Premierul Florin Cîțu, după ședința cu prefecții: Dacă actualele măsuri sunt respectate de toată lumea, nu ar fi necesare alte restricții. Vrem să evităm carantina

22 martie 2021, 10:44

Premierul Florin Cîțu, după ședința online cu prefecții: „Am cerut azi reprezentanților Guvernului în teritoriu să ia toate măsurile necesare pentru a impune respectarea strictă a regulilor pe care le avem în vigoare. Dacă actualele măsuri sunt respectate de către toată lumea, nu ar fi necesare alte restricții pentru a limita răspândirea SARS-CoV-2”.

Premierul a mai spus că a constatat „în ultima vreme o relaxare nepermisă”. „Datoria noastră este să ne asigurăm că măsurile sunt respectate în toate cazurile, întrucât și-au dovedit eficiența. Vrem să evităm carantina, pentru a nu afecta și mai mult activitățile economice”.

Florin Cîțu a subliniat că este nevoie de o implicare mai mare a autorităților locale în informarea populației cu privire la campania de vaccinare și atrage atenția că pericolul încă nu a trecut: „Să ținem însă cont că ne confruntăm cu un val nou al pandemiei, cu tulpini mai ușor transmisibile ale coronavirusului. Avem nevoie să rezistăm în următoarele săptămâni, pentru că în lunile aprilie și mai România va primi alte câteva milioane de doze de vaccin anti-COVID, după care vom putea frâna evoluția îmbolnăvirilor prin continuarea în forță a campaniei de vaccinare”.

ACTUALIZARE 14.35 Există o intenție, asta este la nivel național, pentru că este în autoritatea autorităților naționale de sancționare mai rapidă în măsura în care lucrul ăsta se întâmplă. Noi, ca autoritate locală, ne subordonăm strategiilor guvernamentale„, a declarat primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, la finalul întâlnirii cu premierul Florin Cîțu.

Trebuie ca fiecare dintre noi și instituțiile care ne sunt în subordine să impunem acele măsuri de decalare a programului de muncă 50% la domiciliu, care sunt în vigoare în acest moment, și, de asemenea, fiecare dintre noi ca autorități locale, pe zonele în care avem atribuții de control, cum este în cazul Primăriei Capitalei la transportul public, să ne asigurăm că ele sunt respectate„, a adăugat el.

„Suntem, practic, în aceeași situație în care am fost în creșterea din noiembrie-decembrie”, a declarat Nicușor Dan. Primarul general a explicat că aceleași măsuri de atunci, mai puțin deschiderea școlii, sunt în vigoare și în momentul acesta, admițând că acum este și o oboseală a populației față de un an de zile de restricții.

Nicușor Dan a îndemnat atât populația, cât și autoritățile să fie responsabile.

El a mai arătat că este de traversat o perioadă de doar două luni, pentru că o cantitate mare de vaccinuri trebuie să vină în aprilie și mai.

Tot ce înseamnă măsuri de închidere a școlilor, a activităților economice sunt măsuri obligatorii care urmează niște acte normative ce sunt emise de autorități centrale, a mai explicat primarul general. „Noi, autorități locale, nu putem decât să ne conformăm„, a declarat Nicușor Dan.

„La această discuție între primul ministru și primarii din București am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă, de reglementare, care să evite carantinarea Bucureștiului”, a mai subliniat Nicușor Dan.

ACTUALIZARE 14.00Dacă respectăm măsurile de protecție, economia rămâne deschisă și nici nu aglomerăm spitalele. Cred că sunt suficiente motive pentru a face împreună încă un efort, pentru a acționa responsabil„, a îndemnat premierul luni la prânz, în preajma unei prime întâlniri cu autoritățile din Capitală.

ACTUALIZARE 10.45Am văzut imaginile cu ce s-a întâmplat în weekend-ul trecut şi în cluburi şi ce se întâmplă în staţiunile montane. Sunt foarte supărat să văd că există o minoritate dintre concetăţenii noştri care încă nu vrea să respecte regulile în vigoare. Implicaţiile sunt pentru majoritatea populaţiei. De aceea, am decis ca astăzi, la ora 13.00, să am o întâlnire cu primarul general al Bucureştiului şi primarii de sectoare să discutăm despre situaţia din Bucureşti. La ora 16.00 o să am o discuţie online cu prefecţii, iar mâine o să am discuţii cu Asociaţia Consiliilor Judeţene şi municipiilor din România. Este momentul ca soluţiile să vină de la autorităţile locale. Există particularităţi pentru fiecare municipiu în parte„, a declarat luni dimineață premierul Florin Cîțu, citat de Agerpres.

El a adăugat că sunt „doar câteva” restaurante care nu respectă regulile.

Acolo unde nu se respectă legea, voi fi intransigent. Nimeni nu este mai presus de lege. Din păcate, există şi parlamentari care instigă, îndeamnă la nerespectarea legii. Aici cred că este o problemă morală pentru aceşti oameni. Sunt parlamentari şi în acelaşi timp nu respectă legislaţia în vigoare. Nu am o problemă cu protestele, sunt liberal şi protestele sunt ok. Îmi dau seama că sunt oameni care mă înjură, vor să protesteze, foarte bine, dar să o facă respectând legea, să poarte mască. (…) I-am cerut domnului Bode o situaţie despre ce s-a întâmplat în weekend„, a subliniat șeful Executivului.

El a mai precizat, răspunzând unei întrebări, că senatoarea Diana Şoşoacă, prezentă la un protest din Capitală fără să poarte mască, a fost amendată.

Florin Cîţu a mai spus că trebuie găsite soluţii pentru respectarea legislaţiei în vigoare, pentru respectarea restricţiilor.

Respect că sunt particularităţi pentru fiecare judeţ, pentru fiecare municipiu, dar atunci aştept soluţii de la cei care administrează, de la autorităţile locale„, a evidenţiat prim-ministrul.

Întrebat dacă se pune problema carantinării Capitalei, Cîţu a afirmat: „Vă aduc aminte ce am spus anul trecut, am vrut să păstrăm economia deschisă pentru că doar aşa putem să plătim costul pandemiei. Şi am găsit soluţii anul trecut să menţinem economia deschisă. Bineînţeles că îmi doresc să nu ajungem la o situaţie de carantinare„.

Ascult toate opiniile specialiştilor, aşa am făcut şi până acum. Deciziile le luăm după aceea. Opiniile care vin de la Ministerul Sănătăţii sunt importante şi le vom lua în calcul, dar decizia o vom lua după ce vom asculta toate opiniile. De aceea aştept şi discuţiile cu prefecţii, cu primarii de sectoare şi aşa mai departe„, a mai arătat Cîţu.

Întrebat în legătură cu prelungirea carantinării Timişoarei, Cîţu a precizat: „Am cerut mâine să am o întâlnire cu Asociaţia consiliilor judeţene, Asociaţia municipiilor. Aştept soluţii pentru a vedea cum putem să evităm poate carantinarea, dar cu alte măsuri. Înţeleg că sunt particularităţi pentru fiecare zonă, dar soluţiile trebuie să vină de la cei care administrează„.

Nu este avută în vedere calcularea în mod diferit a ratei de infectare. „Nu revenim asupra acelei formule”, a subliniat Cîţu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite