Premierul Nicolae Ciucă cere miniștrilor un plan pentru economisirea energiei

14 septembrie 2022, 13:09

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a cerut ministerelor să vină cu un plan de reducere a consumului de energie în termen de două săptămâni.

Prin aceste măsuri se dorește ca țara noastră să devină un exemplu demn de urmat de către celelalte țări ale Uniunii Europene.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost mandatat să reprezinte guvernul, la Bruxelles, la lucrările Consiliului Uniunii Europene pe energie. Acesta a vorbit în ședința de Guvern despre punctele pe care le-a atins în cadrul reuniunii de la Bruxelles.

România susține plafonarea prețului la energie, precum și suprataxarea companiilor producătoare de energie și a traderilor, a susținut ministrul român la Bruxelles. Virgil Popescu a transmis că și populația paote reduce consumul de energie, dar și că țara noastră trebuie să fie solidară cu toate celelalte țări membre ale Uniunii.

CITEȘTE ȘI: Virgil Popescu, ministrul Energiei: Salut anunţul preşedintei CE prin care a propus plafonarea preţurilor la gaze

În data de 30 septembrie, când miniștii UE se vor întălni din nou, Comisia Europeană va prezenta măsurile concrete pe care le va lua în privința energiei.

”În baza mandatului pe care l-am primit în şedinţa de guvern dinaintea Consiliului de Energie, am prezentat punctul de vedere al nostru, al României, cu privire la lucrurile care trebuie făcute în piaţa de energie electrică. Respectiv susţinem plafonarea preţului gazului natural, decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că principala cauză a preţurilor mari a energiei electrice din Europa este preţul mare al gazului natural, în special al gazului natural de provenienţă din Federaţia Rusă, care, după părerea mea, şi a colegilor europeni, este clar manipulat în sensul creşterii artificiale a acestuia”, a spus ministrul.

Virgil Popescu a mai spus că, referitor la economisirea energiei electrice, ”Comisia a venit cu propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, cu preţuri foarte mari, o posibilitate de reducere a energiei electrice”.

”Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru. Desigur, la noi în România cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare la noi, atât în zona casnică, cât şi non-casnică, instituţii publice, cred că e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente, cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fie făcut deja”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite