Liberalii și social democrații s-au înțeles pentru măsurile fiscale dorite de guvern, urmează negocieri în Parlament pentru a avea cât mai mulți susținători și pentru asumarea răspunderii. Premierul Marcel Ciolacu a discutat deja cu UDMR, fără rezultate imediate, dar este loc de negocieri. Liderul UDMR vrea ca din proiect să fie scoase mai multe limitări impuse autorităților locale. Susținerea UDMR ar fi garanția că Executivul nu va fi testat printr-o moțiune de cenzură.
UDMR cere Guvernului să lase la latitudinea autorităților locale cât vor să cheltuiască pentru cultură. Și să nu impună criterii de performanță de la centru. UDMR mai vrea că muzeele, bibliotecile, teatrele și filarmonicile județene cu mai puțin de 50 de posturi să nu fie comasate. Iar impozitarea întreprinderilor mici să se facă etapizat. Premierul Ciolacu spune că e loc de negocieri. UDMR se mai gândește dacă semnează sau nu o moțiune de cenzură.
SOLICITĂRILE UDMR
MĂSURI BUGETARE
- ELIMINAREA PROCENTULUI LIMITĂ DE 2,5% PENTRU CHELTUIELILE DIN DOMENIUL CULTURAL
- ELIMINAREA CRITERIILOR DE PERFORMANŢĂ PENTRU INSTITUŢIILE AUTORITĂŢILOR LOCALE
-EXCEPTAREA DE LA COMASARE A INSTITUŢIILOR DE CULTURĂ CU MAI PUŢIN DE 50 DE POSTURI
MĂSURI FISCALE
ETAPIZAREA IMPOZITĂRII PENTRU IMM-uri
KELEMEN HUNOR, președintele UDMR: Deciziile noastre cu moțiunea de cenzură vor fi luate în momentul în care avem forma finală a legii. Acest proiect de lege, care s-a schimbat enorm de mult din august până azi, am văzut improvizații. Improvizațiile, în artă, în muzică, în jazz, sunt binevenite, în politică, improvizațiile înseamnă că nu știi unde vrei să mergi, cauți drumul. În acest moment, am impresia că această coaliție caută drumul, habar nu are unde vrea să ajungă. Eu vreau să văd în text, că de la înțelegere pe principii până la text e cale lungă în România.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi, după întâlnirile avute cu parlamentarii din grupurile UDMR şi al minorităţilor naţionale pe tema măsurilor fiscale pentru care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea, că a fost o informare, menţionând că nu au fost impuse amendamente din partea acestora, iar în privinţa susţinerii măsurilor nu a primit un "nu hotărât".
"A fost o informare, nu avem înţelegeri. Am stat cu grupurile de vorbă şi urmează să decidem. (...) Până acum nu avem un "nu" hotărât. Nu au fost amendamente impuse", a afirmat Ciolacu, după întâlniri, întrebat dacă s-a înţeles cu UDMR şi minorităţile naţionale pentru a susţine aceste măsuri.
USR vrea să demită Guvernul prin moțiune de cenzură. Calculele arată că demersul nu are șanse să fie aprobat de Parlament.
Cătălin Drulă, președintele USR: Eu am înțeles din declarațiile pe care le-a dat domnul președinte Kelemen Hunor că iau în calcul și să semneze o moțiune de cenzură, cred că este nevoie de toate forțele. Această moțiune nu are șanse să treacă fără voturile PNL.
PNL refuză USR-ul. Prim-vicepreședintele liberalilor, Rareș Bogdan, anunță că liberalii se consolează cu noua variantă a legii, care nu este atât de distrugătoare, păstrează cota unică de impozitare la 16% și TVA-ul la 19%.
Premierul a anunțat că își va asuma răspunderea asupra reformei bugetar-fiscale în Parlament. Este o procedură prin care noile legi cu reducerile de cheltuieli și schimbări fiscale pot intra rapid în vigoare. Adoptarea moțiunii de cenzură este singura care poate bloca demersul Cabinetului Ciolacu.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire, marţi, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi deputaţii şi senatorii acestei formaţiuni.
Potrivit unor surse politice, prim-ministrul a explicat reprezentanţilor UDMR măsurile fiscale pe care Guvernul urmează să îşi asume răspunderea.
Alături de Ciolacu la această întâlnire au fost prezenţi ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, şi vicepremierul Marian Neacşu.
După întâlnirea cu UDMR, premierul va merge şi la grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.