LUMEA AZI

Premierul britanic a supraviețuit contestării în partid. Incertitudinea în privința Brexit este mai mare decât oricând

Premierul Theresa May a supraviețuit votului de încredere în propriul partid dar incertitudinea în privința ieșirii din Uniunea Europeană a Marii Britanii este mai mare decât oricând. Orice variantă este posibilă. Mai mult, premierul nu a reușit să-i convingă pe partenerii europeni să renegocieze acordul pe care Parlamentul de la Londra îl refuză. Un comentariu de Dragoș Tăbăran.

14 Decembrie 2018, 17:55 Știrile TVR |

Proiectul de acord, negociat luni de zile, urma să fie discutat și votat marți în Parlamentul de la Westminster.

Premierul a amânat, însă, sine die votul după ce a primit numeroase semnale că legislativul îl va respinge.

Principalul obstacol este granița dintre Irlanda și Irlanda de Nord. Deschiderea acesteia a permis stabilizarea politică și securizarea Ulsterului.

Mulți se tem că reînchiderea frontierei ar redeschide dosarul fierbinte al conflictului dintre separatiști și unioniști.

Theresa May își dorește renegocierea acordului cu Bruxelles-ul dar ceilalți lideri i-au comunicat la summitul de iarnă că nu este posibil până în 2021.

Ieșirea Marii Britanii din Uniune, programată pentru 29 martie 2019, devine foarte dificilă.

Premierul Marii Britanii, Theresa May: Ştiu că cei 27 de lideri ai UE discută de asemenea despre planul ieşirii Marii Britanii fără acord. Într-adevăr şi guvernul britanic discută despre un plan al ieşirii fără acord.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel: Desigur, este posibil să vorbim dacă ar trebui să existe asigurări suplimentare, dar aici cele 27 de state membre vor acţiona ca un unul singur şi, bineînţeles, îşi vor exprima clar interesele.

Și, totuși, care ar fi alternativele? Dacă partenerii europeni ai Londrei nu acceptă renegocierea acordului, Marea Britanie poate divorța dur, direct, la termenul stabilit. Cu sau fără acordul Parlamentului.

S-ar putea organiza un nou referendum, așa cum cere guvernul regional scoțian. Cu un rezultat incert. Sau, Parlamentul ar putea forța căderea guvernului May.

Economist-şef, Banca Berenberg, Holger Schmieding: E greu de spus că există o variantă bună în Marea Britanie în acest moment. Indiferent ce se întâmplă, va fi dificil.

În acest moment, toate opțiunile sunt deschise. Un singur lucru este cert: un divorț forțat, fără acord, ar produce dificultăți mari, atât pentru Regatul Unit, cât și pentru Uniunea Europeană.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI