Premierul Nicolae Ciucă, întrevedere cu ambasadorul Japoniei, cu care a discutat despre Parteneriatul strategic româno-nipon

Premierul Ciucă întrevedere cu ambasadorul Japoniei
Premierul Ciucă întrevedere cu ambasadorul Japoniei
18 iulie 2022, 13:33

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul dialogului, au fost abordate temele fundamentale ale relaţiilor bilaterale, partea japoneză subliniind importanţa actualizării viitorului cadru de Parteneriat strategic româno-nipon, în contextul invaziei ruse în Ucraina şi având în vedere interesul direct al Japoniei pentru situaţia din regiune, al implicării sale în susţinerea ajutorului umanitar pentru Ucraina şi statele vecine, cu precădere România şi Polonia.

Totodată, ambasadorul Hiroshi Ueda a menţionat că Japonia este „profund” implicată în evoluţiile actuale de securitate şi urmăreşte cu atenţie evoluţia războiului Rusiei în Ucraina, fiind interesată de consolidarea relaţiilor între statele euro-atlantice.

În privinţa proiectelor bilaterale, se arată în comunicat, au fost trecute în revistă obiective precum construcţia podului de la Brăila peste Dunăre, care urmează să fie finalizat până la sfârşitul anului, şi magistrala de metrou M6 Gara de Nord – Otopeni, care va fi începută cât de curând, cu management japonez.

O altă temă de interes comun este legată de proiectul reactoarelor de mici dimensiuni (SMR) dezvoltate în România de compania americană NuScale, care reprezintă o soluţie „eficientă” şi „sigură”.

În acelaşi context, premierul român a transmis din nou condoleanţe pentru decesul tragic al fostului prim-ministru nipon Shinzo Abe, familiei, prim-ministrului Fumio Kishida şi întregului popor japonez.

Ambasadorul Ueda a mulţumit pentru căldura manifestată de către români, compasiunea şi prezenţa în număr mare atât a personalităţilor, cât şi a multor altor cetăţeni români la reşedinţa sa, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Shinzo Abe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite