România sprijină Republica Moldova pe toate planurile. Premierul Nicolae Ciucă, vizită oficială la Chișinău: R. Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european şi internaţional

Dacă președintele Iohannis a susținut cauza Republicii Moldova la Bruxelles, premierul Ciucă și miniștri din sectoare economice cheie au mers la Chișinău, să discute ajutoare concrete pentru ca țara vecină să fie in siguranță, într-o perioada dificilă. "Împărtășim trecutul și construim viitorul", a declarat premierul moldovean Dorin Recean, după discuțiile cu oficialii de la București.

23 Martie 2023, 05:47 (actualizat 23 Martie 2023, 19:03) Știrile TVR |

Republica Moldova va primi sprijin suplimentar și consistent din partea Uniunii Europene, a anunțat președintele Klaus Iohannis înainte de Consiliul European. Iar asta, la insistențele României, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis, președintele României: Credem că este foarte important pentru Moldova, dar și pentru noi și pentru toată Europa, că este inadmisibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări, unor atacuri hibride și unor amenințări verbale din partea Rusiei.

Sprijin pe mai multe planuri primește Chișinăul și din partea României. Premierul Nicolae Ciucă și trei miniștri au discutat în detaliu la cel mai înalt nivel, cu președintele și premierul Moldovei, despre proiecte comune ale celor două țări. România ajută pe mai multe căi Moldova să-și mențină stabilitatea, a dat asigurări șeful guvernului de la București.

Premierul României, Nicolae Ciucă: Prin asistență concretă sub formă de asistență financiară nerambursabilă, prin furnizarea de energie electrică, prin alocări de păcură și alte produse energetice, prin valorificarea gazoductului Iași - Ungheni - Chișinău, prin transfer de experiență și orice alte forme de sprijin, așa cum am convenit astăzi.

Cooperarea economică între cele două țări va contribui la creșterea nivelului de trai în Republica Moldova, o cale sigură de a lupta cu amenințările hibride, susține premierul Dorin Recean.

Dorin Recean, premierul Republicii Moldova: Identificăm mai multe oportunități pentru investiții, comerț, dezvoltare de proiecte comune. Sectoarele vizate sunt Energia, tehnologiile informaționale, Telecomunicațiile, serviciile financiar bancare. În termeni strategici, Bucureștiul e partenerul nostru care ne ajută să deschidem ușile cancelariilor europene.

 

În Consiliul European, România a propus și instituirea unui pachet de sancțiuni care să vizeze elementele proruse active din Republica Moldova, a anunțat președintele Iohannis. Măsura va avea însă nevoie de acordul tuturor statelor membre.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Premierul Nicolae Ciucă a fost primit, joi, la Chişinău, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Şeful Executivului, care efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, este însoţit de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, precum şi de şeful Cancelariei, Mircea Abrudean.

Nicolae Ciucă a purtat discuții cu președinta Maia Sandu și s-a întâlnit cu omologul său moldovean, Dorin Recean.

Consolidarea mediului de securitate din Republica Moldova şi asigurarea resurselor pentru combaterea oricăror forme de destabilizare a acestei ţări reprezintă o prioritate pentru România, a declarat, joi, premierul Nicolae Ciucă, la întâlnirea cu omologul său de la Chişinău, Dorin Recean.

"Consolidarea mediului de securitate şi asigurarea tuturor costurilor necesare combaterii oricăror forme de destabilizare reprezintă un obiectiv important pe agenda noastră de discuţii şi cred că la fel este consolidarea relaţiilor economice, astfel încât să putem să creăm un cadru prin care cetăţenii Republicii Moldova să poată să resimtă că se iau măsuri în vederea îmbunătăţirii nivelului de trai, care este un obiectiv comun al nostru", a afirmat Ciucă.

Republica Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european şi internaţional. Acesta trebuie să fie în continuare fructificat pentru a construi o Republică Moldova mai sigură, mai prosperă şi mai europeană. Trebuie de asemenea valorificat pentru a transforma Republica Moldova într-un stat furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetăţenilor săi şi, deopotrivă, al Uniunii Europene, a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă comună susţinută alături de prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean.

În acest context, Nicolae Ciucă l-a asigurat pe Dorin Recean de "întreg sprijinul Guvernului României" pentru îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a asumat Executivul de la Chişinău.

"Sunt convins că doar prin această colaborare şi deschidere la dialog vom reuşi să vă sprijinim în demersul pe care dumneavoastră vi l-aţi asumat", a spus Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului de la Bucureşti şi-a exprimat încrederea în "voinţa politică" a Guvernului de la Chişinău şi în capacitatea acestuia de a găsi "soluţii durabile şi echilibrate", care să reaşeze pe temelii concrete sistemul de justiţie, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.

 

 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în prima sa vizită oficială la Chișinău, a fost primit astăzi de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu această ocazie, doamna Maia Sandu a mulțumit României pentru tot sprijinul acordat, astfel încât populația și economia Republicii Moldova să treacă cu bine peste iarna complicată, determinată de o creștere exponențială a costurilor la energie și gaze, precum și de lipsa acută a furnizării acestor resurse, în special prin întreruperea furnizării de către Gazprom timp de câteva luni.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a mulțumit, la rândul său, pentru decizia Parlamentului Republicii Moldova de a adapta legislația în conformitate cu hotărârea Curții Constituționale, respectiv de a acorda limbii române statutul de limbă oficială în Republica Moldova.
”Vizita la Chișinău, un loc de suflet pentru români, îmi oferă prilejul să reafirm sprijinul necondiționat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar și pentru dezvoltarea economiei, implementarea reformelor şi bunăstarea tuturor cetățenilor săi. Vreau să apreciez în mod deosebit modul exemplar în care autoritățile Republicii Moldova au reușit să gestioneze, cu largul sprijin internațional, situația de securitate și amenințările actuale. România va rămâne mereu alături de Republica Moldova, indiferent de dificultatea temelor de securitate din regiune”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.
Președintele Maia Sandu a prezentat pașii făcuți de Republica Moldova pentru îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene în scopul pregătirii deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Principalele probleme ale justiției au fost invocate în paralel cu eforturile Guvernului Republicii Moldova de a asigura stabilitatea, securitatea și siguranța fiecăruia dintre cetățeni. În privința acestor aspecte, doamna președintă Maia Sandu a salutat cooperarea deosebită între România și Republica Moldova, pentru a depăși provocările generate de încercările repetate de destabilizare a situației politice și sociale intervenite din partea Federației Ruse.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat angajamentul total al României în susținerea Republicii Moldova, atât pe parcursul său european, cât și pentru consolidarea situații economice și menținerea stabilității și a securității în fața provocărilor hibride la care este supusă.
Totodată, a fost prezentat stadiul implementării programului de sprijin finanțat cu 100 de milioane de euro de către Guvernul României. În acest sens, premierul român a anunțat deblocarea primei părți de 25 milioane euro a acestui program, care a fost aprobată de către Guvernul României.
Din perspectiva cooperării la nivelul mediului de afaceri, ambele părți au arătat deschidere pentru a încuraja mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să colaboreze în domeniile de interes reciproc și relevante pentru potențialul de dezvoltare economică.

 

România va fi întotdeauna alături de Republica Moldova, indiferent de natura şi greutatea temelor economice şi de securitate la care va fi supusă, a asigurat premierul român Nicolae Ciucă într-un interviu acordat portalului Deschide.md cu ocazia vizitei pe care o întreprinde joi la Chişinău, subliniind că relaţia cu Republica Moldova, în special cu cetăţenii săi, a fost întotdeauna una specială pentru România.

"România acţionează ca un partener de încredere, serios, deschis, transparent, dezinteresat în avantaje directe, dar interesat în soliditatea şi drumul european al Republicii Moldova", a afirmat Nicolae Ciucă, care a spus că "am acţionat astfel şi atunci când preşedinte la Chişinău era Igor Dodon (fostul preşedinte prorus al R.Moldova - n.r.), care primea ajutoarele pe sub poduri, în spaţii improprii, cât mai marginale şi invizibile, clamând ajutorul venit din alte direcţii".

Astăzi, acele momente sunt depăşite, a declarat premierul Ciucă, adăugând că preşedintele Klaus Iohannis a acordat ''o atenţie deosebită'' relaţiei şi sprijinului pe care îl poate acorda Republicii Moldova şi colaborării cu omologul său Maia Sandu. "De asemenea, guvernele succesive pro-europene precum cel condus de domnul (Dorin) Recean au tot sprijinul nostru pentru drumul pe care şi l-au propus de apropiere şi integrare în Uniunea Europeană", a adăugat el.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI