Premierul Ciucă – întrevedere cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene. Discuţiile au vizat cooperarea în plan multilateral şi situaţia de securitate

Premierul Ciucă - întrevedere cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene
Premierul Ciucă - întrevedere cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene
12 decembrie 2022, 21:33

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul a transmis aprecieri deosebite pentru contribuţia activă şi consistentă a Confederaţiei Elveţiene şi a salutat semnarea Acordului-cadru bilateral privind operaţionalizarea celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în UE, prin care România va beneficia de sprijin pentru proiecte in valoare de 221,5 milioane de franci elveţieni.

Totodată, şeful Executivului a remarcat consistenţa şi ritmul dinamic al dialogului bilateral româno-elveţian, evidenţiind potenţialul major de aprofundare a cooperării bilaterale sectoriale în multiple domenii, precum securitatea cibernetică, digitalizarea, cercetarea şi inovarea, energie.

„Insistând pe stimularea investiţiilor şi pe promovarea parteneriatelor business-to-business, premierul României a subliniat dinamica investiţiilor străine directe în ţara noastră, care a înregistrat o creştere de aproape 50%”, se arată în comunicat.

Din perspectiva agendei de securitate regională, premierul Ciucă a prezentat măsurile multidimensionale de sprijin pe care România le acordă Ucrainei şi Republicii Moldova, afectate de războiul declanşat de Rusia.

„Sprijinul consistent al României a inclus atât facilitarea tranzitului exporturilor de cereale ucrainene cât şi asigurarea a 90 la sută din necesarul de energie pentru Republica Moldova”, se evidenţiază în comunicatul preluat de Agerpres.

În context, prim-ministrul român a exprimat aprecieri deosebite pentru angajamentul activ al Confederaţiei Elveţiene în sprijinirea Ucrainei. Totodată, a evidenţiat caracterul strategic al menţinerii solidarităţii Elveţiei cu Republica Moldova, prin asigurarea de sprijin financiar de urgenţă.

Nu în ultimul rând, Nicolae Ciucă a transmis felicitări şi a asigurat de sprijinul României pentru exercitarea în premieră de către Confederaţia Elveţiană a mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2023-2024.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Comasarea alegerilor este ca și abandonată

Ciucă: România nu a beneficiat niciodată de garanţii de securitate mai puternice