Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus, la Parlament, lista cabinetului și programul de guvernare: Este pentru prima dată când sumele pentru investiţii reprezintă 7% din PIB. PNRR este axul programului

Și programul de guvernare și lista de miniștri au fost depuse de premierul desemnat, la ambele camere ale Parlamentului. Totul s-a făcut la ceas de seară, pentru că PSD a făcut schimbări de ultim moment. Social democrații au decis după lungi discuții să-l susțină ca vicepremier pe Sorin Grindeanu, fost premier al României.

23 Noiembrie 2021, 17:25 (actualizat 23 Noiembrie 2021, 20:53) Știrile TVR |

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, a avut gata lista cu membrii cabinetului spre seară, după ce social democrații s-au gândit mai bine în privința unor propuneri.

NICOLAE CIUCĂ, premier desemnat: Să trecem serios la treabă, pentru că asta așteaptă cetățenii români de la noi, așteaptă stabilitate. Nu cred că în situația în care ne găsim avem timp pentru prea multă dezbatere ideologică sau doctrinară.

După patru ani, Sorin Grindeanu se întoarce în guvern cu două funcții, și ministru și viceprim-ministru.

Lista miniștrilor Cabinetului Nicolae Ciucă a fost depusă târziu la Parlament și asta pentru că la PSD s-au făcut modificări până în ultimul moment. A fost o luptă acerbă pentru Ministerul Economiei, dar și pentru funcția de vicepremier. Sorin Grindeanu, Gabriela Firea, dar și Vasile Dâncu s-au luptat pentru această funcție, dar în cele din urmă Sorin Grindeanu a obținut în unanimitate votul pentru a ocupa acest post.

În ultimul moment, Marius Humelnicu a fost înlocuit la Economie cu Florin Spătaru, fost director de resurse umane la Damen și președinte al unei importante asociații de construcții navale.

RADU OPREA, purtător de cuvânt al PSD: Este absolvent a două facultăți, doctor în economie și are cursuri la London Business School, foarte implicat și credem că va avea o activitate foarte bună la Ministerul Economiei.

Mâine, miniștrii propuși vor fi audiați în comisiile de specialitate ale Parlamentului, iar joi, cabinetul va cere fără emoții votul de învestitură în fața Camerei și Senatului.

 

Iată lista de propuneri a Guvernului Nicolae Ciucă:

Nicolae Ciucă - premier

Kelemen Hunor - vicepremier

Sorin Grindeanu - vicepremier, ministerul Transporturilor şi Infrastructurii

Ministerul Finanţelor - Adrian Câciu

Ministerul Apărării Naţionale - Vasile Dîncu

Ministerul Economiei - Florin Spătaru

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Adrian Chesnoiu

Ministerul Sănătăţii - Alexandru Rafila

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale - Marius Budăi

Ministerul Culturii - Lucian Romaşcanu

Ministerul Tineretului, Familei şi Egalităţii de şanse - Gabriela Firea

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene - Dan Vîlceanu

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării - Florin Roman

Ministerul pentru IMM-uri - Daniel Cadariu

Ministerul Afacerilor Externe - Bogdan Aurescu

Ministerul Afacerilor Interne - Lucian Bode

Ministerul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu

Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu

Ministerul Energiei - Virgil Popescu

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei - Cseke Attila

Ministerul Mediului, al Apelor şi Pădurilor - Tanczos Barna

Ministerul Sportului - Eduard Novak

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a enumerat prioritățile programului de guvernare, spunând că acesta este construit pe axul PNRR-ului (Planul Național de Reziliență și Redresare). "Vrem să reducem decalajul dintre comunități, vrem interconectarea regiunilor prin infrastructură"- a spus Ciucă, la Parlament.

ACTUALIZARE Birourile permanente reunite au decis în această seară calendarul audierii propunerilor de miniştri, precum şi data şi ora şedinţei plenului comun pentru învestirea Guvernului.

ACTUALIZARE Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus marţi, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. Nicolae Ciucă a venit însoţit de toţi miniştrii propuşi.

Declarații Nicolae Ciucă:

- Am depus programul de guvernare al coaliţiei. Programul se bazează pe următoarele principii: rezilienţă, stabilitate, transparenţă, echitate şi eficienţă. El are în centru cetăţeanul român"

- este pentru prima dată când în programul de guvernare sumele alocate pentru investiţii reprezintă 7% din PIB, iar PNRR reprezintă "axul".

- vrem să reducem decalajul dintre comunități

- este pentru prima oară când se mărește indemnizația socială minimă cu 25%

- vor fi indexate pensiile cu aproximativ 10%

- vrem interconectarea regiunilor prin infrastructură

- sunt cuprinse măsuri pentru creșterea alocației pentru copii

- pentru desființarea SIIJ există o asumare la nivelul Coaliției, astfel încât până la 31 martie anul viitor să se aplice o inițiativă legislativă, astfel încât să se desființeze această structură și să se reînființeze o nouă structură, care să preia dosarele aflate deja în lucru.

- menirea noastră: de joi seara, după validarea acestui guvern, să trecem serios la treabă, pentru că asta așteaptă cetățenii de la noi: stabilitate, nu prea avem timp de dezbatere ideologică, este nevoie de fapte.

- certificatul verde reprezintă o prioritate, suntem o țară cu o experiență tragică a valului 4. Fac apel la toți parlamentarii să înțeleagă și să finalizeze legea pentru adoptarea certificatului verde.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El se află în prezent la Grupul parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor.

Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să se reunească, de la ora 18,30, pentru stabilirea calendarului audierilor candidaţilor propuşi pentru funcţiile de ministru şi şedinţa plenului comun pentru învestirea noului Guvern.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI