Premierul britanic, în SUA. Theresa May s-a întâlnit la Casa Alba cu noul preşedinte american, Donald Trump

27 ianuarie 2017, 10:02

Potrivit agendei oficiale, discuţiile sunt dominate de relaţiile bilaterale post-Brexit, în special negocierile pe marginea unui nou acord economic bilateral. Anterior întâlnirii, Theresa May a depus o coroană de flori la mormântul Soldatului Necunoscut din Arlington, Virginia.

Premierul britanic şi-a început vizita de două zile în SUA joi seara, printr-un discurs în faţa liderilor republicani

Lumea trece printr-o perioada de schimbări şi avem o responsabilitate comuna de a conduce, a spus May în aplauzele auditoriului.  Ea s-a referit la acordul nuclear cu Iranul, lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic, la angajamentele de securitate ale NATO în estul Europei şi la relaţia cu Rusia.

May şi-a exprimat încrederea că poate avea o relaţie personală foarte strânsă cu Trump, pentru că, uneori, contrastele se atrag, a afirmat premierul britanic.

Theresa May a semnalat si o schimbare de atitudine privind politica militară intervenţionstă şi a încurajat SUA şi Marea Britanie să renunţe la încercările de schimba lumea după imaginea lor.

„O Americă puternică şi prosperă acasă,  poate fi un lider în străinătate.  Dar nu poate şi nu trebuie  să facă asta singură.  Cum aţi spus şi voi, este timpul ca şi alţii  să-şi aducă contribuţia, şi sunt de acord”, a declarat premierul britanic.

Discuţiile de astăzi de la Washington sunt prima întâlnire faţă în faţă a lui Donald Trump cu un lider străin. Sâmbătă, preşedintele SUA are programate convorbiri telefonice cu Vladimir Putin, Angela Merkel şi preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa