Premierul ar putea renunța la votul în Parlament. Viorica Dăncilă a negociat cu parlamentarii ALDE continuarea guvernării. Reacția lui Călin Popescu Tăriceanu: grupul ALDE, desființat

11 septembrie 2019, 11:43

ACTUALIZARE. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacante, respectiv Grațiela Gavrilescu la ministerul Mediului, Ion Cupă la ministerul Energiei și Ștefan Băișanu, ca ministru pentru Relația cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri.

ACTUALIZARE La grupul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu are discuții cu parlamentarii lui, pentru că vrea să transmită în decursul zilei de astăzi sau până la sfârșitul săptămânii două scrisori, a precizat Ionuț Gheorghe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 14.00.

Tăriceanu vrea să îi transmită în primul rând o scrisoare Vioricăi Dăncilă, prin care să o anunțe că partidul pe care îl conduce a luat deja o hotărâre – a ieșit de la guvernare și  nu are intenția de a reveni în executiv.

O a doua scrisoare vrea să i-o trimită președintelui Klaus Iohannis, prin care să îl informeze că, în acest moment, configurația politică a guvernului s-a schimbat și trebuie să ia act de acest lucru.

Călin Popescu Tăriceanu: În baza deciziilor statutare din forurile ALDE, domnul Meleșcanu își pierde de drept calitatea de membru ALDE și membru în grupul senatorial. (…) Grupul ALDE nu mai poate funcționa, deoarece numărul de 7 era asigurat prin prezența domnului Meleșcanu. (…) Să luăm act oficial de desființarea grupului ALDE„.

Varujan Vosganian, deputat ALDE:Ideea de a avea un guvern în care să fie reprezentat și ALDE este un șiretlic care nu va ține, pentru că înainte ca procedurile să înceapă, noi vom anunța că respectivii nu mai sunt membri ALDE„.

„Vom veni la vot în Parlament și vom avea și voturile necesare”, a replicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

ACTUALIZARE Există blocaje indiferent de scenariu, a transmis Ionuț Gheorghe, jurnalist TVR, de la Palatul Parlamentului.

În cazul remanierii, social-democrații se tem de blocajul președintelui. Acesta nu va numi miniștrii de la Partidul Social Democrat în locul celor de la ALDE, pentru că s-a schimbat configurația politică. Șeful statului a indicat deja că Viorica Dăncilă ar trebui să ceară un nou vot de încredere în Parlament.

Potrivit surselor TVR, Viorica Dăncilă a avut mai multe întâlniri cu foștii miniștri din ALDE, în speranța că-i va convinge pe aceștia să revină în executiv. Acest scenariu este unul favorabil Vioricăi Dăncilă, pentru că nu ar mai trebui să treacă prin Parlament și s-ar duce cu propunerile direct la Palatul Cotroceni.

Al doilea scenariu este cel privind restructurarea și pare mai greu decât se așteptau social-democrații. Pentru această variantă este nevoie ca Viorica Dăncilă să vină în Parlament și are nevoie de 233 de voturi ca să primească un nou vot de încredere. Social-democrații au doar 204 membri, iar negocierile au eșuat cu celelalte partide. Viorica Dăncilă a reușit să convingă doar câțiva membri din partea minorităților naționale.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite