Premierul a achitat prin ghiseul.ro amenda pentru că a fumat în biroul său de la Guvern și nu a purtat mască de protecție

30 mai 2020, 15:26

În fotografia devenită virală pe internet apar premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Transporturilor Lucian Bode.

Niciunul nu poartă mască, așa cum cer regulile valabile în timpul stării de alertă.

Stau cu toții în jurul unei mese pline cu farfurii și pahare de bere, whisky și șampanie, pe care se văd și câteva măști.

Șeful guvernului fumează țigări, iar ministrul de Externe, trabuc, deși fumatul este interzis în spații închise.

Premierul a mai spus pentru Mediafax și Libertatea că, pe lângă cei care se văd în fotografie, mai erau prezente 3 persoane. Și, după cum a susținut Ludovic Orban, abia mâncaseră, de aceea nimeni nu purta mască.

Cât despre fumat, prim-ministrul a spus că, dacă e nevoie, plătește amendă. Greșeala este umană, a adăugat Orban.

Iar în această după-amiază, Guvernul a anunțat că acesta a achitat deja pe ghișeul.ro două amenzi în valoare totală de 3000 de lei. Este cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise.

Potrivit informării, premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziția pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate, trebuie aplicate sancțiunile stabilite de lege, fără a face distincție.

Miniștrii care apar în fotografie nu au vrut să facă niciun comentariu. Dar reprezentanții guvernului spun că pentru sancționarea lor e necesară încheierea unui proces verbal care presupune prezența persoanelor respective, ceea ce înseamnă că acest lucru se poate realiza săptămâna viitoare.

În 2017, și fostul premier Sorin Grindeanu a fost surprins fumând în biroul din Parlament al lui Liviu Dragnea. El a declarat apoi că a folosit o ţigară electronică, dată de un coleg.

Din 2016, fumatul în spații închise este interzis. Iar amenzile sunt între 100 și 500 de lei pentru persoanele fizice.

La locul de muncă pot fi date și sancţiuni disciplinare de către angajator, iar acestea pot ajunge la reducerea salariului sau la încheierea raporturilor de muncă.

În cazul consumului de alcool, legislația lasă sancționarea la decizia exclusivă a angajatorului.

În plus, în timpul stării de alertă, purtarea măștilor de protecție în spațiile închise este obligatorie. Iar cei care încalcă regula sunt sunt amendați cu până la 2500 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite