Acord între UE și Marea Britanie pe dosarul Brexit. Londra s-a angajat să garanteze drepturile europenilor din Regat

8 decembrie 2017, 09:17

Theresa May s-a urcat la prima ora în avion și a venit la Bruxelles împreună cu ministrul pentru Brexit David Davis, pentru a doua oară în aceasta săptămână.

După 45 de minute de discuții cu președintele Comisiei europene a venit și marele anunț, semnalat simbolic cu puțin timp înainte de un oficial sub forma unui fum alb pe o rețea de socializare. La fel ca în cazul alegerii suveranului pontif. Decizia a fost anunțată în limbile engleza și franceza.

Rezultatul de azi este, desigur, un compromis. Comisia Europeană a decis oficial să recomande Consiliului European să ia act că s-au făcut suficiente progrese în privinţa termenilor divorţului. Drepturile europenilor care trăiesc în Marea Britanie vor fi protejate şi vor rămâne la fel ca până acum.

Therea May a anunțat că 3 milioane de europeni din Regat își vor trăi viața ca până acum. Iar președintele Comisiei a declarat ca Londra s-a angajat să le garanteze drepturile.

Premierul britanic a precizat ca acordul include și o înțelegere financiară corectă pentru contribuabilul britanic. În același timp, frontiera irlandeză- un punct sensibil în negocierile din ultima săptămână- nu va fi una dura, astfel încât negocierile pot avansa la relațiile comerciale post-Brexit dintre Bruxelles și Londra

Theresa May a declarat ca milioane de locuri de muncă depind de relațiile comerciale viitoare și a garantat siguranța pentru companiile europene.

Toate detaliile acordului vor fi discutate de liderii celor 27 de state la summitul de săptămâna viitoare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite