Premierul Ciucă: Miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României

Premierul Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă
15 decembrie 2022, 08:24

Paris va avea de astăzi o piață care poartă numele compozitorului român George Enescu, un omagiu adus celui care a trăit și a creat o importantă parte a operelor sale în Arondismentul 9, unde se află noua piață.

ACTUALIZARE Premierul Nicolae Ciucă participă la ceremonia de inaugurare a Pieţei George Enescu din Paris

Primul ministru participă în calitate de invitat la reuniunea Consiliului OCDE, care reunește ambasadorii statelor membre ale Organizației și al Comisiei Europene.

„Pentru noi, miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO. Reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani ne-au consolidat rezilienţa economică şi socială”, a afirmat Nicolae Ciucă.

El a menţionat pandemia de COVID, care a avut repercusiuni în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare şi producţie, urmată de criza energetică şi impactul războiului din Ucraina.

Lecţia învăţată în ultimele luni, a subliniat premierul, este că dialogul, cooperarea şi solidaritatea sunt esenţiale nu numai pentru apărarea valorilor şi a modului nostru de viaţă, ci şi pentru consolidarea rezilienţei noastre.

În context, pe componenta de energie, premierul a arătat că miza principală, în acest moment, este reducerea dependenţei de gazul şi petrolul din Rusia.

„Din februarie, Uniunea Europeană a fost nevoită să-şi accelereze căutarea de rute şi surse alternative de energie. Este foarte clar acum că parteneriatul transatlantic nu are doar o componentă de securitate şi apărare, ci şi o dimensiune energetică foarte puternică”, a evidențiat premierul.

Acesta a marcat şi importanţa tranziţiei digitale.

„În România, ne axăm pe digitalizarea serviciilor publice atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companii. Obiectivul principal este de a contribui la transformarea profundă a economiei, administraţiei publice şi societăţii, sporind performanţa şi eficienţa în sectorul public, prin crearea de valoare bazată pe digitalizare, inovare şi tehnologii digitale”, a spus Ciucă.

Şeful Executivului a mai declarat că războiul, criza energetică şi alimentară, inflaţia ridicată nu sunt veşti bune, dar România soluţii la îndemână.

„În cazul României, eforturile sunt canalizate spre investiţii şi sprijin pentru cei mai afectaţi de crize. (…) Pe termen lung, principalul factor care va influenţa evoluţia PIB-ului este acumularea de capital, prin continuarea implementării unor proiecte de investiţii viabile şi demararea unora noi, impulsionate în mare măsură prin fonduri UE”, a precizat Nicolae Ciucă în cadrul conferinței.

Cu ocazia vizitei, premierul va inaugura Piața George Enescu din Paris, omagiu adus compozitorului român care a trăit și creat o parte importantă a operelor sale în cartierul unde se află noua piață.

„Mâine vom depune memorandumul iniţial, document foarte important, de care depinde coerenţa parcursului până la momentul derulării acelor etape de clarificare şi verificare pentru îndeplinirea standardelor OCDE. Iar în final să putem să facem parte din rândul ţărilor care asigură 90% din volumul total de investiţii străine la nivel mondial”, a afirmat premierul.

În cadrul vizitei, Nicolae Ciucă are programată şi o întrevedere cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite