Premierul Cîţu: Le-am spus colegilor din USR că putem merge mai departe, trebuie doar să retragă moţiunea

Florin Cîțu și Dan Barna
Florin Cîțu și Dan Barna
8 septembrie 2021, 23:09

„Le-am spus colegilor de la USR că încă putem să mergem mai departe, trebuie doar să retragă această moţiune din Parlament. Gândiţi-vă că pentru PNL o să fie foarte greu în viitor să stea la aceeaşi masă cu cei care au dat jos guvernul condus de un premier liberal alături de AUR şi PSD, cei mai mari duşmani ai PNL. Deci, cum poţi să crezi că vei veni în viitor să negociezi cum să poţi să faci o coaliţie cu PNL după ce i-ai dat jos premierul, ai dat jos guvernarea, ai aruncat ţara în aer? Dar, nu aşa, alături de AUR şi PSD, cei mai mari duşmani ai PNL. Este încă timp să fie retrasă această moţiune. Dacă se retrage această moţiune revenim la masă, discutăm, haideţi să discutăm, vedem, stăm o zi, două, ne calmăm, fără declaraţii, fără nimic, dacă vrem să mergem mai departe. (…) Este singura soluţie pentru România, România poate să aibă doar o guvernare de dreapta”, a declarat premierul Cîţu la Digi 24.

„Dacă săptămâna viitoare cade Guvernul, da, mergem mai departe pe această procedură, cade Guvernul. Ce facem cu PNRR, pe care-l vom semna la sfârşitul acestei luni? Cine va semna PNRR din partea României? Chiar aşa iresponsabili suntem, ne facem de râs a doua oară, nu e de ajuns că ne-a făcut de râs PSD-ul cu premierul Japoniei, când şi-a dat demisia premierul cu o zi înainte? Acum, o să vină doamna Ursula (şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen – n.r.) şi cu cine semnează PNRR în România? Deci, toate aceste lucruri şi aceste măsuri luate şi aruncate aşa… Vine iarna, avem o problemă cu facturile, suntem în pandemie, se apropie PNRR-ul, dar este ok să aruncăm în aer Guvernul alături de PSD şi de AUR? Este planul PSD”, a susţinut Cîţu.

Premierul a explicat că decizia de revocare din funcţie a ministrului Justiţiei, Stelian Ion, care a declanşat criza politică din coaliţie, a survenit urmare a „şantajului” la care a fost supus din partea reprezentanţilor USR PLUS, care au condiţionat aprobarea proiectului „Anghel Saligny” în Guvern de adoptarea legii privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie: „Este un şantaj, pentru că nu au nicio legătură. Ameninţarea este următoarea, şi moţiunea este ameninţarea, pe de-o parte, şi este clar aici, e altfel de ameninţare, dar, pe de altă parte, nu poţi să spui că l-am mandatat pe ministrul Justiţiei, deci preşedintele de partid îl mandatează pe ministrul Justiţiei, doar pentru că este din acel partid, să nu dea aviz până nu trece un alt proiect, care nu are nicio legătură cu proiectul din Guvern.”

Premierul a subliniat că programul „Anghel Saligny” este pentru toţi primarii din România, inclusiv pentru primarii USR: „Vreţi să spuneţi că primarii USR nu vor accesa acest program pentru comunităţile lor, pentru a-şi dezvolta comunităţile, asta ne spun colegii noştri? Nu este adevărat, este pentru toţi şi nu este nici măcar pentru primari. Primarii sunt doar intermediarii, sunt pentru comunităţi aceste programe. Fondurile europene tot prin comunităţile locale se implementează.”

Întrebat despre reproşul USR PLUS potrivit căruia proiectul „Anghel Saligny” este finanţat din fonduri guvernamentale, premierul a explicat că proiectele pentru drumuri judeţene, canalizare, apă şi gaze nu mai sunt finanţate prin fonduri europene.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a anunțat că îi va demite pe secretarii de stat USR PLUS. Ulterior, deciziile au fost publicate în Monitorul Oficial.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite