UPDATE "Partygate": Boris Johnson a câştigat votul moţiunii de cenzură. Va rămâne premier și lider al Partidului Conservator

Parlamentarii conservatori au votat luni seara, în secret, într-o sală a Parlamentului britanic, o moţiune de cenzură împotriva premierului Boris Johnson. În urma voturilor exprimate, actualul premier al Marii Britanii a câştgat şi va rămâne în funcţia de lider al guvernului.

06 Iunie 2022, 11:19 (actualizat 06 Iunie 2022, 23:51) Știrile TVR |

UPDATE 23.45 În ciuda furiei stârnite după luni de scandal, premierul britanic Boris Johnson şi-a salvat postul luni câştigând un vot de cenzură din partea majorităţii sale, din care riscă, totuşi, să iasă şi mai slăbit, notează AFP.

La doi ani şi jumătate de la victoria sa triumfală la urne, liderul de 57 de ani, din ce în ce mai contestat, a demonstrat încă o dată capacitatea de a supravieţui din cele mai periculoase situaţii. El rămâne, însă, implicat în afacerea "partygate", petrecerile stropite cu alcool organizate în Downing Street în cursul lockdownurilor, iar votul de luni a arătat diviziunile profunde din cadrul Partidului Conservator. Ar urma să lase urme.

Din cei 359 de parlamentari conservatori care au votat, 211 s-au pronunţat în favoarea fostului primar al Londrei, faţă de 148 care au vrut să-l înlăture, un grup considerabil de rebeli susceptibili de a paraliza acţiunea guvernului.

La sfârşitul lui 2018, Theresa May a supravieţuit unei moţiuni de cenzură cu o marjă mai largă decât succesorul ei, înainte de a demisiona câteva luni mai târziu, prea fragilizată pentru a conduce.

Boris Johnson a refuzat total până acum să demisioneze.

După săptămâni de speculaţii, evenimentele s-au precipitat luni dimineaţă, abia închisă paranteza festivă a sărbătoririi celor 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a. Preşedintele comisiei 1922 a Partidului Conservator, Graham Brady, a anunţat că a fost atins pragul fatidic de 54 de scrisori de la deputaţi, 15% din grupul parlamentar, care cer plecarea lui Boris Johnson, a fost atins, declanșând votul.

În caz de înfrângere, ar fi fost convocate alegeri interne pentru a desemna un nou lider al partidului, care ar fi ajuns şef al guvernului, într-un context delicat de război în Ucraina şi inflaţie la cel mai ridicat nivel de 40 de ani.

Victorios, nu poate fi vizat de o altă moţiune de cenzură timp de un an, conform regulilor actuale, mai scrie AFP.

------------------------------------------------------

UPDATE 23.00 Votul secret, organizat în rândul celor 359 de deputați ai grupului parlamentar a avut ca rezultat 211 voturi pentru și 148 împotriva rămânerii lui în funcție, potrivit BBC.

Moțiunea a fost declanșată de un număr de peste 54 de deputați (cel puțin 15% din numărul total) care au depus scrisori prin care își declară neîncrederea în premierul Johnson ca lider al partidului de guvernământ.

Nemulțumirea acestor deputați provine din faptul că  premierul Johnson a fost amendat de Poliția Metropolitană a Londrei pentru încălcarea legii privind socializarea în timpul carantinelor Covid chiar la reședința sa oficială de la numărul 10, Downing Street – primul premier britanic care încalcă legea în timpul mandatului.

Apoi, un raport de anchetă al unei comisii prezidată de înaltul funcționar public Sue Gray a conchis că în timpul carantinelor s-au manifestat eșecuri ale conducerii, ceea ce a făcut ca numeroși deputați Conservatori să se alăture opoziției și să ceară demisia premierului Johnson.

Dacă moțiunea ar fi fost adoptată, ar fi urmat o alegere a unui nou lider al Partidului Conservator, care ar fi urmat să-l înlocuiască în funcția de prim ministru pe Boris Johnson.

-----------------------------------------------------------

UPDATE,  22.00. Votul s-a încheiat. Boris Johnson este în așteptarea rezultatului din Parlament. Are nevoie de 180 de voturi ca să rămână prim-ministru.  Aproximativ 334 de membri ai Parlamentului britanic și-au exprimat votul secret.

Anterior, potrivit unei numărători Reuters, cel puțin 169 de parlamentari britanici din Partidul Conservator al prim-ministrului Boris Johnson și-au exprimat public sprijinul până la închiderea votului într-o moțiune de cenzură ca urmare a scandalului legat de participarea la petreceri în timpul restricțiilor antiCovid.

Votul a fost secret și nu există nicio garanție că parlamentarii vor fi votat în conformitate cu declarațiile lor publice.

-----------------------------------------------------------

UPDATE 21.00 Deputaţii conservatori britanici au început să voteze luni seara pentru a decide dacă vor sau nu destituirea premierului Boris Johnson din funcţie, a cărui poziţie a fost şubrezită de scandalul "Partygate", potrivit AFP.

Început la ora locală 18:00 (17:00 GMT), scrutinul, cu uşile şi prin vot secret, se va derula până la ora locală 20:00 (19:00 GMT), iar rezultatul este aşteptat spre ora locală 21:00 (20:00 GMT).

Pentru a rămâne în funcţie, Boris Johnson trebuie să obţină încrederea majorităţii celor 359 de deputaţi conservatori.

Cel puţin 145 de deputaţi conservatori britanici îşi exprimaseră public susţinerea pentru premierul Boris Johnson înainte de începerea votării moţiunii de cenzură, conform unei numărări efectuate de Reuters.

Şeful guvernului, a cărui autoritate este contestată în urma scandalului public declanşat de "partygate", trebuie să primească cel puţin 180 de voturi din partea celor 359 de deputaţi conservatori pentru a se menţine în funcţie.

Întrucât scrutinul are loc prin vot secret, nimic nu garantează că deputaţii care au luat poziţie înaintea procedurii vor vota în acord cu declaraţiile lor publice.

Cine i-ar putea lua locul lui Boris Johnson dacă acesta va fi destituit

Johnson a promis să lupte ca un lider, dar dacă pierde votul de încredere el va fi destituit, ceea ce va însemna că Partidul Conservator va organiza o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.

Agenţia Reuters îi prezintă succint pe principalii politicieni care i-ar putea lua locul actualului premier britanic:


Liz Truss

Şefa diplomaţiei britanice se află constant în topul încrederii dintre membrii Partidului Conservator. Truss şi-a cultivat cu grijă imaginea publică, anul trecut fotografiindu-se într-un tanc, ceea ce a evocat o imagine similară, din 1986, cu prima femeie în funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, Margaret Thatcher. Politiciana în vârstă de 46 de ani a fost ministru al comerţului internaţional în primii doi ani ai mandatului premierului Boris Johnson, iar în 2021 a fost numită negociator-şef cu Uniunea Europeană. Ea şi-a exprimat luni sprijinul 100% pentru Johnson şi şi-a încurajat colegii să îl sprijine pe premier.

Jeremy Hunt

Fost ministru de externe, Hunt (55 de ani) s-a plasat pe poziţia secundă la competiţia internă din 2019 a Partidului Conservator, după Boris Johnson. El ar oferi un stil de leadership mai serios şi mai puţin controversat, după mandatul turbulent al lui Johnson. În ultimii doi ani, el şi-a folosit experienţa de fost ministru al sănătăţii pentru a prezida comisia pentru sănătate a Camerei Comunelor. Anterior în acest an, el a spus că ambiţia sa de a deveni prim-ministru încă ''nu s-a şters complet''.

Rishi Sunak

Actualul ministru al finanţelor a fost până anul trecut favoritul la succesiunea lui Boris Johnson. Sunak a fost lăudat pentru pachetul de redresare economică în timpul pandemiei de COVID-19, printre care un program de păstrare a locurilor de muncă care a prevenit şomajul masiv ce ar fi costat 410 miliarde lire (514 miliarde dolari). Totuşi, el a fost criticat pentru că nu a furnizat suficient sprijin gospodăriilor britanice şi a primit o amendă pentru încălcarea restricţiilor din timpul lockdown-ului legate de coronavirus. Rishi Sunak a declarat luni că îl susţine pe premierul Boris Johnson.

Nadhim Zahawi

În prezent ministru al educaţiei, Nadhim Zahawi s-a remarcat în timpul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, Regatul Unit reuşind să înregistreze una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare din lume. Povestea personală a lui Zahawi, fost refugiat irakian ajuns în Marea Britanie când era copil, îl deosebeşte de ceilalţi politicieni conservatori cu şanse la şefia partidului. Este unul dintre co-fondatorii YouGov, companie specializată în studii sociale, înainte de a intra în parlament în 2010. Săptămâna trecută, el a declarat că ar fi un ''privilegiu'' dacă ar deveni prim-ministru.

Penny Mordaunt

Fost ministru al apărării şi susţinătoare ferventă a Brexit-ului, Penny Mordaunt a fost destituită de Boris Johnson când acesta a devenit prim-ministru, după ce ea îl sprijinise pe Jeremy Hunt la competiţia internă din 2019 din Partidul Conservator. Ea a calificat drept ''ruşinoase'' petrecerile organizate în plin lockdown în Downing Street, iar luna trecută a declarat că alegătorii britanici doresc să vadă ''profesionalism şi competenţă'' din partea guvernului.

 

------------------------------------------------

Premierul britanic Boris Johnson este supus unui vot de neîcredere în Parlamentul britanic, urmare a scandalurilor uriașe în care a fost implicat în ultimii ani. Şeful guvernului de la Londra a salutat anunţul făcut de conservatori. Johnson susține că votul reprezintă o ocazie de a pune capăt speculaţiilor care au durat luni de zile şi de a da executivului ocazia să se ocupe de priorităţile oamenilor.

''Pragul de 15% dintre parlamentari care cer un vot de încredere în şeful Partidului Conservator a fost depăşit'', a indicat într-un comunicat Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922 al Partidului Conservator, structură responsabilă pentru probleme de organizare internă.

Votul se va desfăşura între orele locale 18.00 şi 20.00 (20.00 și 22.00 ora României), iar rezultatul va fi anunţat la scurt timp.

Membrii cabinetului său au sărit imediat în sprijinul lui Boris Johnson.

''În această seară există şansa de a se pune capăt lunilor întregi de speculaţii şi de a permite guvernului să tragă o linie şi să meargă mai departe. Prim-ministrul salută oportunitatea de a-şi prezenta cazul în faţa membrilor Parlamentului şi să le amintească faptul că, atunci când sunt uniţi şi concentraţi pe chestiuni care contează pentru alegători, nu există o forţă politică mai impresionantă'', a declarat un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson.

Premierul are sprijinul meu total la votul de astăzi şi îi încurajez cu fermitate pe colegi să îl sprijine. A avut rezultate în privinţa refacerii după Covid şi sprijinirea Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei. El şi-a cerut scuze pentru greşelile făcute. Trebuie să ne concentrăm acum pe creşterea economică, a scris ministrul de Externe, Liz Truss, pe o rețea socială.

Jacob Rees-Mogg, ministrul pentru Oportunităţile Brexit: Sper că fiecare parlamentar conservator va vota pentru el. Dar aceasta este o democraţie şi în democraţie, dacă câştigi cu un singur vot, ai câştigat.

De cealaltă Parte, liderul opoziţiei laburiste susţine că Boris Johnson va avea soarta altor premieri conservatori, care au fost nevoiţi să demisioneze, deşi au trecut de vot. Cel mai recent caz a fost al Theresei May.

Keir Starmer, liderul Opoziţiei: Cred că istoria ne spune că acesta este începutul sfâşitului. Dacă priviţi la exemplele anterioare de voturi de neîncredere, chiar dacă premierii conservatori au trecut de acestea, şi ar putea trece şi el în seara aceasta, paguba este deja făcută.

Şeful executivului britanic se confruntă cu o presiune în creştere pe plan intern, mai ales după dezvăluirile privind petrecerile desfăşurate la reşedinţa din Downing Street, în plin lockdown la nivel naţional, impus de pandemia de COVID-19. Boris Johnson chiar a primit o amendă de la poliţie pentru participarea la un eveniment de acest fel.

Pentru destituirea şefului executivului britanic este necesar ca 180 de parlamentari conservatori să voteze contra lui, prag despre care unii membri ai Partidului Conservator afirmă că ar fi dificil de atins.

În cazul în care moţiunea va trece, Partidul Conservator va trebui să organizeze o competiţie internă pentru desemnarea unui succesor.

Ultima dată când Boris Johnson a apărut în public, joia trecută, la ceremoniile dedicate Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, a fost fluierat din mulţime.

Boris Johnson a ajuns la putere în 2019, cu promisiunea că va încheia procesul de ieşire al Marii Britanii din Uniunea Europeană. Popularitatea sa a scăzut în ultimele luni, în special din cauza scandalului legat de participarea la petreceri în perioada pandemiei.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 31°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 29°C 29°C
BRASOV 29°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI