Întrebată ce părere are despre propunerea transmisă de ministrul Finanțelor către Comisia Europeană de a fi înghețate toate salariile începând cu 1 ianuarie 2019, Viorica Dăncilă a spus: "Cu siguranță nu sunt de acord". La începutul ședinței de Guvern, premierul a dat asigurări că sunt resurse necesare pentru plata pensiilor și salariilor în domeniul public și că aceste majorări sunt cuprinse în bugetul pentru anul viitor.
La începutul ședinței de Guvern, premierul Viorica Dăncilă a dat asigurări că sunt resurse necesare pentru plata pensiilor și salariilor în domeniul public.
Premierul a transmis că face aceste clarificări pentru a pune punct speculațiilor apărute în spațiul public "de natură să genereze îngrijorări lipsite de temei în cadrul unor categorii de salariați".
"Suntem responsabili față de finanțele publice, deciziile pe care le luam sunt bine fundamentate și convergente unei viziuni coerente de dezvoltare economică și socială. Ministerul Finanțelor Publice are în lucru, într-o etapă foarte avansată, proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul bugetului pentru anul viitor va reflecta cu acuratețe asigurarea banilor necesari pentru plata majorată a pensiilor și salariilor din sectorul public, majorarea salariului minim de economie, așa cum ne-am angajat în fața românilor", a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.
Liberalul Florin Cîțu a prezentat la sfârșitul săptămânii trecute un document trimis de Finanțe Comisiei Europene. Potrivit acestuia, salariile bugetarilor ar putea fi îngheţate anul viitor, iar majorările amânate.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut că există mai multe scenarii pentru bugetul anului viitor, printre care îngheţarea salariilor sau chiar disponibilizări, dar nu din lipsă de bani.
Hotărârea de guvern prin care salariul minim pe economie va fi diferenţiat în funcţie de nivelul de studii sau de vechimea în muncă ar putea fi adoptată în decembrie sau ianuarie, a anunţat astăzi premierul Viorica Dăncilă. "Am discutat ieri cu sindicatele și patronatele, vom vedea cum este oportun - 1 decembrie sau 1 ianuarie", a subliniat premierul.
Viorica Dăncilă a precizat, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști, că salariul minim diferenţiat nu este o măsură discriminatorie. "Nu, nu este o măsură discriminatorie, se aplică şi în alte state membre", a argumentat ea.