Premierul Boris Johnson organizează un summit la Londra cu liderii țărilor scandinave și baltice

Downing Street 10
Downing Street 10
13 martie 2022, 02:46

Manevrele, denumite „Exercise Cold Response”, vor reuni peste 30.000 de soldaţi din 27 de ţări.

În paralel, premierul Boris Johnson îi va primi marţi, la Londra, pe liderii Forţei Expediţionare Comune (JEF), o coaliţie de 10 state, concentrată pe securitatea din nordul Europei, potrivit unui comunicat al Downing Street.

Securitatea europeană a fost zdruncinată de atacul Rusiei asupra Ucrainei şi, alături de partenerii noştri, vom lua măsuri pentru a ne asigura că vom ieşi mai puternici şi mai uniţi decât înainte„, a explicat şeful guvernului britanic, citat în comunicatul de presă.

„Asigurarea rezistenţei noastre la ameninţările din partea lui Putin trebuie să depăşească aspectul militar: împreună, alături de partenerii noştri din Marea Nordului şi Marea Baltică, trebuie să ne asigurăm că suntem feriţi de interferenţa Rusiei în aprovizionarea noastră cu energie, în economia şi valorile noastre”, a adăugat Boris Johnson.

Forța Expediționară Comună, creată în 2012, este formată din Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Ţările de Jos şi Norvegia (membri NATO), la care se adaugă Finlanda şi Suedia, care nu sunt membre ale Alianţei Nord-Atlantice.

Exerciţiul militar din Marea Baltică este menit să demonstreze „libertatea de mişcare” într-o zonă strategică din apropierea Rusiei.

În ceea ce priveşte summitul de săptămâna viitoare, liderii JEF sunt aşteptaţi să convină asupra unui program intensificat de exerciţii în Arctica, Atlanticul de Nord şi Marea Baltică, potrivit comunicatului.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite