avea o discuție cu ei, să vedem cum rezolvăm această situație.

– (când vom avea gata certificatul european și cine va răspunde de implementarea lui?) Detaliile au fost trimise către STS de foarte mult timp, STS-ul face implementarea, și când o să fie gata, deocamdată nu a fost aprobat la nivelul UE, sunt doar niște informații pe care le avem în modul în care să-l construim. Sperăm ca o astfel de măsură nu va discrimina cetățenii și, din punctul nostru de vedere, aşa cum spunea şi domnul preşedinte al României, este doar pentru elemente medicale. Deci, dacă sunt probleme medicale, să poţi să circuli cu acest certificat verde, dar în momentul în care toată Europa o să fie vaccinată şi în România majoritatea va fi vaccinată nu o să mai fie nevoie de acest certificat.

– (despre banii alocați Horeca) Noi vom redeschide, vom avea acest plan de la 1 iunie, și eu cred că asta doresc toți cei din Horeca, să revenim la normalitate, oamenii să fie angajați, să lucreze pentru un salariu, de aceea am zis să avem această campanie de vaccinare și o accelerăm în această perioadă ca la 1 iunie să putem să revenim la normalitate și am dat pentru acest sector câteva indicii, câteva propuneri. chiar în acest moment, Comitetul interministerial se întâlnește și vom vedea cî sunt mai multe soluții pe masă.

– (problemele de la Iași, Mihai Chirica și Costel Alexe s-a autosuspendat): Încă nu am avut discuții, sunt decizii corecte pe care le-au luat, deși ușor tardive

– (Cum veți verifica că toată lumea de pe stradă din noaptea de Înviere va merge la slujbă și nu la petreceri?) În noaptea de Înviere nu se deschide niciun restaurant. Singurele locații sunt bisericile. Sunt sigur că oamenii vor merge la sărbătoarea Paștelui și vor respecta regulile în vigoare – distanțare, mască și dezinfectant. (…) Riscul petrecerilor există în fiecare zi, nu doar în acea noapte, nu avem o problemă cu așa ceva. Pentru sărbătoarea Paștelui am luat toate măsurile, am vorbit cu cultele religioase și suntem siguri că cetățenii vor respecta legislația în vigoare.

– (Când veți avea discuția cu dl Barna și cu cei de la București?) Cât mai rapid.

– (despre un raport al Sănătății) Am fost ministru al Sănătății interimar și multe lucruri s-au elucidat la acel moment.

– (despre memorandumul de evaluare a miniștrilor, de ce nu este adoptat?) Sunt încă câteva detalii la care lucrăm, trebuie să fie puțin mai clar cine face evaluarea și va fi adoptat în acel moment. Modul în care se face evaluarea vreau să fie mai clar pentru toată lumea, ca să nu existe discuții.

– (despre PNRR și un consens politic) Nimeni nu îi oprește pe cei de la PSD să susțină PNRR-ul. PNRR este o problemă a Guvernului, un program al Guvernului dar care se adresează tuturor românilor. Acolo sunt investiții în toate domeniile în care locuiesc toți românii, indiferent de culoarea politică. Deci nu ar trebui să politizăm acest program.

– (când vom avea evenimente cu spectatori?) În București vor fi câteva evenimente pilot. Vom vedea spectacole la Teatrul Național și la Opera Română. După aceea vom vedea exact implicațiile, la o săptămână sau două, după. Tocmai am vorbit cu dl primar al Clujului, care dorește să facă ceva similiar la Cluj. După ce avem aceste informații, putem să vorbim mai mult. Dacă ajungem la 1 iunie cu 5 milioane de persoane vaccinate, putem să discutăm altfel despre situație.  Dacă nu ne vaccinăm, orice scenariu pe care-l punem pe masă – va fi complicat să mergem cu el înainte.

– (veți prelua discuțiile cu PNRR) Le-am preluat din primul moment. OUG spune că coordonatorul negocierilor este premierul României.

– (carantina părinților versus a copiilor la întoarcerea din Grecia, ce se poate face?) Să așteptăm puțin, să vedem cum evoluează lucrurile și în Grecia în perioada următoare. Referitor la diferența de tratare a copiilor, vom discuta în CNSU, vom aștepta propuneri de la Comitetul tehnic și apoi le vom aproba în CNSU.

– (de la 1 Mai masca va mai fi obligatorie pe plajă?) Sunt sigur că românii sunt responsabili, că vom avea anul acesta o sărbătoare a Paștelui dar și un weekend fără niciun fel de evenimente, săptămâna viitoare vom reveni la normal, vom avea în București un maraton de vaccinare, din punctul meu de vedere, singura soluție este să ne vaccinăm, doar așa scăpăm de mască. Nu există altă variantă în acest moment.

– (Putem vorbi de o implicare a Rusiei în propagarea ideilor care îi fac pe oameni să minimizeze gravitatea pandemiei?) Nu am astfel de informații.

– (Președintele Iohannis se așteaptă la o accelerare a procedurilor de reformare. Despre ce e vorba?) Este deja în lucru acea ordonanță pentru numirile pe 109, așteptăm avize de la Ministerul Finanțelor, după aceea o să vedeți că o mare parte a acestei politizări a companiilor de stat va dispărea. Acest lucru nu dispare automat. Prin restructurarea, atragerea de capital în anumite companii de stat, schimbarea guvernanței, toate aceste lucruri vor duce la o depolitizare a instituțiilor de stat.

– (ne putem aștepta în perioada imediat următoare la măsuri de relaxare?) După 1 iunie cu siguranță vom avea măsuri. Până atunci vom avea evenimente pilot. Avem această perioadă, ne uităm la ea ca la un buffer, avem aceste încercări, câteva evenimente pilot și vom vedea cum evoluează lucrurile după aceea. Aș vrea ca pentru restaurante, spre exemplu, să nu mai existe această legătură cu rata de incidență. Să rămână deschise, cu o capacitate de 30-50%%. Există o condiție importantă: aceea de a avea vaccinat întreg personalul. E complicat să elimini riscul de infectare dacă în personal există oameni care nu s-au vaccinat încă. Vom discuta.

– (Reproșuri pentru ministrul Ghinea vizavi de cum a negociat cu cei de la Bruxelles pe zona de energie și agricultură?) Eu am o abordare diferită. Pe mine mă interesează ca acest PNRR să reprezinte interesele României. E adevărat că sunt diferite sectoare, dar România are nevoie, pe anumite zone, de mai multe investiții, în altele, de mai puține. Folosim acest PNRR, dar în contextul celorlalte surse de finanțare: de la buget, din fonduri europene și din PNRR. Toate proiectele importante în programul de guvernare vor avea trei surse de finanțare. Dacă vreunul dintre proiecte nu respectă condițiile cerute de CE, astăzi, de exemplu, ele vor fi finanțate din alte surse. Trebuie să ne uiotăm la PNRR ca la o bucățică din acest puzzle al finanțării proiectelor pe care le facem.

– (dispunem de resursele necesare pentru irigații sau pentru exploatarea de gaze?) Anul trecut am avut investiții record la buget, în an de criză. Anul acesta în continuare cresc. Am avut record și la fondurile europene. Deci, se poate. E nevoie de puțină prioritizare în buget.

 

Știre în curs de actualizare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite