Premierul exclude tăierea salariilor bugetarilor: “Să nu inducem o panică total nejustificată în rândul populației”. Până miercuri, fiecare ministru trebuie să trimită un plan de scădere a cheltuielilor

10 aprilie 2023, 15:27

După ce zilele trecute ministrul Finanțelor a vorbit despre o posibilă înghețare a salariilor bugetarilor, iar ministrul Proiectelor Europene a prezentat principalele scenarii, în care numărul salariaților din sistemul public poate fi redus sau salariile scăzute, premierul a prezentat luni principalele mijloace prin care se pot reduce cheltuielile.

„Să nu inducem o panică absolut nejustificată în rândul populației. Fiecare dintre aceste opțiuni este discutată atunci când vine vorba de chibzuirea bugetului de stat. Desigur că fiecare dintre ele poate să constituie o analiză, dar am dat sarcină în guvern ca orice opțiune să fie discutată, mai puțin cea de salarii și cea de investiții. (…) Nu discutăm despre noi taxe acum. Nu putem să venim acum și să îi înspăimântăm (pe cetățeni – n.red.) că urmează să rămână fără locuri de muncă, fără salarii, pentru că sunt soluții la îndemâna guvernului”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Cheltuielile statului trebuie reduse cu 20 de miliarde de lei pentru a atinge ținta de deficit de 4,4%.

Ministrul Proiectelor Europene știe deja de unde va tăia bani.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Probabil că ne gândim la cheltuielile de funcționare, de materiale și servicii. Sunt cele care privesc energia termică, energia electrică, cheltuielile care țin de deplasări.

Analiștii au propriile scenarii despre cum pot fi reduse cheltuielile.

Gabriel Biriș, avocat, specialist în fiscalitate: „Dacă ne uităm la tot felul de achiziţii de chestiuni inutile sunt convins că au de unde să taie, nu ştiu dacă 20 de miliarde. Sunt foarte mulţi oameni care nu fac nimic, numărul de angajaţi în sistemul public a crescut foarte mult în ultimii 2-3 ani de zile.”

Până miercuri, toți miniștrii trebuie să îi trimită premierului un plan prin care pot reduce cheltuielile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite