La încheierea vizitei maraton la instituțiile europene, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că are convingerea că nelămuririle părții olandeze vor fi clarificate la timp. Consiliulul Justiție și Afaceri Interne urmează să dea pe 8 decembrie un răspuns în acest sens. În plus, premierul susține că sunt perspective pozitive să fie ridicat și Mecanismul de Cooperare și Verificare în Justiție. Nicolae Ciucă a făcut declarații de presă după discuțiile pe care le-a avut miercuri și joi la Bruxelles. Șeful Executivului a avut întâlniri cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu secretarul general al NATO, Jens Steltenberg, cu premierul Belgiei și cu oameni de afaceri belgieni, cu europarlamentarii români și cu comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.
România respectă toate condițiile pentru a intra în Spațiul Schengen: asta arată raportul Comisiei despre care premierul spune că este favorabil. Olandezii au încă rezerve, dar, potrivit unor surse, Nicolae Ciucă le-a spus, astăzi, europarlamentarilor români la Bruxelles, să nu fie vocali împotriva Olandei. Cum arată de fapt negocierile din culise şi discuțiile din spatele uşilor închise ne spune, de la Bruxelles, Vlad Ungar: pe tot parcursul zilei de astăzi în care a avut discuții cu europarlamentarii români, premierul Nicolae Ciucă le-a spus că nu trebuie să fie deloc vocali împotriva Olandei în perioada care urmează, ci să trateze totul cu calm, tact și multă diplomație. Există un scenariu avansat în spatele ușilor închise de la Bruxelles, conform căreia pe ordinea de zi a Consiliului JAI care urmează nu va fi inclusă aderarea României la Schengen, însă asta doar în situația în care negocierile n-ar merge bine până la capăt. Există și un alt scenariu, potrivit căruia s-ar dori ca Olanda să se abțină de la vot, în acest fel Mark Rutte, premierul olandez, ar fi acoperit la el în țară, n-ar trebui să justifice un vot pozitiv, iar România ar putea să meargă mai departe și să intre în Spațiul Schengen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că toţi oficialii cu care a avut întâlniri la Bruxelles au subliniat susţinerea pentru aderarea României la Schengen.
"Toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi a finaliza procesul de aderare la Schengen", a spus premierul.
"Rezultatele comisiei de evaluare sunt cât se poate de pozitive şi asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să putem să avem susţinerea pe baza meritului de care ţara noastră trebuie să se bucure, merit care trebuie să-i fie recunoscut pentru tot ceea ce a realizat astfel încât să îndeplinească toate cerinţele aquis-ului Schengen", a afirmat premierul.
Ciucă a spus că în prezent sunt unele probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda. În context, el a amintit că ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis o scrisoare omologului olandez pentru o misiune suplimentară în privinţa Schengen.
"Am convingerea că, aşa cum a rezultat din întâlniri şi din discuţiile avute, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun", a subliniat prim-ministrul.
Întrebat de reporterul TVR despre raportul prezentat la Bruxelles privind aderarea României la Schengen, șeful executivului a afirmat că acesta este unul "foarte pozitiv": "Raportul este unul foarte pozitiv, primind aprecierile de la toți cei care au participat la această activitate. Este o dovadă a faptului că România a făcut ceea ce trebuie astfel încât să îndeplinească standardele și condițiile acquis-ului Schengen."
Nicolae Ciucă a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre subiectele abordate în întâlnirile pe care le-a avut la Bruxelles: Schengen, PNRR, MCV, Republica Moldova și Ucraina
Declarații Nicolae Ciucă: