Guvernul a aprobat majorarea cu 10% a salariului minim brut de la 1 octombrie. Salariile din construcţii, agricultură, industria alimentară rămân exceptate de la plata CASS

Guvernul a aprobat, joi, majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin. Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, la debutul ședinței de guvern,că se renunţă la eliminarea excepţiilor de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru sal ariile din construcţii, agricultură şi industria alimentară, acestea urmând să rămână ca până în prezent.

28 Septembrie 2023, 07:04 (actualizat 28 Septembrie 2023, 17:12) Știrile TVR |

"Astăzi, prin Hotărâre de Guvern, Executivul a stabilit ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească la 3.300 lei lunar, de la 3.000 lei cât este în prezent. Este o creştere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariaţi", a anunțat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Executivului, după ședința de guvern.

ACTUALIZARE Guvernul a aprobat, joi, majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

"Astăzi, prin Hotărâre de Guvern, Executivul a stabilit ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească la 3.300 lei lunar, de la 3.000 lei cât este în prezent. Este o creştere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariaţi", a precizat Constantin, care  a menţionat că măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, îndeosebi în domeniile transporturi, comerţ şi IMM-uri.

Întrebat care va fi majorarea salariului minim net, Mihai Constantin a afirmat: "Salariul minim brut garantat în plată a crescut cu 10% şi calculele Ministerului Muncii arată că net asta înseamnă o plată de salariu minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 lei faţă de prezent. (...) Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, iniţiatorul acestui proiect de act normativ".

 

 

ACTUALIZARE Premierul Ciolacu a făcut declarații în debutul ședinței de guvern.

"Astăzi, majorăm cu 10% salariu minim general, de la 3.000 lei la 3.300 lei brut pe lună, aşa cum am promis pentru a proteja veniturile salariaţilor din România. Acest Guvern nu va renunţa la prioritatea de a creşte salariul minim şi ne dorim să există o altă treaptă de creştere în anul 2024 pe care o vom discuta evident cu partenerii sociali", a afirmat Marcel Ciolacu.

"Calculele prezentate în această dimineață de Ministerul Finanțelor arată că, în urma introducerii asigurărilor de sănătate pentru toți angajații, indiferent de activitate, salariul minim net al angajaților din construcții, agricultură și industrie alimentară ar fi putut scădea. Cu toţii, şi mai ales şi eu, am promis că nu se va întâmpla acest lucru şi nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. Drept urmare, am decis să scoatem de pe ordinea de zi această ordonanţă care vizează aceste categorii. Ministerele de resort vor reanaliza textul. Până atunci toate salariile din construcţie, agricultură şi industria alimentară vor rămâne la fel. Cu alte cuvinte, vor rămâne neafectate, deoarece au încă scutirea la CASS", a  declarat premierul.

Marcel Ciolacu a mai anunțat că Guvernul se va reuni, luni, într-o şedinţă extraordinară pentru a rezolva situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara:  "Luni vom avea o şedinţă extraordinară de Guvern pentru a rezolva situaţia de la Complexul Energetic Hunedoara. Este vorba de a proteja locurile de muncă ale celor 2.000 de angajaţi. Mâine mă voi duce personal acolo pentru a-i asigura pe oameni că-şi pot continua activitatea şi că-şi vor primi salariile în continuare pentru munca depusă."

 

 

ACTUALIZARE La ora 11.00 va începe ședința de guvern, a transmis Vlad Ungar pentru TVR Info. Aceste creșteri ale salariului minim se vor aplica începând cu 1 octombrie, iar angajații vor primi salariile mărite din noiembrie.

 

 

"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023. În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În total, va fi o creștere a salariului minim pentru două milioane de oameni.

În nota de fundamentare a hotărârii de Guvern se menționează că în România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de aproximativ un milion și jumătate de salariați, ceea ce reprezintă o treime din numărul total de salariați activi.

În şedinţa de guvern va fi aprobată, prin ordonanţă de urgenţă, continuarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.

"În anul 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor corespunzătoare anului şcolar 2023-2024, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Guvernul va aproba, prin hotărâre, declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, a listei imobilelor proprietate publică a statului, precum şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale situate pe amplasamentul care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional "Modernizarea Infrastructurii feroviare din Portul Constanţa": Etapa 1 - Valu lui Traian şi Etapa 2, aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale: Agigea, Constanţa şi Valu lui Traian - judeţul Constanţa.

Printr-o serie de hotărâri de guvern vor fi aprobate şi listele terenurilor agricole situate în extravilan pentru mai multe proiecte de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale: "Conducta de transport gaze naturale Gherceşti-Jitaru (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică)"; "Conducta de transport gaze naturale Timişoara - Deta - Denta - Moraviţa" ; "Conducta de transport gaze naturale Lugaşu-Huedin, inclusiv alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică" ; "Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile Herculane - Jupa".

În primă lectură se va afla un proiect de hotărâre de guvern privind prelungirea perioadei de aplicabilitate a prevederilor instituite prin HG nr.298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Guvernul va analiza şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru domeniul construcţiilor şi pentru modificarea unor acte normative şi un alt proiect de OUG pentru completarea OUG nr.73/2023 privind unele măsuri bugetare.

Executivul va stabili, prin memorandum, limitele de credite bugetare şi credite de angajament pe luna octombrie 2023.

Tot prin memorandum va fi stabilită suplimentarea/modificarea limitei de credite bugetare şi de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie 2023.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI