Premierul Ciucă: România a cheltuit 51 de milioane de lei, de la începerea conflictului din Ucraina. 5.700 de oferte de ajutor înscrise până astăzi în platforma lansată de Guvern

5 martie 2022, 08:11

ACTUALIZARE: „Un subiect important a fost acela de a identifica totalul cheltuielilor pe care ţara noastră l-a făcut până în acest moment de la începerea conflictului din Ucraina. Am reuşit să discutăm cu toate instituţiile implicate şi în felul acesta suma totală este de 51 de milioane de lei şi am discutat cu toate ministerele de linie, astfel încât săptămâna viitoare să putem să înaintăm documentele la Bruxelles, pentru începerea decontărilor”, a precizat Ciucă.

El a adăugat că au fost stabilite şi costurile pe care România le asigură pentru cetăţenii ucraineni, acestea fiind de 50 de lei pe zi per persoană, pentru cei care vor fi cazaţi în spaţiile asigurate de instituţiile statului şi de 100 de lei per persoană, pentru cei cazaţi în alte spaţii decât cele menţionate, suma totală pusă la dispoziţie din fondul de rezervă fiind de aproximativ 208 milioane de lei.

„Am avut o şedinţă de Guvern în care am stabilit costurile pe care le asigurăm pentru cetăţenii ucraineni. Am stabilit ca pentru cei care vor fi cazaţi în spaţiile asigurate de instituţiile statului, costul să fie de 50 de lei per persoană. Pentru cei care vor fi cazaţi în alte spaţii decât cele puse la dispoziţie de către autorităţile statului, costul să fie de 100 de lei per persoană. În total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului şi care va fi pusă la dispoziţie din fondul de rezervă, în primă fază, este de aproximativ 208 milioane”, a spus premierul.

Potrivit şefului Executivului, în cadrul şedinţei s-a discutat despre modul în care se coordonează activităţile cu autorităţile din Republica Moldova pentru crearea unui culoar verde, astfel încât să fie facilitat tranzitul cetăţenilor ucraineni prin Republica Moldova, punând la dispoziţie mijloace de transport autorităţilor moldovene şi „desigur amplificând mijloacele şi personalul necesar pentru a putea să procesăm mai uşor cetăţenii ucraineni la graniţa din România”.

Ciucă s-a referit totodată la organizarea unui hub umanitar în România.

„Aseară am abilitat, prin hotărârea CNSU, ca Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să înceapă de îndată pregătirile pentru organizarea unui hub umanitar în România, el va fi organizat la Suceava. Pentru acest demers am discutat cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, cu doamna preşedinte a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi de asemenea cu doamna comisar Ylva Johansson, comisar pentru afaceri interne. Avem convingerea că acest hub, sub coordonarea autorităţilor de la Bruxelles, va putea să faciliteze şi să asigure coerenţă întregului efort care se face pentru a ajuta cetăţenii ucraineni şi în felul acesta vreau să subliniez: contribuţia autorităţilor române este semnificativă”, a punctat premierul.

_______________________________________________

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de sâmbătă, printr-o hotărâre, valoarea maximă a costurilor aferente cazării pentru cetăţenii ucraineni care intră în România în urma conflictului armat din ţara lor. Înaintea ședinței de Guvern va avea loc și o nouă şedinţă task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.

Executivul va decide cu privire la proiectul de hotărâre pentru aprobarea valorii maxime a costurilor aferente cazării în alte locaţii stabilite de comitetele judeţene/ al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă pentru cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, precum şi pentru alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul de hotărâre va fi aprobat în baza unei hotărâri a CNSU adoptate vineri. Prin hotărârea CNSU se propune ca pentru finanţarea cheltuielilor prevăzute în OUG nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, să fie alocate Ministerului Afacerilor Interne, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

La stabilirea sumelor alocate se propune a fi avute în vedere, pentru o perioadă de 30 de zile, cheltuielile necesare pentru:

* un număr mediu de 70.000 de persoane cazate zilnic, dintre care 50.000 în spaţii puse la dispoziţie gratuit, şi 20.000 în spaţii puse la dispoziţie contra-cost;

* funcţionarea a 22 de tabere temporare de cazare şi asistenţă umanitară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă