Premierul de la Ankara ameninţă cu represalii, după ce ministrul turc pentru familie a fost expulzat din Olanda. Proteste la Rotterdam

12 martie 2017, 15:27

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat, din nou, extrem de dur Olannda despre care a spus că nu acţionează ca un stat european, ci ca o ţară bananieră.

Recep Tayyip Erdogan: „Dacă sacrificaţi relaţiile turco-olandeze pentru alegerile de miercuri, veţi plăti preţul. Veţi plăti acest preţ. Nici măcar nu am început să luăm măsurile necesare„.

În faţa consulatului Turciei din oraşul Rotterdam s-au adunat în jur de 2 mii de turci pentru un eveniment de promovare a referendumului privind schimbările constituţionale. Spiritele s-au încins după ce ministrului turc al familiei nu i s-a permis accesul în consulat.

Ministrul venise cu maşina din Germania, după ce olandezii au refuzat să-i permită accesul în ţară ministrului de externe, Mevlüt Cavusoglu. Oficialii de la Rotterdam dau vina pe turci pentru această situaţie.

Primarul oraşului Rotterdam, Ahmed Aboutaleb: „Totul a început cu minciuna consulului general. La cererea mea, a fost întrebat clar ce urmează să se întâmple aici. Dacă aşteaptă pe cineva. Ne-a minţit în faţă, ne-a ascuns adevărul, după care a început să dea telefoane, să cheme lumea la consulat spunându-le că acolo o să ajungă şi ministrul”.

Premierul turc, Binali Yildirim, a lansat noi ameninţări: „…le-a transmis autorităţilor olandeze că vor exista contramăsuri dure.(…) Vom răspunde pe măsură faţă de acest comportament inacceptabil„.

Situaţie tensionată şi la Ankara, unde mulţi turci s-au adunat în faţa consultatului Olandei şi au aruncat cu ouă.

Episodul Olanda este cel mai grav din încercările autorităţilor turce de a-şi convinge cetăţenii din diaspora ca, pe 16 aprilie, să voteze pentru schimbările constituţionale care ar acorda puteri sporite preşedintelui Erdogan.

Mai multe acţiuni de campanie au fost blocate şi în Germania, Austria şi Elveţia.

Ministrul de externe Cavusoglu a ajuns în Franţa, unde are o întâlnire cu diaspora turcă în oraşul Metz.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite