România, pregătită să acorde ajutor umanitar Franței, în lupta cu incendiile. Două avioane militare de transport au plecat spre Bordeaux

11 august 2022, 15:43

VEZI și O a treia aeronavă va pleca vineri către Franța, pentru a transporta restul de pompieri salvatori

România oferă Franței un modul terestru de luptă împotriva incendiilor și, în premieră, trimite mijloace tehnice și mașini de pompieri pe calea aerului.

Două avioane militare de transport au decolat de la București și Timișoara cu direcția Bordeaux.

România se alătură altor state europene care ajută Franța prin Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene.

Patru avioane din flota UE de stingere a incendiilor au fost trimise din Grecia şi Suedia, împreună cu echipe de pompieri din Germania, Polonia și Austria, unii aflați deja la fața locului.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat a făcut mai multe precizări, legat de această misiune, după ședința de Guvern:

”Ieri a fost afișată solicitarea guvernului francez din zona Bordeaux, prin care s-a solicitat sprijin aerian și terestru.

Sprijinul aerian vine din alte state, care au capacitatea de a alimenta din mare. Am stabilit ca putem oferi un modul terestru de intervenție. Am comunicat in această dimineață și a fost acceptat.

Distanța e foarte mare, iar în urma analizei IGSU și MApN am hotărât să folosim avioanele de la baza de la transport strategic Papa.

Urmează azi să vină 2 avioane C17. Un avion va ateriza la București și unul la Timișoara.

IGSU a mobilizat forțele de intervenție formate din 7 ofițeri și 70 de subofițeri, cu 8 mașini cu capacitate mare stingere plus 2 cisterne de apă și alte mijloace de intervenție.

Pompierii au fost mobilizați către București și Timișoara și vor fi transportați cu avioanele. E o premiere că trimitem mijloace tehnice și mașini de pompieri , cu o capacitate destul de mare, folosind avioane.

Franța a fost alături de noi e normal și noi sa fim alături de ei, mișcarea pe care o face Romania e una normală.

Nu am stabilit durata misiunii, care va fi stabilită cu colegii din Franța. Poate fi 10 – 15 zile, până la următorul schimb”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, joi după-amiaza.

Mii de pompieri luptă în prezent în Franţa împotriva incendiilor de pădure reizbucnite pe fondul valurilor de căldură şi a lipsei ploilor.

Citește și: Incendiu lângă Bordeaux. Zeci de mii de oameni au fost evacuaţi. Emmanuel Macron: România va ajuta la stingerea incendiilor din Franța

Tototdată, Guvernul a anunțat, oficial, misiunea României în Franța, într-un comunicat de presă:

”În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, astăzi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.
Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile Republicii Franța.
Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naționale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internațională de sprijin în Franța, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora. Cele două aeronave, care vor pleca din București, respectiv Timișoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în 17 mijloace de intervenție și personal de intervenție aferent , respectiv 77 pompieri salvatori.
Precizăm faptul că ajutorul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franța, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Dat fiind contextul actual, în care mai multe țări europene se confruntă cu incendiile de vegetație, reamintim faptul că statul român s-a implicat și în sprijinirea autorităților din Grecia cu echipe specializate de intervenție, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă.
România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar Franței, așa cum la rândul său, statul francez a sprijinit și sprijină în continuare poporul român în numeroase situații”, se precizează în document.

Citește și: Mii de francezi au fost evacuați din calea incendiilor de vegetație. Lupta cu flăcările durează de câteva săptămâni. Mai multe case au fost distruse, iar o autostradă a fost închisă temporar

Miercuri seara, opt incendii majore ardeau în Franţa – în Gironde (sud-vest), Maine-et-Loire (vest), Jura (est), Drome, Aveyron şi Lozere (sud-est).

Câteva mii de persoane au fost evacuate preventiv. De câteva săptămâni, sute de pompieri se luptă cu flăcările care parca nu se mai opresc. Partea de sud-vest a țării este cea mai afectată. Temperaturile foarte ridicate și vegetația uscată fac și mai grea misiunea pompierilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă