Premierul Boris Johnson și-a prezentat propunerile privind modificarea acordului Brexit, într-o scrisoare către Donald Tusk

20 august 2019, 20:19

Boris Johnson îi propune lui Donald Tusk înlocuirea mecanismului „backstop” pentru frontiera irlandeză cu așa numite „aranjamente alternative postBrexit”. Scrisoarea trimisă președintelui Consiliului European are patru pagini și se referă, între altele, la încălcarea suveranității britanice prin menținerea mecanismului backstop.

Bruxellesul a rămas pe aceeași poziție, reafirmând că acest mecanism este singurul prin care se poate evita o frontieră irlandeză dură.

Natasha  Bertaud, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „Observăm că Scrisoarea nu oferă o soluţie operaţională legală pentru a preveni o frontieră dură pe insula Irlanda.”

Revine în prim plan Brexitul fără Acord, pe 31 octombrie.

Boris  Johnson, premierul Marii Britanii: „Dacă vrei un Acord bun pentru Marea Britanie trebuie, simultan, să fii pregătit să ieşi fără Acord.”

Fermierii britanici se grăbesc să-și vândă recoltele de grâu și orz înaintea datei limită. Agitație este și în portul Dover, unde ar urma să fie introduse controale suplimentare pentru mărfurile care vor veni din Uniune.

Libera circulație va fi strict reglementată de Londra în cazul unui Brexit dur. Cetățenii europeni care vor să rămână în Regat trebuie să aplice pentru obținerea noului tip de rezidență. De la 1 septembrie, oficialii britanici vor fi prezenți la jumătate din reuniunile UE , în principal la cele pe temele de securitate.

Marți, cancelarul german Angela Merkel a respins din nou apelul premierului britanic Boris Johnson de renegociere a acordului de Brexit, cu doar o zi înaintea întrevederii pe care cei doi lideri o vor avea la Berlin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite