Premierul britanic Boris Johnson și-a anunțat demisia, dar rămâne în funcție până la alegerea unui nou lider

7 iulie 2022, 11:30

Boris Johnson a anunţat joi că demisionează din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit, cedând în faţa apelurilor din partea miniştrilor şi parlamentarilor Partidului Conservator. „Procesul alegerii unui nou lider ar trebui să înceapă acum”, a spus Johnson în cadrul unei conferinţe de presă din faţa Downing Street 10, referindu-se la funcţia de şef al Partidului Conservator. „Astăzi am numit un cabinet pentru a servi, ca şi mine, până la instalarea unui nou lider”, a adăugat el.

ACTUALIZARE Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat joi că ţara sa va continua „strânsa cooperare” cu Regatul Unit, mai ales în ceea ce priveşte Ucraina, într-un comunicat dat publicităţii după demisia prim-ministrului britanic Boris Johnson, care însă nu l-a menţionat pe acesta, notează AFP.

„Regatul Unit şi Statele Unite sunt cei mai apropiaţi prieteni şi aliaţi, iar relaţia specială dintre popoarele noastre rămâne puternică şi durabilă”, a declarat Joe Biden.

ACTUALIZARE Rusia reacţionează cu bucurie după demisia lui Johnson, căruia Ucraina îi transmite recunoştinţa sa pentru ajutor

ACTUALIZARE Demisia lui Boris Johnson este o „oportunitate” pentru ca relaţia dintre Dublin şi Londra să repornească pe noi baze, în „spiritul adevărat de parteneriat şi respect reciproc”, a apreciat joi prim-ministrul irlandez Micheal Martin, transmite AFP.

ACTUALIZARE Perspectiva plecării de la putere premierului britanic Boris Johnson nu schimbă hotărârea Uniunii Europene (UE) de a „căuta soluţii” la diferendul în centurl căruia se află dispoziţiile vamale post-Brext în Irlanda de Nord, anunţă joi Comisia Europeană (CE).

ACTUALIZARE Rusia a salutat joi, cu ironie, demisia premierului britanic Boris Johnson, căruia în schimb Ucraina i-a mulţumit pentru sprijinul primit de când a început invazia rusă în februarie, relatează agenţiile DPA şi Reuters.

Fostul preşedinte şi premier rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a scris pe Telegram după anunţul demisiei lui Johnson că ”cei mai buni prieteni” ai Ucrainei pleacă şi ”Victoria” (Ucrainei) este în pericol”.

ACTUALIZARE Analiză The Spectator: Capăt de linie pentru Johnson. Ce urmează pentru Marea Britanie? Lista potențialilor premieri

ACTUALIZARE Candidaţii care doresc să concureze pentru conducerea partidului, şi ar putea fi mulţi, trebuie nominalizaţi de alţi doi parlamentari conservatori. Aceştia ţin apoi mai multe rânduri de vot secret, în urma fiecărui scrutin persoana cu cele mai puţine voturi fiind eliminată, potrivit Reuters.

Acest proces este repetat până când rămân doar doi candidaţi. Voturile se ţineau până acum în fiecare marţi şi joi, dar parlamentul intră în vacanţa de vară pe 21 iulie, aşa că procesul ar putea fi accelerat.

Ultimii doi candidaţi sunt supuşi unui vot poştal în rândul membrilor Partidului Conservator, câştigătorul fiind numit lider.

Liderul partidului cu majoritate în Camera Comunelor este de facto prim-ministru. El nu este obligat să convoace alegeri anticipate, dar poate face acest lucru, notează Reuters.

Durata procesului de alegere a noului lider poate varia în funcţie de numărul de candidaţi. Theresa May a devenit lideră a partidului în mai puţin de trei săptămâni după ce David Cameron a demisionat în 2016 şi alţi candidaţi s-au retras în timpul cursei.

Boris Johnson s-a confruntat cu fostul ministru al sănătăţii Jeremy Hunt în cursa din cadrul Partidului Conservator pentru a o înlocui pe Theresa May în 2019 şi şi-a început mandatul la două luni după ce May şi-a anunţat intenţia de a demisiona.

În cadrul discursului susţinut în faţa Downing Street, Johnson a spus că va rămâne în funcţie până când este ales un nou prim-ministru, dar unii parlamentari conservatori vor ca Johnson să fie înlocuit imediat.

ACTUALIZARE Premierul Boris Johnson face declarații:

  • Am fost de acord cu Sir Graham Brady, președintele parlamentarilor noștri, că procesul de alegere a noului lider ar trebui să înceapă acum
  • Calendarul alegerilor va fi anunțat săptămâna viitoare
  • Voi rămâne la conducere până la alegerea unui nou lider
  • Astăzi am numit un cabinet pentru a servi, ca şi mine, până la instalarea unui nou lider
  • Motivul pentru care m-am luptat în ultimele zile pentru a continua mandatul nu a fost pentru că am vrut, ci pentru era datoria mea, obligația mea să continui ceea ce am promis în 2019
  • Am reușit să îi ținem piept lui Putin
  • Le spun ucrainenilor: Aici, în Marea Britanie, vom continua să vă susținem
  • Prietenii mei din politică știu – nimeni nu e indispensabil
  • Vom avea un nou lider, la fel de devotat pentru a continua, pentru a îmbunătăți felul în care implementăm politicile
  • Vă voi sprijini cât voi putea
  • Pentru dvs, publicul britanic, știu că mulți sunt liniștiți, alții dezamăgiți
  • Nu pot să vă spun cât de supărat sunt să renunț la cel mai bun loc de muncă din lume
  • Le mulțumesc membrilor Partidului conservator, care au făcut democrația noastră posibilă
  • Vă mulțumesc dvs, britanicilor
  • Vreau să știți, până când va fi un nou premier desemnat, interesul dvs și al țării va fi servit

ACTUALIZARE Boris Johnson ar urma să facă anunțul demisiei în jurul orei 14.30.

ACTUALIZARE În această dimineață, Boris Johnson a avut o convorbire cu regina Elisabeta a II-a.

 

 

ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că lui Johnson „nu îi place de noi, nici nouă de el” și a indicat că ştirile privind demisia aşteptată a liderului conservator din fruntea guvernului de la Londra nu interesează prea mult Moscova.

Peskov a adăugat că Rusia speră ca „într-o bună zi, să ajungă la putere în Marea Britanie persoane mai profesioniste şi în măsură să ia decizii prin dialog”

ACTUALIZARE Trimisul comercial britanic în Comunitatea Economică ASEAN, Indonezia, Filipine și Malaezia, Richard Graham, și-a anunțat, de asemenea, demisia joi, iar scrisoare demisiei a fost postată pe Twitter.

ACTUALIZARE Ministrul britanic al mediului, Rebecca Pow, și-a anunțat demisia din guvernul  Boris Johnson. Într-o scrisoare deschisă către primul ministru, postată pe Twitter, Pow a scris: „Partidul și binele țării trebuie să fie pe primul loc și mă tem că sub conducerea dumneavoastră ne-am îndepărtat de acest țel.”

ACTUALIZARE Thérèse Coffey, ministrul muncii și pensiilor, spune că a vrut să aibă o întâlnire cu Boris Johnson ieri, dar nu s-a putut. Coffey dă de înțeles că nu și-a dat demisia pentru că a vrut să ofere continuitate în ministerul ei.

ACTUALIZARE Dominic Cummings, fostul consilier șef al lui Boris Johnson, care cere  demisia premierului de cel puțin un an, spune că Johnson ar trebui să fie obligat să părăsească Downing Street imediat, iar Dominic Raab ar trebuie să fie premier interimar.

ACTUALIZARE Ministrul pentru afaceri  Kwasi Kwarteng spune că noul lider conservator trebuie pus în funcție „cât mai curând posibil.”

ACTUALIZARE Liz Truss, ministrul britanic de  externe, și-a întrerupt vizita în Indonezia pentru a se  întoarce în Marea Britanie. Truss este văzută ca favorită pe lista posibililor succesori ai lui Boris Johnson.

ACTUALIZARE David Davis, fostul ministru pentru Brexit, a declarat într-o emisiune că „nu este prea deranjat” de perspectiva ca Boris Johnson să rămână premier în timpul verii. El a spus că numirea altcuiva în funcția de prim-ministru interimar ar fi dificilă, deoarece se pare că jumătate din cabinet va candida în alegerile interne ale partidului. . Dominic Raab este vicepremier, dar Davis a subliniat că Raab lucrează cu normă întreagă ca ministru al justiției.

ACTUALIZARE Palatul Buckingham a refuzat să comenteze dacă Regina a discutat  cu Boris Johnson joi dimineață, relatează PA Media, citată de The Guardian. Regina Elisabeta a II-a se află la Castelul Windsor, iar Circulara Curții a consemnat că și-a ținut  miercuri seara audiența săptămânală prin telefon cu Johnson.

ACTUALIZARE Keir Starmer, liderul Partidului Laburist, de opoziție, a declarat că vestea demisiei premierului Boris Johnson este „bună pentru țară”. „Nu avem nevoie să schimbăm conservatorii de la vârf – avem nevoie de o schimbare adevărată de guvern. Avem nevoie de un nou început pentru Marea Britanie”, a adăugat Starmer.

Declarația integral a liderului laburist:

„Vestea demisiei este una bună pentru țară. Dar ar fi trebuit să se întâmple demult. A fost întotdeauna nepotrivit pentru funcție.  Este responsabil pentru minciuni, scandal și fraudă la scară industrială. Și ar trebui să le fie rușine tuturor celor care au fost complici. Partidul Conservator a provocat haos în țară în timpul celei mai grave crize ale costului vieții din ultimele decenii.  Și nu pot pretinde acum că sunt cei care rezolvă problema. Nu trebuie să schimbăm conservatorii de la vârf – avem nevoie de o schimbare adevărată de guvern. Avem nevoie de un nou început pentru Marea Britanie.

ACTUALIZARE Nicola Sturgeon, premierul Scoției, spune că nu este plauzibil ca  Boris Johnson să rămână prim ministru până în toamnă.

ACTUALIZARE Doi foști miniștri britanici a căror identitate nu a fost făcută publică au declarat pentru The Guardian că ei nu cred că este posibil ca Johnson să rămână în funcție până în toamnă. „Trebuie să plece în seara asta, Raab ar trebui să preia conducerea”,a declarat unul dintre ei, în timp ce un altul a spus: „Trebuie să predea  mandatul chiar azi și să plece. Ca să putem avea un prim-ministru interlocutor.”

O altă sursă conservatoare, care ar fi fost cu Johnson în ultimele 48 de ore, a declarat, citată de The Guardian: „Comportamentul lui în ultimele 48 de ore a fost nesăbuit și haotic. Nu se poate avea încredere că va conduce țara până în toamnă. Dumnezeu știe ce va face.”

Un fost consilier guvernamental a afirmat că este „periculos” pentru Johnson să rămână în funcție, în timp ce un alt fost ministru l-a numit „o rușine”.

ACTUALIZARE George Freeman, care a demisionat din funcția de ministru al științei în această dimineață, spune că Boris Johnson ar trebui să demisioneze acum și să lase un prim-ministru interimar să preia conducerea.

Potrivit BBC,  Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de lider al conservatorilor și va continua ca prim-ministru până în toamnă.

Johnson ar urma să își anunțe public demisia în cursul zilei de azi.

Un purtător de cuvânt al premierului a declarat, potrivit sursei citate: „Prim-ministrul va face astăzi o declarație în fața țării”.

Noul ministru al economiei, Nadhim Zawari, numit miercuri în funcţie de Johnson, şi-a anunţat joi demisia după ce i-a cerut premierului conservator ”să facă ceea ce trebuie” şi să renunţe la funcţie.

La scurt timp, şi noul ministru al educaţiei, Michelle Donelan, şi-a prezentat demisia.

Ministrul apărării, Ben Wallace, i-a cerut lui Johnson să demisioneze, afirmând în acelaşi timp că el personal va rămâne în funcţie pentru a proteja securitatea naţională.

Până în prezent, peste 50 de membri ai cabinetului Johnson au renunţat la funcţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite