Premierul Canadei califică drept „profund jenantă” lauda adusă unui veteran ucrainean care a luptat sub comandă nazistă

Invitația în parlamentul Canadei a unui ucrainean care a luptat pentru o unitate nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial este „profund jenantă” pentru Canada, afirmă premierul Justin Trudeau, relatează BBC.

26 Septembrie 2023, 11:13 (actualizat 26 Septembrie 2023, 11:27) Știrile TVR |
Iaroslav Hunka / FOTO: Captură video BBC

Iaroslav Hunka, în vârstă de 98 de ani, a fost ovaționat după ce președintele Camerei Comunelor, Anthony Rota, l-a numit „erou” în timpul vizitei de vinerea trecută a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Rota a declarat că nu știa de legăturile naziste ale lui Hunka și că a făcut o greșeală invitându-l la eveniment.

Lui Anthony Rota i se cere acum demisia.

Luni, Justin Trudeau a declarat reporterilor că a fost „extrem de supărător ceea ce s-a întâmplat”.

„Este ceva profund jenant pentru parlamentul Canadei și, prin extensie, pentru toți canadienii”.

Incidentul a avut loc vineri, când parlamentul găzduia un discurs al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Hunka stătea în galeria Camerei Comunelor când Rota a arătat spre el, spunând că bărbatul era „un erou ucrainean, un erou canadian și îi mulțumim pentru toate serviciile sale”.

Cei prezenți în clădire au răspuns cu aplauze.

Mii de ucraineni au luptat de partea germană în timpul războiului, iar alte milioane au servit în Armata Roșie sovietică.

Într-o declarație făcută duminică, Rota a spus că „a luat ulterior cunoștință de mai multe informații care mă fac să regret decizia mea” de a-l onora pe Hunka.

„Nimeni, inclusiv colegii parlamentari și delegația ucraineană, nu a fost la curent cu intenția mea sau cu remarcile mele înainte de a le face”, a spus el.

„Această inițiativă mi-a aparținut în întregime, individul în cauză fiind din circumscripția mea”.

El a spus: „Vreau în mod special să-mi exprim cele mai profunde scuze comunităților evreiești din Canada și din întreaga lume. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acțiunile mele”.

Răspunzând la declarația sa, grupul evreiesc canadian Centrul pentru Israel și Afaceri Evreiești a declarat că apreciază scuzele, adăugând că „o verificare adecvată este imperativă pentru a ne asigura că un astfel de incident inacceptabil nu se va mai repeta”.

Anthony Rota a prezentat scuze din nou luni, vorbind personal colegilor în plenul Camerei.

Premierul Justin Trudeau nu i-a cerut luni lui Rota, care este membru al Partidului Liberal al premierului, să demisioneze.

Biroul său a declarat că decizia de a-l invita pe Hunka a fost luată doar de biroul președintelui Parlamentului. De asemenea, a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi avut loc o întâlnire privată între Hunka și premier.

Decizia de a onora un om care are legături cu Germania nazistă ar putea avea implicații dincolo de granițele Canadei.

Ambasadorul Poloniei în Canada s-a numărat printre cei care și-au exprimat furia, spunând că se așteaptă la scuze pentru că parlamentul „a albit astfel de ticăloși”.

Luând cuvântul luni, Trudeau a sugerat, de asemenea, că Rusia ar folosi această apariție pentru a promova o poveste falsă despre Ucraina.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a încercat să justifice invazia sa în Ucraina, susținând în mod fals că Rusia vrea să „denazifice” țara.

„Cred că va fi foarte important ca noi toți să respingem dezinformarea rusă și să continuăm sprijinul nostru ferm și neechivoc pentru Ucraina”, a declarat Justin Trudeau.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat luni incidentul din Parlament drept „scandalos”.

„Multe țări occidentale, inclusiv Canada, au crescut o generație tânără care nu știe cine a luptat cu cine sau ce s-a întâmplat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Și nu știe nimic despre amenințarea fascismului”, a spus el.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Iaroslav Hunka a servit în Divizia 14 Waffen-SS Grenadieri, cunoscută și sub numele de Divizia Galicia - o unitate voluntară formată în mare parte din etnici ucraineni sub comandă nazistă.

Membrii diviziei sunt acuzați de uciderea civililor polonezi și evrei, deși unitatea nu a fost găsită vinovată de crime de război de către un tribunal.

Unitatea a fost redenumită Prima Divizie ucraineană înainte de a se preda Aliaților occidentali în 1945.

Dominique Arel, președinte al catedrei de studii ucrainene de la Universitatea din Ottawa, a declarat pentru CBC News că divizia din care a făcut parte Hunka a atras mii de voluntari ucraineni, mulți dintre ei alăturându-se cu speranța că vor putea obține independența Ucrainei.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI