Premierul britanic vrea un acord cu UE privind controlul paşapoartelor pentru a evita blocajele

Rishi Sunak
Rishi Sunak
25 aprilie 2023, 11:53

Rishi Sunak speră să profite de îmbunătăţirea relaţiilor cu UE pentru a ajunge la un acord care să le permită britanicilor să folosească barierele UE e-gates pentru controlul paşapoartelor, ceea ce ar accelera trecerea frontierei.

Încă nu a fost formulată o propunere oficială, dar problema a fost ridicată în mod informal la nivel diplomatic, a scris Bloomberg, citând un oficial britanic.

În februarie, Regatul Unit a ajuns la un acord cu UE în ce priveşte formalităţile comerciale cu provincia britanică Irlanda de Nord, care după Brexit a rămas de facto în interiorul pieţei unice europene, dată fiind graniţa sa cu Republica Irlanda, membră a Uniunii.

Potrivit planurilor UE ce urmează să fie implementate în 2024, cetăţenii din Marea Britanie şi alţi aşa-zişi cetăţeni din „terţe ţări” ar putea intra pe teritoriul blocului comunitar fără vize, în baza datelor biometrice. Guvernul britanic se teme însă că acest lucru nu va pune capăt întârzierilor şi încearcă să obţină acces complet la porţile e-gates unde controlul se face automat, evitând ştampilarea manuală a paşapoartelor, care duce frecvent la blocaje în perioadele aglomerate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite